ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορίες...

ΜΑΛΙΣΤΑ,πολύ ωραία μας τα λένε. Στο ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι πάρα πολλοί βουλευτές διαφωνούν με το νομοσχέδιο "Καποδίστριας", ενώ από το Συνασπισμό διαφωνεί με το νόμο η μισή και παραπάνω κοινοβουλευτική του ομάδα...

***

Με δεδομένο ότι και το ΚΚΕ και η Νέα Δημοκρατία και το ΔΗΚΚΙ το καταψήφισαν, είναι πραγματικά... απορίας άξιο πώς πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία.

***

Επίσης, άξιο απορίας είναι πώς δύο κόμματα που αυτοδιαφημίζονται ως τα πιο δημοκρατικά, που παρέχουν πλήρη ελευθερία έκφρασης στους βουλευτές τους, που αντιτάσσονται στην κομματική πειθαρχία και, γενικώς, υιοθετούν όλες τις "εκσυγχρονιστικές" απόψεις περί ελευθερίας, έχουν τόσο δεσμευμένους τους βουλευτές τους.

***

Ούτε σε γαλέρα να τους είχανε...

***

Φαίνεται ότι κάτι άλλο υπάρχει από πίσω. Κάτι που κάνει τους "δεσμούς" πανίσχυρους.

***

ΠΟΛΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ήταν χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, σχετικά με το ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η κυβέρνηση τη θέση για αποποινικοποίηση της κάνναβης. Καλά κάνει βέβαια, αφού αυτή είναι η γνώμη του. Ομως, είναι απόλυτα σίγουρος;

***

Γιατί είναι γνωστό πως άλλα μαγειρεύονται με διακομματικές συνεννοήσεις μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΝ. Μήπως κινδυνεύει να εκτεθεί λιγάκι;

***

Ναι μεν ο Ευάγγελος δηλώνει γενικώς ότι δεν πτοείται από τέτοια, πλην όμως αυτή τη φορά η πίεση λέγεται πως θα είναι μεγάλη. Αλλωστε, σ' αυτό το θέμα ανέκαθεν μπλέκονταν πολλά και περίεργα συμφέροντα...

***

Μέχρι και από Βρυξέλλες, λένε οι πληροφορίες, ενδιαφέρονται για το θέμα. Οπότε...

***

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΨΗΝΕΤΑΙ αλλά έχει... φουσκώσει κι όπου να 'ναι βγαίνει από το φούρνο ο φετινός προϋπολογισμός. Αντε να αδειάζει ο φούρνος γιατί είναι η σειρά μας να μπούμε...

***

Ως γνωστόν, η μοίρα του Ελληνα εργαζόμενου, μετά από κάθε προϋπολογισμό, είναι να τσουρουφλίζεται...

***

Βέβαια, θα πείτε, ας πρόσεχε. Σωστό, αλλά ισχύει μόνο για όσους ψήφισαν αυτή την κυβέρνηση και τα όποια "υποκατάστατά" της. Ελπίζουμε ότι τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα...

Αν είχε κότσια (1)

"Εγινε πολλή φασαρία για το τίποτα. Τίποτα δεν άκουσα που ν' αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί. Ηταν από τις ατυχέστερες συζητήσεις που έχω παρακολουθήσει από τότε που είμαι βουλευτής. Κανείς δε διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης. Κι αν κάποιος διαφωνεί, να έρθει να μας πει τι θα έκανε". Δεν αξίζει κανείς να σχολιάσει το υπεροπτικό όσο και αστείο ύφος του υπουργού Εξωτερικών στο παραπάνω συμπέρασμά του από τη συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Αλλωστε, έχει φροντίσει ο ίδιος να μην τον παίρνουν στα σοβαρά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όσο και αν προσπαθεί με λεονταρισμούς να εντυπωσιάσει.

Η κατάσχεση των παπουτσιών!

Γνωστή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει ακόμα και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με το πρωτοφανές επιχείρημα της περιβαλλοντολογικής προστασίας, αφού οι υπεύθυνοι μας πληροφόρησαν με κάθε σοβαρότητα ότι στις διαδηλώσεις οφείλεται το νέφος, το συγκοινωνιακό πρόβλημα και άλλα γνωστά και μόνιμα αμαρτήματα της πρωτεύουσας. Γνωστή επίσης είναι και η ποινική διάσταση των διαφόρων... αδικημάτων, με τις αποφάσεις για δήμευση των τρακτέρ των αγροτών που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, της δήμευσης των αυτοκινήτων που οδηγούν ανεύθυνοι οδηγοί - καταναλωτές αλκοόλ κλπ.

Σωστά λοιπόν και ο Λέων Αυδής χτες, σε συνέντευξή του στον "902 Αριστερά στα FM", αναρωτήθηκε: Αφού τα αυτοκίνητα κατάσχονται με το αιτιολογικό ότι αποτελούν το μέσο με το οποίο μετακινείται ο διαπράττων το αδίκημα, αφού κατάσχονται τα τρακτέρ που αποτελούν τα μέσα για να μεταφέρεται ο αγρότης ιδιοκτήτης τους στα μπλόκα του αγώνα και στις άλλες κινητοποιήσεις της αγροτιάς, τότε δεν απομένει παρά να δούμε και για τους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας την κατάσχεση των παπουτσιών τους, αφού χωρίς αυτά εννοείται, δηλαδή ξυπόλυτοι, δε θα πήγαιναν να διαπράξουν το... αδίκημα της διαδήλωσης.

Μήπως έχει άδικο; Εκεί δεν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο "παραλογισμός" του αυταρχισμού, που μόνο γνήσιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου μπορούν να διανοούνται και να υλοποιούν;

Αν είχε κότσια (2)

Αν είχε όμως κότσια θα μπορούσε να απαντήσει στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις - καταγγελίες, αλλά και προτάσεις, που κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αν είχε κότσια θα μπορούσε να απαντήσει, αν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, αν το Αιγαίο έχει μοιραστεί με τη μερίδα του λέοντος να έχει δοθεί στις ΗΠΑ.

Θα μπορούσε να τοποθετηθεί, αν δέχεται να μη συνδράμει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αν θα ασκήσει ποτέ του κριτική σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ γιατί έχουν κάνει το Διεθνές Δίκαιο κουρέλι, αν θα κλείσει τις βάσεις, κ.ο.κ. Ο κατάλογος των ζητημάτων που έθεσε η Αλ. Παπαρήγα ήταν ατέλειωτος. Δεν το έκανε όμως, και προτίμησε την παραπάνω άθλια τοποθέτηση, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση. Αλλωστε, κανείς δεν έτρεφε αυταπάτες για την πολιτική και το ρόλο της κυβέρνησης Σημίτη.

"Εχει ο καιρός γυρίσματα"

Με τι "μούτρα" θ' αντικρίσουν τους εκλογείς τους και γενικότερα τους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγονται στην περιφέρεια και ψήφισαν στη Βουλή υπέρ της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων και υπέρ της κατάργησης των κοινοτήτων, μέσω του "Καποδίστρια"; Πώς θα δικαιολογήσουν την αθέτηση δημόσιων τοποθετήσεών τους, ότι τάσσονται στο πλευρό των αγροτών, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και κατά της ερήμωσης των χωριών;

Βεβαίως, μάλλον, μάταια αναζητούμε ευαισθησία και ντροπή σε "εκπροσώπους του λαού", οι οποίοι λειτουργούν ως "φερέφωνα" - ενίοτε δε και ως "άφωνα" - μιας κυβερνητικής πολιτικής, που στρέφεται εναντίον των λαϊκών συμφερόντων κι εξυπηρετεί εκείνα της πλουτοκρατίας του τόπου και των ξένων προστατών της χώρας μας.

Αλλά, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι "εντολοδόχοι" πως ο Ελληνας - και δη ο επαρχιώτης - αυτούς που δε συγχωρεί ποτέ είναι όσους δεν έχουν μπέσα και φιλότιμο και ξέρει να τους τιμωρεί. Και η μόνη τιμωρία, που πονάει τους "πονηρούς πολιτευτές", είναι το "μαύρισμά" τους στην κάλπη. "Εχει ο καιρός γυρίσματα".

Απόδειξη σήψης

Σ' ένα τρισεκατομμύριο, τριακόσια εκατομμύρια δολάρια (1,3 τρισ.) ανέρχεται ο καθημερινός τζίρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο, ο οποίος, μάλιστα, διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε 500 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα προς ημερήσια "επένδυση" (δηλαδή, για καθημερινό "τζογάρισμα") κεφάλαια των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών χρηματιστηριακών εταιριών. Ποσά τεράστια, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την παραγωγική διαδικασία και την παραγωγή υλικών αγαθών, αλλά "παίζουν" με τις ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων, την τιμή των χρυσού, τις τιμές των μετοχών και προκαλούν, χάριν της μεγιστοποίησης των ήδη τεράστιων κερδών τους, τις χρηματιστηριακές κρίσεις και όλα όσα βλέπουμε τις μέρες αυτές.

Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο, ημερήσιο ύψος των συναλλαγών σε βιομηχανικά και λοιπά υλικά αγαθά και υπηρεσίες - για οτιδήποτε δηλαδή έχει σχέση με την παραγωγή υλικών προϊόντων και υπηρεσιών - ανέρχεται μόλις σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δυσαναλογία είναι περισσότερο και από προκλητική. Είναι εξωφρενική. Πολύ περισσότερο, αν σκεφθεί κανείς, ότι αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς, χρόνο το χρόνο.

Είναι κι αυτή, μια ακόμη εικόνα του σύγχρονου καπιταλισμού και μια απόδειξη, ταυτόχρονα, του εντεινόμενου συνεχώς παρασιτικού και απάνθρωπου χαρακτήρα και της βαθιάς σήψης του.

Ας επιστρέψουν τα "πορίσματα"

Αποφάνθηκαν πάλι οι αρμόδιοι για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Πάτρα: "Τα τυχαία και απρόβλεπτα γεγονότα" και "η απρόβλεπτη βροχόπτωση" φταίνε. Πρόκειται για εμπαιγμό των πλημμυροπαθών, για ξεδιάντροπη προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στα "στοιχεία της φύσης", στον "κακό μας τον καιρό". Τα πορίσματά τους είναι καρμπόν. Τα ίδια ακριβώς έλεγαν πέρσι για την Κόρινθο, τα Λιόσια, τη Νέα Ιωνία, την Ελευσίνα...

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τους έχει προ πολλού τελειώσει η τσίπα. Είναι κυνικοί και αδίστακτοι σε ό,τι αφορά τη συμφορά που πληρώνουν πάντα οι μεροκαματιάρηδες, οι βιοπαλαιστές, οι καταφρονεμένοι. Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά - το έχουν ομολογήσει σε άλλες εποχές - ότι οι εγκληματικές ευθύνες για τα "έργα" και τις παραλείψεις τούς βαρύνουν αποκλειστικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χωράνε λόγια. Οι πλημμυροπαθείς - και όχι μόνο - πρέπει να βρουν τον τρόπο να τους "επιστρέψουν" τα πορίσματά τους.

Ο εφιάλτης του "Οχτώβρη"

"Τα πάθη, τα οράματα, οι ελπίδες που εξέθρεψε η Οκτωβριανή Επανάσταση έχουν υποσταλεί πια οριστικά και αμετάκλητα. Κι ίσως, το χειρότερο απ' όλα, έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα και οι ιδέες που τη στήριξαν". Ποιος τα γράφει αυτά; Η χτεσινή "Ελευθεροτυπία" σε σχόλιο του Σ. Πολυμήλη με τίτλο "χαμένες ψευδαισθήσεις".

Φυσικά δεν εκπλήσσει κανέναν η "αδέσμευτη" εφημερίδα. Αλλά, όμως, γιατί ασχολούνται με "χαμένες ψευδαισθήσεις" και "νεκρές ιδέες"; Απλά θέλουν να συμμετάσχουν στον επικήδειο των "νικητών" ή μήπως αυτές ακριβώς οι ιδέες - που δε χρειάζονται βέβαια τη συνηγορία της "Ε" για να παραμείνουν ζωντανές - είναι που τους δημιουργούν εφιάλτες; Ακριβώς, επειδή είναι βέβαιοι ότι οι ιδέες αυτές πυρπολούσαν και θα πυρπολούν τις ψυχές των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, πασχίζουν λυσσαλέα να τις θάψουν. Ματαιοπονούν. Το μέλλον ανήκει σε αυτές και στους λαούς που θα αναλάβουν να τις κάνουν πράξη. Και βέβαια καμία δύναμη δε θα μπορέσει να τους αντισταθεί.

Καλύτερα...

Για κοίτα

το σπιτάκι μου

που 'χτισα

πέτρα, πέτρα

πώς έγινε

ερείπιο

απ' τα αισχρά τους

"μέτρα"!

Κάλλιο

να το χτυπούσανε

σεισμοί,

δέκα δονήσεις,

παρά

που το εχτύπησαν

"ζωνάρια"

και "συγκλίσεις"!

Σίγουρα

του Εγκέλαδου

θα άντεχε

τη δύνη,

μα απ' τον Κώστα

όρθιο

αδύνατον

να μείνει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ