Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Οι αντιστασιακοί τίμησαν τα 80χρονα του ΚΚΕ

Στο χωριό της Αντίστασης, από τα χρόνια ακόμα της τουρκικής και της βενετσιάνικης εποχής, στα Μεσκλά Κυδωνίας, έγινε η προγραμματισμένη Παγκρήτια Συνάντηση των Αντιστασιακών. Την εκδήλωση οργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Κρήτης της ΠΕΑΕΑ, για να τιμήσει τα 80 χρόνια του ΚΚΕ και τα 55 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης ομάδας του ΕΛΑΣ στο Νομό Χανίων, από Μεσκλιανούς αντάρτες.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε το μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ Αλ. Παπιλάρης και το πρόγραμμα παρουσίασε ο αντιστασιακός Κ. Ρακόπουλος. Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κρήτης της ΠΕΑΕΑ Λευτέρης Ηλιάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους βασικούς σταθμούς της 80χρονης μαρτυρικής, ματοβαμμένης, μα και ηρωικής πορείας του ΚΚΕ.

Στοιχεία για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων της Κρήτης στα χρόνια της Κατοχής με πρωτοβουλία των κομμουνιστών που δραπέτευσαν από τη Φολέγανδρο και τη Γαύδο και για τη δημιουργία των πρώτων μαζικών αντιστασιακών οργανώσεων, παρουσίασε ο Κ. Ρακόπουλος, ενώ τις αναμνήσεις για την ίδρυση της πρώτης ομάδας του ΕΛΑΣ διάβασε ο Α. Παπιλάρης και απήγγειλαν ποιήματα η Κατίνα Δημητρουλάκη και ο Ρεθυμνιώτης αντιστασιακός Δεληγιώργης και η εκδήλωση τελείωσε με αναφορά στη μνήμη του καπετάνιου του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Νίκου Τσαμαντή από τα Μεσκλά και με το πένθιμο εμβατήριο στη μνήμη όλων των νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ