Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Οχι στην ποινή του θανάτου για τους εμπόρους ναρκωτικών

ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η συζήτηση

Με θέματα που αφορούσαν μάλλον εσωτερικές διχογνωμίες στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία συνεχίστηκε χτες η συζήτηση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Βουλής, με αντικείμενο τα άρθρα 4-25. Η ολοκλήρωση των εργασιών, όσον αφορά τα συγκεκριμένα άρθρα, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις δευτερολογίες των εισηγητών των κομμάτων.

Πάντως χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος απάντησε ουσιαστικά στην πρόταση 61 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν με υπογραφές που συνέλεξαν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους εμπόρους των ναρκωτικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως η θανατική ποινή έχει καταργηθεί κατ' απαίτηση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας επίσης ότι τέτοιους είδους ποινές έχουν γίνει ιστορικά στην Ελλάδα αντικείμενο κατάχρησης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Κατά της πρότασης των "61" τάχθηκε και η βουλευτής της ΝΔ Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Επίσης χτες, στη συζήτηση για το άρθρο 16 που αφορά τη δωρεάν παροχή παιδείας, καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή οι τοποθετήσεις του Γ. Σουφλιά και του Στ. Μάνου, που ζήτησαν τη θέσπιση διδάκτρων για τους φοιτητές στα δημόσια ΑΕΙ - ΤΕΙ και συνταγματικά, θέση με την οποία διαφώνησε τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, όσο και οι βουλευτές Μ. Εβερτ, ο Πρ. Παυλόπουλος και Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για "κακή εικόνα" της ΝΔ προς τα έξω. Πάντως κοινή ήταν η πεποίθηση στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράλληλη θέσπιση και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οχι και από το ΚΚΕ

"Είμαστε αντίθετοι στην επαναφορά της θανατικής καταδίκης στη χώρα μας, και στην περίπτωση των εμπόρων ναρκωτικών", τονίζει με χτεσινή δήλωσή του ο Γιάννης Χώτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,που προσθέτει:

"Θεωρούμε επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που γίνεται την τελευταία περίοδο στη χώρα μας, τύπου σκοτσέζικου ντους, από τη μια θανατική καταδίκη, από την άλλη ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση των λεγόμενων μαλακών (ναρκωτικών). Η εμπορία των ναρκωτικών κρύβεται μέσα από ένα ισχυρό πλέγμα ισχυρών συμφερόντων, συνδέεται και με το ξέπλυμα χρήματος. Ετσι, είναι πιθανό να εκτελούνται οι μεσάζοντες και όχι οι πρωταίτιοι, που, ως συνήθως, θεωρούνται υπεράνω υποψίας. Η αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών συνδέεται με πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, τα οποία έχουν προταθεί, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί, στην ουσία τους, από τις κυβερνήσεις, εξαιτίας, κυρίως, των γενικότερων επιλογών τους, που τις κάνουν χλομές και αδύναμες να περιορίσουν τη μάστιγα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ