ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
Σελ. /47
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΟ
"Το παιχνίδι είναι στημένο"

Οι μεγάλες ΠΑΕ καθορίζουν τους όρους και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στη νέα διοίκηση της ΕΠΟ

"Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο". Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι είναι αρκετός για να περιγράψει απόλυτα όσα προηγήθηκαν, αλλά και αυτά που θ ακολουθήσουν τις επικείμενες εκλογές στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) (16 Νοέμβρη, Αλεξανδρούπολη). Ενα ατελείωτο αλισβερίσι προσωπικών, συλλογικών και παραταξιακών προτιμήσεων, που καμιά σχέση δεν έχει με το καλό του αθλήματος.

Μια αναμέτρηση "καλών και κακών" με τους ρόλους να εναλλάσσονται ανάλογα με τις ισορροπίες. Τα πάντα στρέφονται γύρω από τα πρόσωπα. Ετσι καλύπτουν την ανυπαρξία αλλά και την επί της ουσίας ταυτότητά τους. Δεν υπάρχουν προγράμματα και σχεδιασμοί. Η πλειοψηφία όσων τώρα ευαγγελίζονται ένα καλύτερο αύριο, επιδιώκοντας την (επαν) εκλογή τους, ευθύνονται για το τέλμα και την ανυποληψία του αθλήματος.

Χρόνια ολόκληρα οι υγιώς σκεπτόμενοι... ποδοσφαιράνθρωποι παραμένουν "στο ίδιο έργο θεατές". Μια από τις ισχυρές οικονομικά εταιρίες - ομάδες αποχτάει τον έλεγχο και κινεί τα νήματα σαφέστατα προς όφελος οικείο αλλά και των "δορυφόρων" της. Εως πριν από περίπου 2 χρόνια τα σκήπτρα κρατούσε ο Παναθηναϊκός, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του, όμιλος Βαρδινογιάννη.

Τον διαδέχτηκε ο Σ. Κόκκαλης. Ενδεικτικό των καταστάσεων και της ηθικής που επικρατεί είναι το γεγονός ότι "αλλαξοπίστησαν" άνθρωποι που με την προηγούμενη κατάσταση θεωρούνταν... αντ' αυτού.

Το "παιχνίδι εξουσίας" ξεκίνησε από την ΕΠΑΕ. Με χίλιους δυο τρόπους, ηθικά αποδεκτούς ή μη, το αλισβερίσι συνεχίστηκε για την απόκτηση της πλειοψηφίας στην ΕΠΟ. Κινητήριος μοχλός για τους "κόκκινους" η διοργανώτρια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Προσέγγισε ενώσεις και πρόσωπα εξασφαλίζοντας υπεροχή. Μικρές δυνατότητες παρέμβασης απέμειναν στον όμιλο Βαρδινογιάννη, που προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Οι περισσότεροι προτίμησαν τη σιγουριά του νέου ισχυρού...

Τα διαπλεκόμενα πάντως δε σταματούν εδώ. Ακόμα και μέσα στα "στρατόπεδα" υπάρχουν αντιπαλότητες. Μπορεί λοιπόν ο Ολυμπιακός να 'χει το πάνω χέρι, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής. Ο Βίκτορας Μητρόπουλος, ο Λουκόπουλος και άλλοι από την ΕΠΑΕ έχουν και προσωπικές επιδιώξεις. Αυτές είναι αντίθετες με του Θωμά Μητρόπουλου, ενώ κόντρα με όλους έχει ο γνωστός Λούβαρης. Κατανοεί λοιπόν κάποιος τι μπέρδεμα επικρατεί.

Η παραπάνω διαδικασία "βραχυκύκλωσε" και τα κόμματα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαπίστωσαν πως η κομματική συνοχή υπολείπεται της σωματειακής. Ετσι και στα δύο ψηφοδέλτια Αλημίση - Τριβέλλα, αντίστοιχα, υπάρχουν άνθρωποι του Κόκκαλη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, παρότι επίσημα υποστηρίζει το συνδυασμό Αλημίση, είχε προγραμματίσει για την Παρασκευή συνάντηση με τον Τριβέλλα... Ο καταρτισμός των συνδυασμών άγγιξε σε δυσκολία τον προϋπολογισμό του κράτους. Δεν είναι εύκολο να τηρηθούν οι ισορροπίες προσωπικής, κομματικής και σωματειακής προτίμησης.

Η προοδευτική διέξοδος

Χαρακτηριστική περίπτωση η "Ποδοσφαιρική Ενωτική Κίνηση" (ΠΕΚ), που φιλοδοξούσε να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Το τι συνέβη περιγράφεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης Πειραιά (από τα ιδρυτικά μέλη της): "Οι τελευταίες διεργασίες μάς απογοήτευσαν, γιατί ξεφεύγουν από τις διακηρυγμένες αρχές του Ιουνίου 1997. Στις σημερινές δυσκολίες, όπου συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ασκούνται συνεχείς πιέσεις, χρειάζεται να συγκροτηθεί διοίκηση με αξιοκρατικά κριτήρια. Με πρόσωπα που αντιστέκονται στις πιέσεις, υπηρετούν τα συμφέροντα του αθλήματος και δεν υποκύπτουν σ' επιρροές". Τα ίδια ισχύουν και για την πλευρά Τριβέλλα, που απέδειξε και ως διοίκηση ότι "δεν έχει οράματα και στόχους".

Η μοναδική διέξοδος λοιπόν για να πάει το άθλημα μπροστά είναι η κινητοποίηση ενώσεων και ανθρώπων που δε σκύβουν το κεφάλι. Που δεν ανταλλάσσουν την αξιοπρέπειά τους με μια θέση, ούτε υποθηκεύουν το μέλλον του αθλήματος για κάποια αξιώματα.

ΠΟΛΟ
Χαλκίδα: Μια επαρχιώτισσα στα ευρωπαϊκά σαλόνια

Μπορεί ένας κούκος να φέρει την Ανοιξη; Ισως μερικές φορές να μπορεί, αλλά σίγουρα όμως δεν ισχύει αυτό για την ομάδα πόλο της Χαλκίδας. Αλλωστε ο προπονητής της ομάδας Ανέστης Πεσματζόγλου είναι κατηγορηματικός σε αυτό το θέμα. "Οι επιτυχίες οφείλονται στην ομαδική δουλιά".

Μια δουλιά που οδήγησε την ομάδα της Εύβοιας σε μια εκπληκτική περσινή πορεία, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδο στην Ευρώπη με τη συμμετοχή στο Κύπελλο "Λεν Τρόφι".

Και φέτος νωρίς νωρίς οι Χαλκιδιώτες βάλθηκαν να δείξουν ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το περσινό κατόρθωμα.

Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες

Στους αγώνες του προκριματικού ομίλου του "Λεν Τρόφι" που έγιναν στη Γερμανία πήραν την πρώτη θέση και φιγουράρουν ήδη στον Β' γύρο. Η τύχη του πρωτάρη θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά όμως ο Ανέστης Πεσματζόγλου είναι κατηγορηματικός:

"Οχι δε νομίζω ότι αυτό έπαιξε ρόλο. Αλλωστε μπορεί ως ομάδα να συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά διαθέτουμε έμπειρους πολίστες που με άλλες ομάδες έχουν αγωνιστεί ξανά σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Πιστεύω ότι τα δυο πρώτα παιχνίδια του ομίλου, που τα κερδίσαμε σχετικά εύκολα, μας έβαλαν γρήγορα στο κλίμα της Ευρώπης και στο τρίτο και καθοριστικό με τη γηπεδούχο Χαμ ήμασταν έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε".Παρ' όλα αυτά, στη Β' φάση τα πράγματα δυσκολεύουν. Εώς πού μπορεί να φθάσει τελικά η Χαλκίδα, μάλλον το ξέρει καλύτερα από όλους ο "καπετάνιος" της ομάδας.

"Καταρχήν θα πρέπει να πω ότι δεν περιμέναμε και τίποτα χειρότερο, μιας και ξέραμε εκ των προτέρων ότι στον Β' γύρο υπάρχουν δυνατές ομάδες, αφού σε περιμένουν 8 πρωτοκλασάτες ομάδες της Ευρώπης που έχουν περάσει μπάι από την Α' φάση. Εμείς όμως είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να πέσουμε αμαχητί.

Και οι τρεις ομάδες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η ουγγρική Ουίπεστ, η ιταλική Σαβόνα και ο Ερυθρός Αστέρας, αντιπροσωπεύουν τρεις μεγάλες σχολές του ευρωπαϊκού πόλο. Δε θέλω να χαρακτηρίζω ομάδες αν δεν τις δω, αλλά όπως γνωρίζετε, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί... Από ό,τι ξέρω όμως, η Ουίπεστ έχει χάσει κάποιους παίκτες της, αλλά παραμένει από τις καλύτερες ομάδες της Ουγγαρίας, αφού τα τελευταία χρόνια ήταν πρωταθλήτρια. Η Σαβόνα είναι η πιο δυνατή ομάδα, με πολύ καλούς παίκτες, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας άκουσα ότι έκανε ανανέωση και έχει πολλούς νέους παίκτες στη σύνθεσή του, αλλά ότι είναι ο γηπεδούχος του ομίλου του δίνει παραπάνω πλεονεκτήματα".

Οι εγχώριοι στόχοι

Καλή η Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα τι γίνεται; Πέρσι η ομάδα τα πήγε περίφημα. Ηγγικεν η ώρα για κάτι παραπάνω; Το καλοκαίρι αν και πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο μεταγραφές, εντούτοις μπορούμε να πούμε ότι η Χαλκίδα ενισχύθηκε. Αλλωστε ο ερχομός του έμπειρου Νίκου Βενετόπουλου από τον Ολυμπιακό και του συνονόματού του Βούλγαρη από τον Εθνικό, προσθέτουν καινούρια δύναμη στη μηχανή της Χαλκίδας. Μαζί με τους έμπειρους Βαγγέλη Πάτρα, Φίλιππο, Καϊάφα, Δημήτρη Σελετόπουλο, αναμένεται να αποτελέσουν τον κύριο κορμό της ομάδας. Παρ' όλα αυτά όμως, ο Ανέστης Πεσματζόγλου δηλώνει προπάντων προσγειωμένος.

"Δύσκολο να το πούμε αυτό, αφού ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε την τρίτη μας χρονιά στην Α1. Υπάρχουν ομάδες με ιστορία στην κατηγορία και μεγαλύτερη εμπειρία από μας. Εμείς τώρα δημιουργούμε την ιστορία μας και μαθαίνουμε. Πιστεύω όμως ότι και με τις μεταγραφές που κάναμε ενισχυθήκαμε και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μπούμε στην τετράδα. Από κει και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει".

Η παρουσία του Χούμπερτ

Και... το όνομα αυτού Κρις Χούμπερτ. Ο παίκτης που αναδείχτηκε καλύτερος του περσινού πρωταθλήματος ήταν ο ηγέτης της περσινής πορείας της Χαλκίδας. Τελικά ένας παίκτης κάνει τη διαφορά; Ο Ελληνας τεχνικός μάλλον δε συμφωνεί με την άποψη αυτή.

"Είμαι κατηγορηματικός ότι ένας παίκτης όσο καλός και να είναι δεν κάνει τη διαφορά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συλλογική δουλιά. Σίγουρα ο Χούμπερτ είναι παγκόσμια κλάση και θεωρείται από τους καλύτερους παίκτες της πατρίδας του, αλλά όμως και η βοήθεια των άλλων παιδιών ήταν εξίσου σημαντική. Αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι η γρήγορη προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα που μας εξέπληξε όλους και τον βοήθησε να δείξει γρήγορα την κλάση του".

Τα τελευταία χρόνια πολλές επαρχιακές ομάδες βγαίνουν στο προσκήνιο και πρωταγωνιστούν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, μας το εξηγεί καλύτερο ένα άνθρωπος του χώρου.

"Η επαρχία έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει αφού έχει ανθρώπους που αγαπάνε το πόλο. Το μεγάλο όπλο στις ομάδες που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, βέβαια είναι ο πιο πολύς κόσμος, αλλά όμως υστερούν σε παράγοντες, αφού οι περισσότεροι στρέφονται σε αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο".

Και μια που η κουβέντα πήγε στον κόσμο, σίγουρα δε θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση μας η αναφορά στους οπαδούς της Χαλκίδας που μετέτρεψαν σε πολύ... καυτή έδρα το κολυμβητήριο της πόλης. Τι λέει για όλους αυτούς ο Ανέστης Πεσματζόγλου.

"Σίγουρα είμαι ευχαριστημένος, αφού τέτοια ατμόσφαιρα δεν είχα ζήσει ούτε ούτε ως παίκτης. Ελπίζω να συνεχιστεί και φέτος".

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η συμβολή του Κρις Χούμπερτ και η συνολική δουλειά, οδήγησαν τη Χαλκί

Η συμβολή του Κρις Χούμπερτ και η συνολική δουλιά, οδήγησαν τη Χαλκίδα στο δρόμο των επιτυχιών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ