ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
Σελ. /47
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΒΗΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αντεπαναστατικά σχέδια των ΗΠΑ κατά της Κούβας

ΠΟΡΛΑΜΑΡ (ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ).-

Στο Πορλαμάρ της Βενεζουέλας έφτασε χτες ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Ιβηρο-αμερικανική Διάσκεψη Κορυφής που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, λίγο μετά την άφιξή του, αναφέρθηκε σε απειλές για επιθέσεις εναντίον του και, αναφερόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ, στιγμάτισε σε δηλώσεις του εκείνους "που έχουν μάθει την τέχνη του πώς να σκοτώνουν".

Στη διάρκεια παρέμβασής του, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώπιον δημοσιογράφων και φοιτητών σε σαλόνι του ξενοδοχείου "Ισλα Μπονίτα", ο Φιντέλ Κάστρο υπέδειξε έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως "συμβαίνουν εκεί πράγματα πραγματικά ιδιαίτερα". Υπογράμμισε το ενδεχόμενο να πρέπει στο μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες "να υποβάλουν τη συγνώμη τους στην Κούβα".

Ο Κουβανός ηγέτης πρόσθεσε με σιβυλλικό τρόπο ότι "υπήρξαν ήδη στο παρελθόν πολυάριθμες τέτοιες απόπειρες επίθεσης", που όμως "σήμερα έχουν μερικές διαφορές. Αλλοτε ήταν οργανωμένες σε ένα άλλο επίπεδο".

Ενας Κουβανός εξόριστος, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Οκτώβρη μαζί με τρία άλλα άτομα στο Πουέρτο Ρίκο, είχε ομολογήσει πως τα όπλα που είχαν βρεθεί στο σκάφος τους προορίζονταν για απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μαϊάμι Χέραλντ".

Ο Ανχελ Μανουέλ Αλφόνσο παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Σαν Χουάν ότι τα όπλα (δύο τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος και κουτιά με πυρομαχικά) προορίζονταν για την οργάνωση μιας επίθεσης, κατά την Ιβηρο-αμερικανική Διάσκεψη Κορυφής, στη Νήσο Μαργαρίτα.

Η κουβανική εφημερίδα "Γκράνμα", η οποία αναδημοσίευσε την περασμένη Τρίτη την πληροφορία της "Μαϊάμι Χέραλντ", αποκάλυψε ότι το σκάφος του Ανχελ Μανουέλ Αλφόνσο ανήκε στον Χουάν Αντόνιο Γκάμα, μέλος της ηγεσίας του Εθνικού Κουβανο-αμερικανικού Ιδρύματος, πρόεδρος του οποίου είναι ο "μαφιόζος Μας Κανόσα". Η "Γκράνμα" διευκρίνισε ότι ο Γκάμα συμμετείχε το 1961 στην προετοιμασία της απόβασης του αντικαστρικού εκστρατευτικού σώματος στον Κόλπο των Χοίρων.


ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Καθοριστική "παρτίδα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ.-

Ανεβαίνει μέρα με την ημέρα το θερμόμετρο στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βαγδάτης ενώ έχει, ήδη, ξεσπάσει λεκτικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα κρίσιμη για την οριστική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η βδομάδα που αρχίζει, οπότε και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αποτέλεσμα της οποίας θα θέσει και τις βάσεις της τακτικής που θα τηρήσουν στο εξής τα Ηνωμένα Εθνη απέναντι στο Ιράκ.

Η τριμελής διπλωματική αποστολή του ΟΗΕ έφυγε με "αδειανά τα χέρια" από την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Αλγερινός διπλωμάτης Λακχντάρ Μπραχίμι, αν και δήλωσε "ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα", παραδέχτηκε ότι η αποστολή δεν πέτυχε να πείσει τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν να άρει την απόφασή του για άμεση απομάκρυνση των Αμερικανών συμμετεχόντων στην Επιτροπή Ελέγχου της καταστροφής του ιρακινού οπλοστασίου - UNSCOM. Η Βαγδάτη αποδέχτηκε, απλώς, να μη θέσει σε ισχύ την απόφασή της μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί ελεγκτές έχουνστόχο "την καταγραφή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράκ για σαφώς κατασκοπευτικούς σκοπούς και δεν πρόκειται να εγκρίνουν την άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ παρά μόνο όταν ολοκληρώσουν το έργο τους για λογαριασμό της CIA". Ο Ιρακινός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Βαγδάτη προτίθεται να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να παρουσιάσει τις ιρακινές απόψεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, επαναδιατύπωσε την απειλή κατά των αμερικανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών U - 2, που συμπεριλαμβάνονται στις δυνάμεις του ΟΗΕ, σε περίπτωση που επαναληφθούν οι πτήσεις τους στον ιρακινό εναέριο χώρο.

"Αιτία πολέμου", χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ρίψης αμερικανικού αεροσκάφους το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προειδοποίησε ότι "η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για όλα". Εντούτοις, παρά τις λεκτικές εξάρσεις και βολές, τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Κοέν απέφυγαν να αναφερθούν ανοιχτά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ. Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι "τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να τηρήσουν αποφασιστική στάση απέναντι στο Ιράκ, που δε δείχνει διατεθειμένο να συμμορφωθεί με τη διεθνή κοινότητα", ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι "όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμφωνούν στην κατεύθυνση της λήψης αποφασιστικών μέτρων".

Πίσω από τη λεκτική αντιπαράθεση, όμως, η ουσιαστική παρτίδα της νέας κρίσης στις σχέσεις Ιράκ - ΗΠΑ διαδραματίζεται στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ουάσιγκτον, για πρώτη φορά, αναφέρεται με επιμονή στην αναγκαιότητα λήψης ενωτικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αποφεύγει να προείπει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, αν και η ίδια είναι ο στόχος της ιρακινής "επίθεσης". Τουλάχιστον τρία μέλη του Συμβουλίου, Γαλλία, Ρωσία και Αίγυπτος, δείχνουν απρόθυμα να συγκατατεθούν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και στην παραχώρηση του αποφασιστικού ρόλου στην Ουάσιγκτον. Αλλωστε, έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την παράταση των κυρώσεων που τις εμποδίζουν να προχωρήσουν στην υπογραφή πετρελαϊκών συμφωνιών με τη Βαγδάτη. Η όξυνση των σχέσεων Βαγδάτης - Ουάσιγκτον αντανακλά, όπως επισήμαναν πολλοί διπλωμάτες, την έντονη αντιπαράθεση συμφερόντων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας και η εξέλιξή της δεν εξαρτάται τόσο από το Ιράκ όσο από την αναδιάταξη ισχύος και την ανακατανομή ζωνών επιρροής ανά την υφήλιο.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ