Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Υπονομεύεται το δικαίωμα στη μόρφωση

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει μείωση θητείας κατά τρεις μήνες για όσους φοιτητές δεν κάνουν χρήση αναβολής

Ουσιαστική μείωση της στρατιωτικής θητείας, αντί για μέτρα περιστολής των αναβολών για σπουδές, ζητά η ΚΝΕ, με αφορμή την Υπουργική Απόφαση, που δίνει το "κίνητρο" της μειωμένης κατά τρεις μήνες θητείας για όσους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να κάνουν χρήση της αναβολής που δικαιούνται.

Το ΚΣ της ΚΝΕ, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει: "Η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΘΑ, με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα στην υλοποίηση του νόμου για τη στρατολογία, που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό. Ανάμεσα στα άλλα, ο νόμος προέβλεπε την περικοπή του δικαιώματος και της διάρκειας της αναβολής για ένα μέρος των δικαιούχων. Τώρα ρίχνει το δόλωμα της τρίμηνης μείωσης της θητείας για όσους νέους εθελοντικά δεχτούν να πάνε κατευθείαν απ' το λυκειάρχη στο συνταγματάρχη!! Προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στη νεολαία, να νομιμοποιήσει την πολιτική που εφαρμόζει, στη συνείδησή της, κάνοντάς την πιο εύπεπτη.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση υπονομεύει παραπέρα κατακτημένα δικαιώματα της νεολαίας, όπως οι αναβολές στράτευσης λόγω σπουδών, αυτή τη φορά σε "εθελοντική" βάση. Ο στόχος είναι οι νέοι να στρατεύονται σε όλο και μικρότερη ηλικία. Ακριβώς για να μπορούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά να "διαπαιδαγωγηθούν" στις αξίες και τα ιδανικά του κατεστημένου, να χειραγωγείται η συνείδησή τους. Πριν ήταν στα 20 χρόνια, τώρα έχει γίνει στα 19, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι με Υπουργική Απόφαση μπορούν να καλούνται και στα 18. Εθελοντικά, μπορούν να κατατάσσονται ακόμη και στα 17 τους χρόνια! Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, οι νέοι, ουσιαστικά, καλούνται να παραιτηθούν για δύο χρόνια απ' τις σπουδές τους, παίρνοντας "δώρο", τρεις μήνες μικρότερης θητείας. Αυτή η κίνηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πρόβα, για τη γενίκευση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων πριν απ' τις σπουδές τους.

Πιστεύουμε, με βάση τα παραπάνω, ότι τίποτε δεν έχει να περιμένει η νεολαία από τέτοιες ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα όταν, την ίδια στιγμή, δε λύνονται στοιχειώδη προβλήματα των στρατευμένων, όσο παραμένει το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οταν η χώρα μας και ο στρατός της εξαρτώνται όλο και περισσότερο απ' τις ΝΑΤΟικές επιλογές, παραχωρούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την ουσιαστική μείωση της θητείας, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των μισθοφόρων (ΕΠΥ κλπ.). Τα "περιθώρια" γι' αυτό υπάρχουν, όπως αναγνωρίζει άλλωστε και η κυβέρνηση με τη ρύθμιση που κάνει. Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος για τη στρατολογία, συνολικά. Αντιστεκόμαστε στις ρυθμίσεις για τις αναβολές λόγω σπουδών, που, ουσιαστικά, υπονομεύουν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν μπορούν να λύνονται μόνο στο βαθμό που οι ΕΔ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και δε μετατρέπονται σε ΝΑΤΟικό εξάρτημα. Σε μεραρχία του ΝΑΤΟ για την επιβολή της "Νέας Τάξης"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ