ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιστορία δεν αλλάζει!

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία συνδικαλιστών και αγανακτισμένων τηλεθεατών για τη μεθοδευμένη προσπάθεια παραποίησης και πλαστογράφησης της ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση

Με μια μαχητική συγκέντρωση εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι μαθητές και φοιτητές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την καθοδηγούμενη επιχείρηση της κυβέρνησης, η οποία μέσα από την κρατική τηλεόραση προχωράει στην κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή των αγώνων που θα ακολουθήσουν κόντρα στον προκλητικό αντικομμουνισμό, την πλαστογράφηση της ιστορίας της χώρας και την παραποίηση της αλήθειας από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).

Η στάση της κυβέρνησης, ήταν και χτες προκλητική. Ο Γ. Νικολάου,γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, στη συνάντηση που είχε με επιτροπή των διαδηλωτών, εντελώς προκλητικά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό μετά τις αλλαγές που έγιναν στην κρατική τηλεόραση θεωρεί ότι το έργο της έχει πολύ καλά αποτελέσματα! Σύμφωνα βέβαια με τα δεδομένα της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", η παραποίηση της αλήθειας και η λασπολογία σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων είναι "θεάρεστο" έργο... Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε και την έντονη αστυνομοκρατία που υπήρχε καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Ο ενωμένος αγώνας θα ανατρέψει αυτή την πολιτική

Με κεντρικό σύνθημα "Ούτε Νέα, ούτε Ελληνική, αυτή η Τηλεόραση είναι φασιστική", οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. Ο κόσμος, πλησιάζοντας προς το υπουργείο με το σύνθημα "Ρέππας, Τσουκάτος, Πανταγιάς πρότυπό τους είναι ο Γεωργαλάς", παρέδωσε στην κοινή χλεύη τους πρωτεργάτες της κυβερνητικής προπαγάνδας, που, με την κατασυκοφάντηση των αγώνων του ΚΚΕ και τη διαστρέβλωση του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του, σκοπεύουν στον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Στη μετατροπή του λαού σε άβουλο αποδέκτη της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Η χτεσινή κινητοποίηση έδειξε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα τους περάσει.

Οταν η κορυφή της πορείας έφτασε έξω από το υπουργείο, το σύνθημα "Τέρμα πια η κοροϊδία, δεν μπορεί να αλλάξει η ιστορία" δόνησε την ατμόσφαιρα. Μετά τη συνάντηση της επιτροπής των διαδηλωτών με τον Γ. Νικολάου,στον οποίο επιδώσανε και υπόμνημα - και την προκλητική αντιμετώπιση του τελευταίου - ο συνδικαλιστής Γ. Σκιαδιώτης μίλησε προς τον κόσμο και τόνισε: "Προειδοποιήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι ένα πολύ μικρό δείγμα αυτού που θα ακολουθήσει και πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες".

Στη συνέχεια η πορεία προχώρησε προς τη Βουλή. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι άνδρες της Αστυνομίας, δείχνοντας "υπερβάλλοντα ζήλο", προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από την είσοδο της Βουλής τον κύριο όγκο του κόσμου. Τελικά αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μπήκε στη Βουλή και παρέδωσε το υπόμνημα διαμαρτυρίας σε εκπροσώπους των κομμάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της επιτροπής στο κτίριο του Κοινοβουλίου, οι διαμαρτυρόμενοι με συνθήματα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κόντρα σ' αυτή την πολιτική. Ο συνδικαλιστής Θ. Ευθυμίου,αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων, υπογράμμισε: "Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μας είπε ότι πρέπει να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με τη "Ζαλοκώστα", για να υπάρξει αντικειμενική τηλεόραση. Εμείς, συνέχισε, επισημαίνουμε ότι χρειάζεται να εντείνει ο ελληνικός λαός τους αγώνες του, για να υπάρξει αντικειμενική και αξιοκρατική τηλεόραση".

Χάρη... μιας πολυεθνικής!

Δε θυμόμαστε να έχει περάσει άλλη κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο που να έχει, όχι απλά ταυτιστεί, με τα ιδιοτελή συμφέροντα μιας πολυεθνικής εταιρίας, αλλά και να τα υπηρετεί με τόσο πάθος και παράλληλα να δείχνει τόσο μίσος σε αυτούς που αντιδρούν στα ζημιογόνα για τον τόπο και το λαό σχέδια της πολυεθνικής. Ο λόγος για την κυβέρνηση Σημίτη και τη στάση της απέναντι στην "επένδυση" της πολυεθνικής καναδικής εταιρίας TVX στη Χαλκιδική.

Είναι βέβαια ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών με αυτή τη στάση της - που χαρακτηρίζεται από την πρωτοφανή σε έκταση και βάθος επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στους κατοίκους - θέλει να δώσει εξετάσεις και να στείλει μηνύματα προς τα "μεγάλα αφεντικά", με αφορμή τη "μεγαλύτερη επένδυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα"! Επιθυμεί να δείξει ότι είναι άξιος θεματοφύλακας και διαχειριστής των "επενδύσεών" τους και ότι όσο βρίσκεται αυτή στο πηδάλιο της χώρας όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά και θα προστατεύονται με όλα τα μέσα.

Προκειμένου η κυβέρνηση "να τιμήσει την - επαίσχυντη - υπογραφή της" στην αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που έχει υπογράψει, δε διστάζει να βάζει στο "στόχαστρο" τους κατοίκους των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, οι οποίοι με αξιοθαύμαστο κουράγιο αντιδρούν, δύο χρόνια τώρα, στη "χρυσή επένδυση". Χρυσή, βέβαια, για την πολυεθνική, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της ληστρικής σύμβασης από το σύνολο των κομμάτων, εκτός βέβαια του ΚΚΕ. Εχει εξασφαλίσει έναντι 11 δισ. δραχμών να αγοράσει 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλειοκτησίας, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές! Εχει εξασφαλίσει - τουλάχιστον έτσι πιστεύει - ότι θα εκμεταλλευτεί υπερεντατικά και για 15 χρόνια τα κοιτάσματα χρυσού και των άλλων μεταλλευμάτων στην περιοχή - όσα θεωρεί "εκμεταλλεύσιμα" - και στη συνέχεια να αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω της την καταστροφή στο περιβάλλον, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό. Δεν αποτελεί υπερβολή ότι η περιοχή θα μετατραπεί, εξαιτίας των "εργασιών" της πολυεθνικής, σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων. Ολα αυτά στο όνομα μιας επένδυσης ύψους 65 δισ. δραχμών, από τα οποία το 40% θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο, μέσω των γνωστών "αναπτυξιακών κινήτρων".

Επιπλέον, η πολυεθνική έχει στην υπηρεσία της τους μηχανισμούς καταστολής που έχει θέσει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και την εγκατάσταση εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ στο "εργοστάσιό" της. Τα μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να τρομοκρατηθούν και να καμφθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι πρωτοφανή. Τους έχουν στείλει στα δικαστήρια, τα ΜΑΤ έχουν χτυπήσει αλύπητα τουλάχιστον δύο φορές, οι ασφαλίτες συλλαμβάνουν μέσα στ' άγρια χαράματα τους "πρωταίτιους" των αντιδράσεων, ενώ η περιοχή έχει γεμίσει χαφιέδες και αστυνομοκρατείται γενικότερα. Στο "τέλος", έρχεται και η ίδια η εταιρία και απολύει, προχτές, πέντε εργαζομένους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Κι, όμως, όλη αυτή η μακρόχρονη επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκρατίας έχει πέσει στο κενό. Εχει συντριβεί μπροστά στην αδάμαστη θέληση των κατοίκων να σώσουν τον τόπο τους από το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την περιβαλλοντική καταστροφή. Οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής, όλης της χώρας έχουν υποχρέωση να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους αγωνιστές κατοίκους. Η μάχη που δίνουν αφορά όλους.

ΚΚΕ
Αναλάβετε τις ευθύνες σας για τη ΝΕΤ

Επίκαιρη Ερώτηση του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, προς τον πρωθυπουργό

Να αναλάβει την ευθύνη της η κυβέρνηση και να πάρει μέτρα για τη διασφάλιση της αντικειμενικής δημοκρατικής ενημέρωσης του λαού και το σταμάτημα του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας από την κρατική ΝΕΤ, ζητά ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση του κομμουνιστή βουλευτή τονίζεται:

Σε προπύργιο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας μετατρέπεται η Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ). Στο μικρό διάστημα που λειτουργεί "εκσυγχρονισμένα", σύμφωνα με τις διακηρύξεις και την πλούσια διαφήμισή του, αυτός ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός έχει δώσει απτά δείγματα για το πώς εννοεί την αντικειμενική δημοκρατική πληροφόρηση.

Μέσα από ένα μπαράζ ενημερωτικών εκπομπών, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, στο όνομα της ιστορικής έρευνας και της αντικειμενικής ενημέρωσης, ξετυλίγεται μια ενορχηστρωμένη αντιδημοκρατική εκστρατεία, που δεν έχει το προηγούμενό της τα τελευταία χρόνια. Δυσφημείται η σοσιαλιστική Κούβα και ο ηρωικός αγώνας της. Συκοφαντείται η Οχτωβριανή Επανάσταση. Δημοσιογράφοι και διάφοροι συκοφάντες βρίσκουν βήμα στη ΝΕΤ για να επιτεθούν στο ΚΚΕ και την ιστορία του. Με το δηλητήριο του αντικομμουνισμού και τη μεθοδολογία της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας συκοφαντούνται οράματα, ιδανικά, αξίες και όποιοι τα υπερασπίζονται.

Παράλληλα, ενώ τα κρατικά κανάλια χρησιμοποιούνται κατά κόρο για την προβολή της κυβέρνησης, ο χρόνος για το ΚΚΕ συνολικά είναι ελάχιστος. Μάλιστα, συστηματικά αποκλείεται εκπρόσωπός του από μια σειρά εκπομπών πολιτικού χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, αποσιωπούνται πλήρως τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, όπως απασχόληση, ανεργία, ασφαλιστικά κτλ. Ακόμα και ο χρόνος που διατίθονταν για το Κοινοβούλιο συρρικνώθηκε, μια σειρά εκπομπές κοινοβουλευτικού περιεχομένου "κόπηκαν".

Ετσι "ποδοπατείται" το δικαίωμα του ελληνικού λαού για δημοκρατική, αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση.

Η πρακτική αυτή κλιμακώνεται παρά τα έγκαιρα διαβήματα του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στη διοίκηση της ΕΡΤ για να σταματήσουν αυτού του χαρακτήρα εκπομπές.

Ερωτάται ο πρωθυπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη της δημόσιας τηλεόρασης να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσει από τη ΝΕΤ η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας και το όργιο του αντικομμουνισμού;

Προτίθεται να παρέμβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί από τη δημόσια ΝΕΤ το στοιχειώδες δικαίωμα του λαού, που συντηρεί τη ΝΕΤ, για αντικειμενική, δημοκρατική πληροφόρηση, για προβολή των οξύτατων λαϊκών προβλημάτων;

Ζητήματα Παιδείας στον "902 ΤV"

Συζήτηση για το "Ολοήμερο Νηπιαγωγείο" φιλοξενεί στη σημερινή εκπομπή του "Από το Χτες στο Αύριο" ο "902" ΤV στις 22.00 μμ, με τον εκπαιδευτικό Τάσο Τόκα.Συμμετέχουν οι νηπιαγωγοί Ειρήνη Σιόντη και Κατερίνα Γιαννοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ