ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Χωρίς αλλαγές ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή

Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος,ψηφίστηκε, αργά προχτές το βράδυ, κατ' άρθρον το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων και σε επόμενη συνεδρίαση θα ψηφιστεί και στο σύνολό του. Ανάμεσα στα άλλα άρθρα που ψηφίστηκαν, επιβάλλεται τέλος 2% σε εστιατόρια και καταστήματα πώλησης τροφίμων και τέλος 5% σε νυχτερινά κέντρα, ενώ με απόφαση των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων μπορεί να επιβληθεί τέλος και σε καταστήματα τουριστικών ειδών.

Τοποθετούμενος στη συζήτηση για τα οικονομικά των δήμων και την κυβερνητική θριαμβολογία για πλουσιοπάροχη ενίσχυσή τους, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη, καθώς παρακρατεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 600 δισ. δρχ. "Εμείς, τόνισε, θεωρούμε ότι πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανακτήσει τα οικονομικά της μέσα από συγκεκριμένους πόρους, θεσμοθετημένους, που να καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχει, αλλά να έχει και δυνατότητες παρέμβασης σε μία αναπτυξιακή πορεία. Γιατί εμείς θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστικός παράγοντας ανάπτυξης ιδιαίτερα στην επαρχία και ειδικότερα στην οικονομία της χώρας".

Για το ίδιο θέμα ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατραπούν οι δήμοι σε ανώνυμες εταιρίες, καθώς οι δήμαρχοι της εκάστοτε πλειοψηφίας μη θέλοντας να πληρώσουν το πολιτικό κόστος και να έχουν την κατακραυγή του κόσμου από τα αυξανόμενα οικονομικά βάρη θα τα περνάνε αυτά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

"Εμείς, τόνισε, δε θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση φορομπηχτική, φοροεισπρακτική, αλλά να δοθεί ένα ποσό από τον προϋπολογισμό του κράτους που θα είναι απαραίτητο για να καλύψει η Αυτοδιοίκηση την αναπτυξιακή δραστηριότητά της, τις αυξημένες αρμοδιότητες που πρέπει να έχει, αλλά πριν από όλα τα λειτουργικά της έξοδα, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές δαπάνες τους".

ΒΟΥΛΗ
Διώκεται γιατί έπραξε το καθήκον του
  • Συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια η αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, επειδή συμμετείχε στις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • "Ο λαός της Καρδίτσας με εξέλεξε για να είμαι δίπλα στα προβλήματά του", δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής

Στην Ολομέλεια της Βουλής ήρθε χτες η εισαγγελική αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, ο οποίος, πράττοντας το καθήκον του ως κομμουνιστής βουλευτής, μετείχε ενεργά στην περσινή κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας.

Πίσω από την "κατηγορία" της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" κατά του Β. Μπούτα, κρύβεται, όπως τόνισαν αρκετοί βουλευτές στη χτεσινή συνεδρίαση, η οργανωμένη προσπάθεια να χτυπηθούν όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Β. Μπούτας, παρότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισηγήθηκε τη μη άρση της ασυλίας του και αφού κατήγγειλε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης, ζήτησε την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να βρεθεί στη φυσική του θέση κοντά στους συναγωνιστές τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στον ξέφρενο αυταρχισμό που εκδηλώθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και στους άλλους κοινωνικούς αγώνες, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αναγκάζει τους δικαστές να "δικάζουν τους πατεράδες τους αγρότες", δίνοντας γραμμή για ποινικές διώξεις όσων αντιστέκονται.

"Επειδή, υπογράμμισε, υπάρχει εκστρατεία συκοφάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών και επειδή θέλουν να με μειώσουν στα μάτια των αγροτών, λέγοντας ότι ο Μπούτας τα κάνει αυτά γιατί έχει βουλευτική ασυλία, ζητάω να βρεθώ στη φυσική μου θέση κοντά στους συναδέλφους μου".

Ο Β. Μπούτας, αφού τόνισε ότι ο λαός της Καρδίτσας τον εξέλεξε για να βρίσκεται κοντά του και να αγωνίζεται για τα προβλήματά του, είπε: "Ο αγώνας των αγροτών ήταν πολιτικός και κοινωνικός και γι' αυτό πολιτική είναι και η δίωξη εναντίον μου". Πρόσθεσε δε ότι θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως δε θα χαριστούν σε κανέναν που θα τολμάει να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική τους και κατέληξε: "Οσο θα υπάρχουν τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, εμείς θα είμαστε μπροστά στον αγώνα, θα εκτελούμε τα καθήκοντά μας κοντά στον κόσμο της υπαίθρου.

Ετσι θέλει τους βουλευτές του το ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η βουλευτική ασυλία είναι μία κατάκτηση που δεν πρέπει να απεμποληθεί, γιατί τότε θα περιοριζόταν η δυνατότητα επικοινωνίας του βουλευτή με το λαϊκό κίνημα. Η περίπτωση του Β. Μπούτα είναι χαρακτηριστική για το πού θα οδηγηθούμε, εάν εισακουστούν οι εισηγήσεις για κατάργηση της ασυλίας, είπε. Διώκεται, τόνισε, επειδή ως συνδικαλιστής και ως βουλευτής έπραξε το καθήκον του.

"Τι θα έπρεπε να κάνει; Να ξεφουσκώνει τα λάστιχα των τρακτέρ και να συνεργάζεται με τα ΜΑΤ;", υπογράμμισε εύστοχα, λέγοντας στη συνέχεια: "Ηταν καθήκον και υποχρέωσή του να αγωνίζεται. Ηξερε τι έκανε. Ετσι θέλει τους βουλευτές του το ΚΚΕ. Ο Β. Μπούτας ήταν συνεπής με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αφού υποσχέθηκε στο λαό της Καρδίτσας ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του. Και αυτό ακριβώς έκανε".

Στα αυξημένα κρούσματα αυταρχισμού αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, που με τη σειρά του χαρακτήρισε πολιτική τη δίωξη του Β. Μπούτα. Ανέφερε τα κρούσματα αυταρχισμού στον αγώνα των ναυτεργατών, των καθηγητών και άλλων στρωμάτων που αγωνίζονται και τόνισε ότι η κυβερνητική επίθεση γίνεται γιατί, στην πραγματικότητα, οι αγρότες νίκησαν και κατάφεραν να έχουν την αλληλεγγύη του λαϊκού κινήματος. Υπενθύμισε δε ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις με αυτές των αγροτών έγιναν από τους φορτηγατζήδες στη Γαλλία, αλλά εκεί κανείς δε σκέφθηκε να στείλει τα ΜΑΤ και να στήσει βιομηχανία διώξεων.

Στην πρόσφατη Επερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στη Βουλή και αφορούσε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία αυτή έχει σκοπό να υποτάξει τον ελληνικό λαό στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Αν δεν υπήρχαν βουλευτές σαν τον Μπούτα, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα", υπογράμμισε ο Ν. Γκατζής.

Οι εισηγητές του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, ενώ ο Β. Πολύδωρας, στην τοποθέτησή του, δήλωσε "αλληλέγγυος στον Μπούτα", υπογραμμίζοντας ότι με τη δίωξη αυτή (πολιτική τρομοκρατία τη χαρακτήρισε) θέλουν να χτυπήσουν όσους αγωνίζονται.

Χτες συζητήθηκαν και αιτήσεις άρσης ασυλίας άλλων βουλευτών. Συγκεκριμένα, του Θ. Κατσίκη για οπλοχρησία, του Ε. Γιαννόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση, του Ε. Κοντομάρη για πολεοδομικές παραβάσεις, του Π. Καμμένου για απιστία και του Φ. Χατζημιχάλη για τροχαίο ατύχημα.

Για όλους τους βουλευτές, η αρμόδια επιτροπή προτείνει να μην αρθεί η ασυλία και η απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με μυστική ψηφοφορία.

Νεοαποικιακές κρατικές σχέσεις

Το ΚΚΕ καταψήφισε την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 70 αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας "για την τροποποίηση της τέταρτης σύμβασης ΑΚΕ - ΕΚ του ΛΟΜΕ" εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης,τοποθετούμενος στην Ολομέλεια του Σώματος.

Πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 70 αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και της περιοχής του Ειρηνικού. Ο βουλευτής ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση γιατί μεταξύ άλλων η χώρα μας με τη συμμετοχή της στη συμφωνία συμμετέχει σε ένα νέου τύπου μοντέλο νεοαποικιακών - κρατικών σχέσεων που διαμορφώνονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών αυτών.

Ο Μπ. Αγγουράκης ανέφερε ότι με τη συμφωνία προβλέπονται διαδικασίες άμεσης παρέμβασης και επέμβασης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εσωτερικό καθεστώς των συγκεκριμένων χωρών. Ανέφερε δε το παράδειγμα της Γκαμπόν (είναι χώρα - μέλος της συμφωνίας), την κυβέρνηση της οποίας ανατρέπει αυτές τις μέρες η Γαλλία, επειδή η γαλλική εταιρία ELF δε συμφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης της Γκαμπόν να δώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης πηγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Με τη συμφωνία επίσης προβλέπεται και άμεση παρέμβαση της ΕΕ σε μία σειρά από οργανισμούς των χωρών αυτών όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, κάτι που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τη φυγή "εγκεφάλων" από τις χώρες αυτές προς τις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Μάλιστα η χώρα μας θα αναγκαστεί να στηρίξει και με χρήματα αυτή τη συμφωνία, καθώς για τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαθέσει 50 δισ. δρχ.

"Ασπιρίνες" για τα τροχαία ατυχήματα

H πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία κυρώνεται η απόφαση την κυβέρνησης για τον περιορισμό της κίνησης των νταλικών στους εθνικούς δρόμους τα Σαββατοκύριακα, ήρθε χτες για κύρωση στη Βουλή.

Τοποθετούμενος πάνω στην κύρωση αυτή, ο Στρ. Κόρακας είπε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει λευκό, παρά το γεγονός ότι - αν εξαιρέσουμε την αποσπασματικότητά της - δε βρίσκει αντίθετο το Κόμμα. Αναλύοντας την τοποθέτηση αυτή, είπε ότι είναι θέμα αρχής για το ΚΚΕ να μην κυρώνονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ενέργειες οι οποίες δεν έχουν έκτακτο χαρακτήρα, όπως είναι τα μέτρα για την κυκλοφορία στους εθνικούς δρόμους. Υπενθύμισε μάλιστα την προϊστορία που έχουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αναφερόμενος στην πράξη του 1985 όταν ο σημερινός πρωθυπουργός είχε απαγορεύσει τη χορήγηση αυξήσεων πάνω από την τότε εισοδηματική πολιτική. Οταν μάλιστα ο "Ριζοσπάστης" τόλμησε να δώσει αυξήσεις στο προσωπικό του, ο Κ. Σημίτης τον τιμώρησε με βαρύ πρόστιμο.

Σχετικά με το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, ο Στρ. Κόρακας είπε ότι χρειάζονται ολοκληρωμένα μέτρα, που να αφορούν και την κατάσταση του οδικού δικτύου, και την εκπαίδευση, και την ενημέρωση, και την οδική σήμανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ