ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρεσιτάλ ψευδολογίας

Δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα, λέει ο Δ. Ρέππας!

Σε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ ψευδολογίας επιδόθηκε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποδεικνύοντας και έμπρακτα ότι τούτη η κυβέρνηση έχει καταστήσει την απάτη σε μέσο προώθησης και υπεράσπισης της εθελοδουλίας της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς.

Ο Δ. Ρέππας, έφτασε χτες στο σημείο να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα! Πριν φτάσει όμως σε αυτή την απείρου κάλλους και ήθους επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέπρεψε προχωρώντας σε απαντήσεις που ούτε λίγο ούτε πολύ ισοδυναμούν με διακήρυξη του τύπου "σας λέω ψέματα, το ξέρω ότι το ξέρετε ότι λέω ψέματα, συνεχίζω να τα λέω και το απολαμβάνω"! Ας σημειωθεί ότι σε παλιότερες δηλώσεις της η κυβέρνηση, όχι μόνο δε διανοούνταν να διαψεύσει την αλήθεια, αλλά χαρακτήριζε το θέμα ως "εθνικής ασφαλείας", ώστε να καταφέρνει να το προσπερνά.

Συγκεκριμένα, όταν χτες ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε από το "Ρ" για την ύπαρξή πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, διεμείφθη ο ακόλουθος διάλογος:

Εκπρόσωπος: Εχω απαντήσει, κατ' επανάληψη, σας παραπέμπω σ' αυτές τις απαντήσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εχετε δώσει δύο διαφορετικές απαντήσεις, κ. υπουργέ.

Ε: Ωραία! Θα διαλέξετε όποια σας συμφέρει (...)

Ρ: Γιατί δεν αντέδρασε ο πρωθυπουργός στην καταγγελία (της Αλέκας Παπαρήγα προχτές στη Βουλή για την παρουσία πυρηνικών στην Ελλάδα);

Ε: Τι σημαίνει αυτό; Οτι για οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται, εφόσον δεν υπάρχει αντίδραση, αυτομάτως περιβάλλεται με το κύρος του ορθού και του αληθινού, αυτό που λέγεται και γράφεται;

Οταν αμέσως μετά ο Ρ έθεσε το ερώτημα αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει την έκθεση των επιστημόνων ατομικής ενέργειας των ΗΠΑ που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβρη και η οποία συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες αποθήκευσης πυρηνικών όπλων απάντησε: "Διαψεύδω"!

Λένε ψέματα!

Το ότι λέει ενσυνείδητα ψέματα ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όταν διαψεύδει με φαιδρό τρόπο την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, δεν το κρύβει ούτε ο ίδιος, γι' αυτό εξάλλου και με τις χτεσινές απαντήσεις του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες πρόβαλαν και το γελοίο επιχείρημα "αφού δεν μπορείτε να βρείτε και να τα φωτογραφήσετε, δεν υπάρχουν". Χρήσιμο είναι λοιπόν να υπενθυμίσουμε κάποια γεγονότα για όσους τυχόν λάβουν στα σοβαρά τέτοιες δηλώσεις

Στις 17 Απρίλη 1995 ο τότε υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης επιβεβαίωσε στην ουσία τις καταγγελίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, με την άρνησή του να διαψεύσει πληροφορίες για ύπαρξη δέκα πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση του Αραξου,που περιέχονταν σε σχετική καταγγελία της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις".

Το πιο ανησυχητικό όμως από την εν λόγω απάντηση του υπουργού ήταν η λογική που εξέφρασε δηλώνοντας "δεν κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια".Υπονοώντας ότι η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας!

Στις 27 Απρίλη 1995 ο "Ρ" με πρωτοσέλιδο αποκλειστικό δημοσίευμά του με τίτλο "Νέα πυρηνικά στη βάση του Αραξου" αποκαλύπτει ότι τα πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα όχι μόνο παραμένουν αλλά και εκσυγχρονίζονται. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ το 1992 με πειρατικό τρόπο, πραγματοποιώντας παραπλανητική άσκηση, εγκατέστησαν στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες, παραπλανώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές!

Ενισχυτικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, καθώς και του ενδιαφέροντός τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων, είναι ότι το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F - 16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μετά την αποκάλυψη του "Ρ" οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας. Στις 9 Μάη 1995 έρχεται η επιβεβαίωση από τον τότε υφυπουργό Αμυνας Ν. Κουρή,ο οποίος απάντησε στην Ερώτηση του ΚΚΕ. Οχι μόνο δε διέψευσε τίποτα από όσα είχαν δημοσιευτεί και καταγγελθεί για την ύπαρξη των πυρηνικών στην Ελλάδα, αλλά απέδειξε πως πρώτο μέλημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ήταν και είναι βέβαια να διαφυλαχτούν πάση θυσία τα απόρρητα μυστικά του ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως αν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας. "Πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είχε πει, στο εξαιρετικώς ευαίσθητο αυτό θέμα, είναι να μην το σχολιάζει δημόσια. Εναπόκειται στην ευχέρεια των κομμάτων να επιλέξουν την οδό της απορρήτου ενημερώσεως".

Η ύπαρξη πυρηνικών στην Ελλάδα επανήλθε στην επιφάνεια με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" στις 28 Αυγούστου 1997,όπου αναδημοσιεύεται έκθεση που περιλαμβάνεται στο "Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων", το οποίο εκδίδεται στις ΗΠΑ και κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτό, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να αποθηκεύονται 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες τύπου Β - 61.

Ακολούθησε στις 21 Σεπτέμβρη 1997 στην ίδια εφημερίδα νέο δημοσίευμα, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις των Γ. Αρκιν και Ρ. Νόρις, συντακτών της έκθεσης, όπου δηλώνουν έκπληκτοι για τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα. "Η απόσυρση, δηλώνει ο ένας, των πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα θα είχε τόσο μεγάλες συνέπειες για το ΝΑΤΟ"... Για να διευκρινίσει: "Είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια πολιτική δήλωση ότι "ανήκουμε στην ίδια οικογένεια"". Οι ίδιοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την αποθήκευση πυρηνικών βομβών στον Αραξο και κάνουν λόγο για "διαβολική συμμαχία", υπό την έννοια ότι μια από τις βασικές αρχές του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την περιοχή ορίζει ότι τα πυρηνικά "είτε τα κατέχουν όλες είτε καμία". Και σχολιάζοντας τις διαψεύσεις του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, έλεγαν πως "κανείς δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει ψεύτες, το Πεντάγωνο δεν πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία να λέει ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα".

Τουρκικό ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο

Ως κίνηση συντήρησης της έντασης εκ μέρους της Αγκυρας χαρακτηρίζεται η παρουσία του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου "Κουμπουκλού" στο βόρειο Αιγαίο. Το πλοίο κινείται από προχτές στα διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αθω - Θάσου - Σαμοθράκης και νοτιότερα, περιοχή που κατά το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές το είδος των ερευνών που διεξάγει, καθώς κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι γίνεται και πιστοποιείται από τα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν τις κινήσεις του. Το τουρκικό πλοίο κινείται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και έχει κατεβάσει όργανα στη θάλασσα με συρματόσχοινο και βοηθητική βάρκα. Στο βαθμό που οι έρευνες αφορούν το βυθό, κυρίως για κοιτάσματα πετρελαίου, αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος, αν όμως οι έρευνες αφορούν την υδάτινη στήλη, δηλαδή μεταξύ βυθού και επιφάνειας της θάλασσας δεν τίθεται θέμα, αφού πρόκειται για διεθνή ύδατα.

Πέρα από αυτά όμως, είναι σαφές το μήνυμα της παρουσίας του τουρκικού πλοίου. Κινείται μεν στα διεθνή ύδατα, αλλά επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην επίμαχη ζώνη μεταξύ 6 και 12 μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών, όπου για αρκετό χρόνο κινήθηκε στα 8 μίλια. Χτες το απόγευμα έπλεε 15 μίλια νότια της Θάσου με ανατολική κατεύθυνση.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση επί του θέματος. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας το άφησε στην ουσία ακάλυπτο και μίλησε κατ' επανάληψη για "κανονική πλεύση στα διεθνή ύδατα", χωρίς να αναφέρει αν πρόκειται για ελληνική υφαλοκρηπίδα και τι είδους έρευνες πραγματοποιεί. Ερευνες που κατά το παρελθόν είχαν αντιμετωπιστεί σαν παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ και η προαναγγελία τους ακόμα είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτή του Μάρτη του 1987.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε ο "Ρ" χτες βράδυ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να προβεί σε διάβημα η Ελλάδα, προφανώς εκτιμώντας ότι εφαρμόζεται η συμφωνία της Μαδρίτης περί τουρκικών "ζωτικών συμφερόντων" στο Αιγαίο. Μάλιστα, δήλωνε άγνοια για αν το τουρκικό πλοίο έχει μπει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνοντας την πρωτοφανή δικαιολογία ότι η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριστεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα παραβίασής της!

Απάτη και εθελοδουλία

"

Βρέστε πού τα έχουμε τα πυρηνικά όπλα για να αποδείξετε ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα. Νομίζετε ότι εκεί που είναι μπορεί να πάει κανείς να τα βρει ή να τα φωτογραφήσει; Εδώ ισχύει ό,τι παλιότερα με το νέφος που ο αρμόδιος υπουργός έλεγε φέρτε μου ένα νεκρό από το νέφος για να αποδείξετε ότι υπάρχει"! Δεν πρόκειται για επιθεωρησιακό κείμενο. Δεν πρόκειται για φράση μεταξύ καθήμενων σε καφενείο. Είναι η (ανεπίσημη φυσικά) τοποθέτηση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, λίγες ώρες μετά την επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα! Δηλαδή, λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό, όλοι το ξέρουν, αλλά εμείς τα λέμε και θα συνεχίζουμε να ψευδολογούμε, αφού δεν μπορεί να αποδειχτεί η αλήθεια! Οσο για τον άλλο παράγοντα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στον οποίο απευθύνθηκε ο "Ρ", να η αντίδραση: "Δε γνωρίζω αν υπάρχουν πυρηνικά στην Ελλάδα. Αυτά είναι θέματα εθνικής ασφάλειας. Δεν κουβεντιάζονται"!

***

Δηλαδή, τι είναι αυτό που "δεν κουβεντιάζεται"; Μα το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στο σύστημα του πυρηνικού ολέθρου. Οτι αποτελεί αποθήκη των ψυχροπολεμικών καταλοίπων του ιμπεριαλισμού και εφαλτήριο εκδήλωσης των νέων θηριωδιών της "νέας τάξης". Οτι ο λαός μας είναι εκτεθειμένος στον όλεθρο και υποψήφιο θύμα ενός ολοκαυτώματος, επειδή έτσι ορίζει η πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Για όλα αυτά δεν κουβεντιάζουμε! Και όταν κουβεντιάζουμε, λέμε ασύστολα ψεύδη! Να το "νέο" ύφος και ήθος. Απόλυτα προσαρμοσμένο στην πολιτική του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ".

***

Τελικά αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα άλλο από τον διαρκή κατήφορο στον αντιλαϊκό παροξυσμό. Την ίδια ώρα που το 80% των Ελλήνων, σύμφωνα με επίσημες σφυγμομετρήσεις, καταγγέλλει τις ΗΠΑ ως υποβολέα των ελληνοτουρκικών κρίσεων, εκείνη προσκαλεί ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να "επιδιαιτητεύσουν" στο Αιγαίο! Την ώρα που δεν υπάρχει ένας Ελληνας που να μην γνωρίζει ότι η πατρίδα του είναι πυρηνική αποθήκη, εκείνη διαπρέπει στην εξυπηρέτηση του ευρωατλαντισμού διά της πολιτικής απατεωνιάς και κοροϊδίας! Δεν υπάρχουν πυρηνικά στην Ελλάδα, λοιπόν, λέει η κυβέρνηση. Είναι η ίδια που λέει ότι δεν υπάρχει λιτότητα! Η ίδια που λέει ότι δεν υπάρχουν οι χαφιέδες που συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω! Είναι η κυβέρνηση που πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ