ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα "όραμα" για την Αυτοδιοίκηση

Η "προσαρμογή του θεσμού στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης". Αυτό είναι το "όραμα" του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το αποκάλυψε ο ίδιος, σε συνέδριο με θέμα "Οικονομικός μετασχηματισμός και αγορά εργασίας - Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης", όπου μίλησε. Είναι "μια ανάγκη", υπογράμμισε ο υπουργός. Μόνο, που ...ξέχασε να συμπληρώσει ποιοι έχουν αυτή την ανάγκη.

Αποκαλυπτικός, όμως, ήταν και σχετικά με το ρόλο της "νέας" Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επικράτηση ενός νέου "κοινωνικού χάρτη ισορροπιών"", είπε χαρακτηριστικά.

Τι περίπλοκες εκφράσεις χρειάζεται, αλήθεια, κάποιος για να πει το απλό: Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση - ζογκλέρ! Και να εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα μια πολιτική υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου και να απορροφά η ίδια τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων.

Κι ύστερα, ενοχλούνται όταν τους αποκαλείς απατεώνες.

Τα λάθη του ΑΣΕΠ

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) φαίνεται ότι δε διδάχθηκε από τα λάθη στην οργάνωση του περασμένου πανελλήνιου διαγωνισμού και σπεύδει να τα επαναλάβει. Ετσι, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, αφού νωρίτερα είχε διαρρεύσει σε "εκλεκτές" εφημερίδες, τον πίνακα με τις θέσεις ανά νομαρχία και κατηγορία. Το ΦΕΚ, όμως, δε στάλθηκε στα ΜΜΕ, ούτε, κυρίως, γνωστοποιήθηκε η ύλη των μαθημάτων που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι του ΑΣΕΠ θέλουν να εξωθήσουν τους υποψηφίους στα "φώτα" της παραπαιδείας, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, αφού όλοι θα τρέχουν να "καλύψουν" την ύλη των μαθημάτων, εξαιτίας των λίγων ημερών που θα έχουν στη διάθεσή τους;

Απίστευτα "διλήμματα"

H συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, μας "κληρονόμησε", εκτός των άλλων, και ένα καινούριο, απίστευτο "δίλημμα": "Με τον Γιλμάζ ή με τον Θ. Πάγκαλο; ". Η αλλιώς: πιστεύετε αυτά που λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός ή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών; Είναι φανερό ότι πίσω από την προβολή αυτού του διλήμματος, που πλασάρεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, στην πραγματικότητα κρύβεται μια απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης σε όποιους ασκούν κριτική στον ΥΠΕΞ και την πολιτική που εφαρμόζει, πολιτική βέβαια που χρεώνεται συνολικά στην κυβέρνηση Σημίτη.

Αν θέλουν όμως απάντηση επί της ουσίας του διλήμματος, δεν έχουμε πρόβλημα. Τόσο ο Μ. Γιλμάζ όσο και ο Θ. Πάγκαλος και ο Κ. Σημίτης είναι διαχειριστές των συμφερόντων της άρχουσας τάξης στις δύο χώρες, ενάντια στα συμφέροντα των λαών τους. Επιπλέον, και οι δύο "πλευρές" φιλοδοξούν να κατακτήσουν τον τίτλο του καλύτερου θεματοφύλακα και τοποτηρητή των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επόμενο είναι, λοιπόν, να κρύβουν πολλά και κυρίως την αλήθεια, για το ρόλο τους, ώστε να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους.

Γιατί ενοχλείται;

Σήμερα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 1998. Ισχύει η υπόσχεση της κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους και ότι δε θα αυξήσει τους ...παλιούς, ρωτήθηκε χτες από το "Ρ" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκείνος, όμως, ενοχλήθηκε... Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, απάντησε, για να συμπληρώσει ότι "οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα"...

Να, λοιπόν, πού οφείλεται η ενόχληση του κυρίου Ρέππα. Ε, δεν είναι λίγο πράγμα να σε βάζουν να "παραμυθιάζεις" επί ένα χρόνο το λαό, ότι η κυβέρνηση δε θα επιβάλει νέους φόρους, και μόλις φτάνει η ώρα να ανακοινωθούν οι νέοι και επαίσχυντοι φόροι, να έρχονται οι δημοσιογράφοι και να σου θυμίζουν τα ...ψεματάκια. Αυτά έχει η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τέτοιων κυβερνήσεων, κύριε Ρέππα.

Διάλογος θεσμών...

Τη... χαρά του για την ολοκλήρωση του "κοινωνικού διαλόγου" με "επιτυχία" (!) εξέφρασε χτες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πού την είδατε την "επιτυχία", κύριε υπουργέ; Μόνο με τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ συζητά η κυβέρνηση, όλοι οι άλλοι είτε δε συμμετείχαν από την αρχή, είτε έχουν αποχωρήσει και καταγγείλει τον "κοινωνικό διάλογο", ρωτήθηκε από το "Ρ".

Ποια ήταν η απάντηση; Μα ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήταν "επιτυχία", διότι, η κυβέρνηση δε συζητά με συνδικαλιστικές παρατάξεις, αλλά με... θεσμούς! Οπως πάει το πράγμα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θα... αναδείξουν σε "θεσμό", το γέλιο που προκαλούν με τις απαντήσεις τους.

Τα ... οφέλη της διάσκεψης

Πρώτη μέρα προχτές μετά την αποχώρηση του Γιλμάζ από την Κρήτη, και δεύτερη από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας, έχουμε και λέμε: Παραβιάσεις 53, παραβάσεις 26, εμπλοκές 10 στο Αιγαίο. Φαίνεται ο "ωφέλιμος και εποικοδομητικός" διάλογος αρχίζει... να αποδίδει.

Πάντως, όπως ομολόγησε και ο Κ. Σημίτης, ο Γιλμάζ τού είπε κατά πρόσωπο ότι η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου και ως εκ τούτου οι παραβιάσεις... δεν είναι παραβιάσεις. Παράλληλα, εκτός από την Αγκυρα είναι και το ΝΑΤΟ, που θεωρεί ότι οι παραβιάσεις... δεν είναι παραβιάσεις, αφού και εκείνο δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου... Αρα, ζήτω το ΝΑΤΟ (!) και "βουρ" για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, όπως τα προωθεί ο Σολάνα, και που, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήδη συζητούνται στην έδρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Συμπέρασμα: Η υποτέλεια και δεν ανακόπτει τις παραβιάσεις, αλλά και στα πλαίσια του εθελόδουλου κυβερνητικού ευρω-ατλαντισμού, δεν αποκλείεται - εκτός του ΝΑΤΟ και της Αγκυρας - να δούμε και κάποιον εγχώριο ταγό σε λίγο να υποστηρίζει ό,τι και οι "σύμμαχοι": Οτι οι παραβιάσεις... δεν είναι παραβιάσεις. Αμέσως μετά θα ακολουθούν τα "ευχαριστούμε" τις ΗΠΑ και άλλα τέτοια.

Ρυπαρές σκέψεις

Οι πορείες

κι οι παντιέρες

...νέφος φέρνουν

στους αιθέρες,

φέρνουν ...όζον

και αιθάλη

και στου Κώστα

το κεφάλι,

προκαλούν

μεγάλη ζάλη!

Σοκ παθαίνει

απ' τους τύπους

που απεργούν

κι ...εκπέμπουν ρύπους

μα ως εδώ

και μη πιο πέρα,

θα ετοιμάσει

νόμο - λέρα

να ...φιλτράρει

τον αέρα!

Α, ρε Κώστα

ό,τι κι αν κάνεις

"καθαρή"

δε θα τη βγάνεις,

σήμερα, αύριο,

την άλλη

θα σε πνίξει

σαν αιθάλη

του λαού όλου

η πάλη!

Ο οίστρος

"Πώς εκτιμάτε τη διαδικασία έναρξης του διαλόγου που ξεκίνησε με τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ;", ρωτήθηκε προχτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και εκείνος άρχισε να λέει τα γνωστά, ότι ήταν "ωφέλιμη", "εποικοδομητική" κλπ. Καλά όλα αυτά, αλλά πώς είναι "ωφέλιμο" κάτι που δεν υπάρχει, κύριε Ρέππα μας; Γιατί, κατά τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει διάλογος με την Τουρκία. Εκτός κι αν το ξανασκέφτηκε...

Η... απούσα ψήφος

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακαλύπτει, εκεί που δεν υπάρχει, την "κοινή συνείδηση" της κοινωνίας "γύρω από τα προβλήματα", με αφορμή τον "κοινωνικό διάλογο", η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ φαίνεται να δυσκολεύεται να... ανακαλύψει αυτή την "κοινή συνείδηση" στα ίδια της τα μέλη, για να εξασφαλίσει την έγκριση του κατάπτυστου αντεργατικού κειμένου("Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" ονομάζεται). Ετσι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, δεν προχωρά σε έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, φοβούμενος το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει και ετοιμάζεται να επικυρώσει το αντεργατικό "Σύμφωνο", χωρίς να υπάρχει απόφαση των οργάνων της ΓΣΕΕ!

Το μόνο που υπάρχει είναι μια υπό αμφισβήτηση "εξουσιοδότηση χειρισμού του θέματος" από την ΕΕ της ΓΣΕΕ με ψήφους 7-7, η οποία... θεωρήθηκε ότι εγκρίθηκε από 8 μέλη συμβούλους της ΠΑΣΚΕ!

Ομως στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής ήταν παρόντα τα 14 από τα 15 μέλη της, αφού απουσίαζε ένας σύμβουλος της ΠΑΣΚΕ, που θεωρήθηκε πως - παρότι απών - ψήφισε υπέρ της εισήγησης του προέδρου!

Ο... εκσυγχρονισμός σε όλο του το μεγαλείο..!

Υπάρχει ο άλλος δρόμος

Σωστή η διαπίστωση, που κάνει αρθρογράφος των "Νέων", ομολογώντας, έμμεσα, την αποτυχία της Διάσκεψης της Κρήτης, ότι οι κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, "δεν έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα εις αλλήλους, αλλά στους "μεγάλους" του διεθνούς σκηνικού, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους". Στη συνέχεια όμως, επιχειρεί να καλύψει πλήρως αυτή την υποτελή στάση τους, στο όνομα του ότι "οι μεγάλοι είναι αυτοί που παρέχουν το διαβατήριο της οικονομικής ανάπτυξης (κοινοτικά κονδύλια, επενδύσεις), αλλά και της πολιτικής νομιμοποίησης, όπως έδειξε και η Συμφωνία του Ντέιτον".

Πρόκειται για τη λογική του μονόδρομου, που καθαγιάζει, στο όνομα του "ρεαλισμού", την υποταγή στις επιθυμίες των ηγεμόνων της "νέας τάξης". Ποτέ τους δε θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι υπάρχει και ο άλλος δρόμος των διακρατικών σχέσεων, αυτών της ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που στηρίζεται στους ίδιους τους λαούς, που επιθυμούν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Μόνο αν οι ίδιοι οι λαοί επιβάλουν το δρόμο που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, θα πειστούν και οι έγκυροι αρθρογράφοι.

Φόροι και στα αρχεία...

Πολλή κουβέντα χτες, στην αίθουσα Τύπου, για τα όσα, ενδεχομένως, συμπεριλαμβάνονται στο περιβόητο αρχείο του Α. Παπανδρέου και τις επιστολές, που διοχετεύονται δεξιά και αριστερά. Κοινή η εκτίμηση, πάντως, ότι αποδείχνεται, για μια ακόμα φορά, τόσο το παλιό, όσο και το "νέο" ήθος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ξεκαθάρισμα "λογαριασμών" μεταξύ "συντρόφων".

Πάμπολλες ήταν και οι σχετικές ερωτήσεις, που δέχτηκε και ο κ. Ρέππας, ιδιαίτερα για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συγκεντρώσει στα χέρια του αυτό το αρχείο. Οπότε, κάνοντας χιούμορ, καταχώρησε τους κατόχους του στους "έχοντες και κατέχοντες"...

"Θα τους φορολογήσετε κι αυτούς;", ήταν το αυθόρμητο ερώτημα του "Ρ" και, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε, αλλά το γέλιο που έπεσε δεν περιγράφεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ