ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
Η αντεπανάσταση

61ο ΜΕΡΟΣ

Οι σοβιετικές δυνάμεις, εξαγριωμένες από τις αποτυχίες και τις απώλειες κατάκλυσαν το κατερειπωμένο κτίριο με θάλασσα από ατσάλι και φωτιά. Οι ίδιοι οι αρχηγοί τους δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον τρομερό βομβαρδισμό. Ο επίτροπος του Σμόλνι, που λεγόταν Κιρίλοφ, προσπάθησε να το κάνει, μα τον απείλησαν με λιντσάρισμα. Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τους κοκκινοφρουρούς.

Στις δυόμισι η ώρα οι ευέλπιδες σήκωσαν άσπρη σημαία. Ηταν έτοιμοι να παραδοθούν, αν τους εγγυούνταν ασφάλεια. Τους δόθηκε η υπόσχεση. Χιλιάδες στρατιώτες και κοκκινοφρουροί με φωνές και κραυγές όρμησαν από τα παράθυρα, τις πόρτες και τις ρωγμές των τοίχων. Προτού προφτάσουν να τους σταματήσουν, μαχαίρωσαν θανάσιμα πέντε ευέλπιδες. Τους υπόλοιπους, περίπου διακόσιους, τους έστειλαν με συνοδεία στο φρούριο του Πετροπάβλοφσκ κατά μικρές ομάδες, για να μην τραβήξουν την προσοχή του πλήθους. Ωστόσο, στο δρόμο το πλήθος ρίχτηκε σε μια αυτές τις ομάδες και ξέσχισε ακόμα οχτώ ευέλπιδες... Στη μάχη έπεσαν πάνω από εκατό στρατιώτες και κοκκινοφρουροί...

Υστερα από δύο ώρες ανακοινώθηκε στο Δημαρχείο τηλεφωνικά, πως οι ναύτες κινήθηκαν προς τον πύργο των μηχανικών. Το Δημοτικό Συμβούλιο έστειλε αμέσως δώδεκα από τα μέλη του για να μοιράσουν την τελευταία έκκληση της Επιτροπής Σωτηρίας. Μερικοί από αυτούς που στάλθηκαν δεν ξαναγύρισαν πίσω... Ολες οι άλλες σχολές παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση, κι οι ευέλπιδες χωρίς καμιά φασαρία μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια στο φρούριο του Πετροπάβλοφσκ και στην Κροστάνδη...

Στο τηλεφωνικό κέντρο η αντίσταση συνεχιζόταν ως το βράδυ, όταν εμφανίστηκε ένα μπολσεβίκικο τεθωρακισμένο και οι ναύτες έκαναν έφοδο. Κατατρομαγμένες οι τηλεφωνήτριες έτρεχαν μέσα στο κτίριο. Οι ευέλπιδες πετούσαν από πάνω τους όλα τα διακριτικά κι ένας από αυτούς που είχε αποφασίσει να κρυφτεί, πρότεινε στον Ουίλιαμς να του παραχωρήσει το παλτό του και να του δώσει ό,τι θέλει.

"Θα μας σκοτώσουν! Θα μας σκοτώσουν!" φώναζαν οι ευέλπιδες, επειδή πολλοί απ' αυτούς είχαν υποσχεθεί ακόμα από τα Χειμερινά Ανάκτορα να μη σηκώσουν τα όπλα ενάντια στο λαό. Ο Ουίλιαμς τούς πρότεινε να μεσολαβήσει, εφόσον θ' απελευθέρωναν τον Αντόνοφ. Αυτό έγινε αμέσως. Ο Αντόνοφ κι ο Ουίλιαμς έβγαλαν λόγο στους νικητές - ναύτες, που ήταν εξαγριωμένοι από τις μεγάλες απώλειες κι οι ευέλπιδες αφέθηκαν ξανά ελεύθεροι... Μερικοί απ' αυτούς όμως καθώς είχαν τρομοκρατηθεί, προσπάθησαν να φύγουν από τη στέγη ή να κρυφτούν στη σοφίτα. Τους άρπαξαν και τους πέταξαν στο δρόμο.

Βασανισμένοι, ματωμένοι οι νικητές ναύτες κι εργάτες μπήκαν στην αίθουσα με τις τηλεφωνικές συσκευές και βλέποντας ξαφνικά τόσες ωραίες κοπέλες, ταράχτηκαν και στριφογύριζαν στη θέση τους αναποφάσιστοι. Ούτε μια κοπέλα δεν υπόφερε, ούτε μια δε θίχτηκε. Εκείνες είχαν μαζευτεί κατατρομαγμένες στη γωνιά κι όταν ένιωσαν πως βρίσκονταν σε ασφάλεια άφησαν την κακία τους να ξεσπάσει. "Ου!Να χαθείτε, βρόμικοι μουζίκοι! Αμόρφωτοι! Βλάκες...". Οι ναύτες και οι κοκκινοφρουροί τα είχαν χάσει ολότελα. "Θηρία! Γουρούνια!", τσίριζαν οι κοπέλες με οργή, φορώντας τα παλτά και τα καπέλα. Πόσο ρομαντική τούς φαινόταν η περιπέτειά τους, όταν έδιναν φυσίγγια και επέδεναν τους θαρραλέους νεαρούς υπερασπιστές τους, τους ευέλπιδες, πολλοί απ' τους οποίους ήταν από τις καλύτερες ρωσικές οικογένειες και πολεμούσαν για την επαναφορά του λατρευτού τσάρου! Ενώ εδώ ήταν όλοι εργάτες και αγρότες, "αγροίκος λαός"...

Ο επίτροπος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής, ο μικρός Βισνιάκ, προσπάθησε να πείσει τις κοπέλες να παραμείνουν... Μιλούσε πολύ ευγενικά. "Σας συμπεριφέρονταν πολύ άσχημα", έλεγε. "Το τηλεφωνικό δίχτυ βρισκόταν στα χέρια του Δημοτικού Συμβουλίου. Σας πλήρωναν από 60 ρούβλια το μήνα, σας υποχρέωναν να δουλεύετε δέκα και πάνω ώρες το εικοσιτετράωρο...

Από σήμερα όλα θα γίνουν διαφορετικά. Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει το δίχτυ στο υπουργείο των ΤΤΤ. Αμέσως θα ανεβάσουν τις αποδοχές σας μέχρι 150 ρούβλια και θα μειώσουν την εργάσιμη ημέρα. Σαν μέλη της εργατικής τάξης πρέπει να 'στε ευτυχισμένες...".

"Μέλη της εργατικής τάξης! Σκέφτηκε άραγε ο κύριος αυτός αν ανάμεσα σ' αυτά... σ' αυτά τα ζώα, και σ' εμάς υπάρχει τίποτα το κοινό; Να παραμείνουμε; Ούτε λόγος να γίνεται. Ακόμα κι αν μας έδιναν χίλια ρούβλια!...". Κι οι κοπέλες με μεγάλη περιφρόνηση εγκατέλειψαν το κτίριο.

Παρέμειναν μόνο οι κατώτεροι υπάλληλοι, οι εφαρμοστές κι οι εργάτες. Οι γραμμές όμως έπρεπε να δουλέψουν: το τηλέφωνο ήταν ζωτικό, απαραίτητο... Και υπήρχε μόνο μισή ντουζίνα έμπειρων τηλεφωνητριών. Κάλεσαν εθελοντές. Στην έκκληση απάντησαν ίσαμε εκατό ναύτες, στρατιώτες κι εργάτες. Οι έξι κοπέλες πήγαιναν πέρα - δώθε, δείχνοντας, βοηθώντας, μαλώνοντας... Η δουλιά γινόταν όπως όπως, ωστόσο όμως γινόταν, κι οι αγωγοί βούιζαν ξανά. Πρώτ' απ' όλα αποκατάστησαν τη σύνδεση με το Σμόλνι, τους στρατώνες και τα εργοστάσια, ύστερα έκοψαν την επικοινωνία με το Δημαρχείο και με τις σχολές ευελπίδων... Αργά το βράδυ το γεγονός αυτό διαδόθηκε σ' όλη την πόλη, κι εκατοντάδες εκπρόσωποι της αστικής τάξης ωρύονταν στα ακουστικά των τηλεφώνων: "Βλάκες! Διάβολοι! Νομίζετε πως αυτό θα τραβήξει πολύ; Περιμένετε, θα 'ρθουν οι κοζάκοι!".

Νύχτωσε. Στη λεωφόρο Νέβσκι, που σφύριζε δαιμονισμένα ο αέρας, δεν υπήρχε σχεδόν ούτε ψυχή. Μόνο απέναντι από την εκκλησία του Καζάν ήταν μαζεμένο ένα πλήθος και συνέχιζε την ατέλειωτη συζήτηση. Μερικοί εργάτες, μερικοί στρατιώτες και οι άλλοι ήταν έμποροι, υπάλληλοι και άλλοι όμοιοι μ' αυτούς.

"Ο Λένιν δε θα εξαναγκάσει τους Γερμανούς να κλείσουν ειρήνη!", φώναζε κάποιος.

Ενας νεαρός στρατιώτης απαντούσε ζωηρά: "Και ποιος φταίει; Για όλα φταίει ο δικός σας ο Κερένσκι, ο καταραμένος αστός! Στο διάβολο ο Κερένσκι! Δεν τον θέλουμε! Θέλουμε τον Λένιν!...".

Δίπλα στο Δημαρχείο, ένας αξιωματικός με άσπρο περιβραχιόνιο, βρίζοντας δυνατά, ξέσχιζε από τον τοίχο τις αφίσες. Μια απ' αυτές έγραφε:

"Οι μπολσεβίκοι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον πληθυσμό της Πετρούπολης:

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, που το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έπρεπε να κατευθύνει όλες τις δυνάμεις του για να καθησυχάσει τον πληθυσμό, να του εξασφαλίσει ψωμί και κάθε αναγκαίο, οι δεξιοί σοσιαλεπαναστάτες και οι καντέ, ξεχνώντας το καθήκον τους μετέτρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε αντεπαναστατική σύναξη, προσπαθώντας να στρέψουν το ένα μέρος του πληθυσμού, ενάντια στο άλλο κι έτσι να διευκολύνουν τη νίκη των Κορνίλοφ - Κερένσκι. Αντί να εκπληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους οι δεξιοί σοσιαλεπαναστάτες κι οι καντέ μετέτρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε στίβο πολιτικού αγώνα ενάντια στα Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών, ενάντια στην επαναστατική κυβέρνηση της ειρήνης, του ψωμιού και της λευτεριάς.

Πολίτες της Πετρούπολης! Εμείς οι μπολσεβίκοι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που μας εκλέξατε, σας κάνουμε γνωστό πως οι δεξιοί σοσιαλεπαναστάτες κι οι καντέ, ανακατεύτηκαν στην αντεπαναστατική πάλη, ξέχασαν τα πραγματικά τους καθήκοντα και οδηγούν τον πληθυσμό, στην πείνα, στον εμφύλιο πόλεμο, στην αιματοχυσία. Εμείς οι αιρετοί των 183.000 κατοίκων, θεωρούμε καθήκον μας να γνωρίσουμε στους εκλογείς μας όλα όσα γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και δηλώνουμε ότι διαχωρίζουμε τις ευθύνες μας για όσα θλιβερά πρόκειται να επακολουθήσουν".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 62ο ΜΕΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Οχι στην ποινή του θανάτου για τους εμπόρους ναρκωτικών

ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η συζήτηση

Με θέματα που αφορούσαν μάλλον εσωτερικές διχογνωμίες στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία συνεχίστηκε χτες η συζήτηση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Βουλής, με αντικείμενο τα άρθρα 4-25. Η ολοκλήρωση των εργασιών, όσον αφορά τα συγκεκριμένα άρθρα, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις δευτερολογίες των εισηγητών των κομμάτων.

Πάντως χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος απάντησε ουσιαστικά στην πρόταση 61 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν με υπογραφές που συνέλεξαν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπόρους των ναρκωτικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως η θανατική ποινή έχει καταργηθεί κατ' απαίτηση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας επίσης ότι τέτοιους είδους ποινές έχουν γίνει ιστορικά στην Ελλάδα αντικείμενο κατάχρησης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Κατά της πρότασης των "61" τάχθηκε και η βουλευτής της ΝΔ Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Επίσης χτες, στη συζήτηση για το άρθρο 16 που αφορά τη δωρεάν παροχή παιδείας, καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή οι τοποθετήσεις του Γ. Σουφλιά και του Στ. Μάνου, που ζήτησαν τη θέσπιση διδάκτρων για τους φοιτητές στα δημόσια ΑΕΙ - ΤΕΙ και συνταγματικά, θέση με την οποία διαφώνησε τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, όσο και οι βουλευτές Μ. Εβερτ, ο Πρ. Παυλόπουλος και Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για "κακή εικόνα" της ΝΔ προς τα έξω. Πάντως κοινή ήταν η πεποίθηση στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράλληλη θέσπιση και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οχι και από το ΚΚΕ

"Είμαστε αντίθετοι στην επαναφορά της θανατικής καταδίκης στη χώρα μας, και στην περίπτωση των εμπόρων ναρκωτικών", τονίζει με χτεσινή δήλωσή του ο Γιάννης Χώτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,που προσθέτει:

"Θεωρούμε επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που γίνεται την τελευταία περίοδο στη χώρα μας, τύπου σκοτσέζικου ντους, από τη μια θανατική καταδίκη, από την άλλη ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση των λεγόμενων μαλακών (ναρκωτικών). Η εμπορία των ναρκωτικών κρύβεται μέσα από ένα ισχυρό πλέγμα ισχυρών συμφερόντων, συνδέεται και με το ξέπλυμα χρήματος. Ετσι, είναι πιθανό να εκτελούνται οι μεσάζοντες και όχι οι πρωταίτιοι, που, ως συνήθως, θεωρούνται υπεράνω υποψίας. Η αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών συνδέεται με πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, τα οποία έχουν προταθεί, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί, στην ουσία τους, από τις κυβερνήσεις, εξαιτίας, κυρίως, των γενικότερων επιλογών τους, που τις κάνουν χλομές και αδύναμες να περιορίσουν τη μάστιγα".

ΠΑΤΡΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, αφιερωμένη στα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμός Φιλίας της Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτραςαύριο Πέμπτη 13 Νοέμβρη, στις 7.30 μμ,στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Αννα Μαρία Γκονζάλες και θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και την επαναστατική δράση του Τσε.

Λαχνός και Ημερολόγιο της ΕΕΔΥΕ

Κυκλοφορούν, ήδη, το ημερολόγιο και ο λαχνός της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ζητήστε τα από την Επιτροπή Ειρήνης της συνοικίας σας ή από τα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης στην οδό Θεμιστοκλέως 56 και τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην οδό Θεμιστοκλέως 48.

  • Επίσης υπενθυμίζουμε ότι για την οικονομική ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος ειρήνης έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/679598 - 68.
Συγκέντρωση Ηπειρωτών στην ΚΟΑ

Συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα: Πολιτικές εξελίξεις, 80χρονα ΚΚΕ και Οικονομική Εξόρμηση, οργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 7 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Βερανζέρου - Ομόνοια) οι Ηπειρώτες της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ