ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κλείνουν 15 κάθε μέρα

Τουλάχιστον 16 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη μέρα βγαίνουν επίσημα εκτός παραγωγής μην μπορώντας ν' αντεπεξέλθουν τις επιπτώσεις από την κυβερνητική πολιτική θεσμοθέτησης της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου στην αγορά. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την εξέλιξη των πτωχεύσεων που έχουν κηρυχτεί επίσημα στο δεκάμηνο και των αιτήσεων για πτώχευση. Λόγος γίνεται για 4.155 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακολούθησαν τον επίσημο δρόμο της πτώχευσης, ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο τραγική, αφού πολλαπλάσιος αριθμός μικρών, οικογενειακού τύπου επιχειρήσεων κατεβάζουν για πάντα τα ρολά τους, χωρίς να απευθυνθούν στα αρμόδια Πρωτοδικεία.

Την ίδια στιγμή τα 300 δισ. δρχ. πλησιάζουν στο δεκάμηνο οι λεγόμενοι δείκτες ασφυξίας της αγοράς. Το σύνολο δηλαδή της αξίας των ακάλυπτων επιταγών που σφραγίστηκαν στις τράπεζες και των διαμαρτυρημένων γραμματίων που επίσης εντοπίστηκαν στις τράπεζες. Το ποσό τους έφτασε τα 297,8 δισ. δρχ. και ήταν κατά 12,3% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ακάλυπτες επιταγές ύψους 211,7 δισ. δρχ. και διαμαρτυρήθηκαν γραμμάτια αξίας 86,1 δισ. δρχ.

ΕΣΑΚ
Ο αντιλαϊκότερος προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων

"Μπράβο" λέει ο ΣΕΒ και παροτρύνει για αποφασιστικότερα αντιλαϊκά μέτρα

Ως τον αντιλαϊκότερο των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ,το νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο οποίος "φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα της σύγκλισης, της ΟΝΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Επισημαίνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέα φορολογικά βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, "αυξήσεις" σε μισθούς και συντάξεις που... μειώνουν τα εισοδήματα, ενώ περικόπτονται οι κοινωνικές παροχές, για υγεία, παιδεία και άλλους τομείς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για: Βασικό μεροκάματο 8.000 δρχ. και βασικό μισθό 200.000 δρχ. Επανασύνδεση των συντάξεων στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού. Νομοθετική καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και μέχρι να βρει δουλιά ο άνεργος. Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, με τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, αφορολόγητο ποσό στο ύψος των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των δαπανών για δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Τέλος, τονίζει ότι εργαζόμενοι και συνδικάτα θα αποκρούσουν μέσα απ' τους αγώνες τους τις συνέπειες του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και θα χτίσουν το δικό τους μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο ΣΕΒ

Θετικό, αλλά και "αναγκαίο" βλέπουν οι βιομήχανοι τον προϋπολογισμό - καρμανιόλα για τα λαϊκά εισοδήματα του 1998 και δε θα μπορούσε να τύχει άλλης κριτικής από τους ίδιους, αφού πρόκειται για έναν ακόμη προϋπολογισμό που φέρεται με το "γάντι" στις επιχειρήσεις και ως "κοράκι" στα λαϊκά εισοδήματα. Βέβαια, όπως αναμενόταν, δε λείπουν και οι γκρίνιες περί δήθεν αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων και άρα μείωσης της "ανταγωνιστικότητάς" τους, γκρίνιες που μπορούν να αποδοθούν μόνο στη δύναμη της συνήθειας - αποδοτική όπως έχει αποδειχτεί - αφού ήδη χρήζουν μιας σειράς φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ, που τους επιτρέπουν σίγουρα και αυξημένα κέρδη. Σ' αυτά τα πλαίσια παροτρύνουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των κερδών τους. "Τα μέσα που χρησιμοποιούνται - αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ - ακολουθούν την πεπατημένη, είναι πλέον αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφαλώς θα έχουν και σοβαρές αρνητικές παρενέργειες". Οι παρενέργειες όπως εξηγείται παραπάνω αφορούν την επενδυτική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, καθώς και την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Γι' αυτούς εξάλλου τους δύο λόγους κρίνεται και ως "αναγκαίος" ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός, όπως επίσης και όλοι οι προηγούμενοι.

Κρίνουν επίσης ότι δε δόθηκε η "απαιτούμενη προσοχή στην αντικειμενική εκτίμηση των επιδράσεων του φορολογικού συστήματος", συλλογιστική που διατρέχει την Εισηγητική Εκθεση αλλά δεν υλοποιείται, αφού αυξάνει υποτίθεται τη φορολογική επιβάρυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι 3,5 μονάδες

Μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων ανακοίνωσαν χτες η Εθνική και η Πίστεως, σε μία προσπάθεια μεταφοράς των συνεπειών της νομισματικής και χρηματιστηριακής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυξήσεις επιτοκίων ανακοινώνουν από τη Δευτέρα και οι υπόλοιπες τράπεζες

Η κερδοσκοπία μπορεί να σταμάτησε προσωρινά στη διατραπεζική αγορά, μεταφέρεται όμως στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πίστεως ανακοίνωσαν χτες βράδυ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, μέχρι και 3,5 μονάδες, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα στο... χορό των αυξήσεων μπαίνουν και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Εξάλλου, με νέο αυξημένο επιτόκιο 11,7% από 11,3% πραγματοποιήθηκε χτες και η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται νέα επιβάρυνση του δημοσίου χρέους. Και ενώ το τραπεζικό κεφάλαιο, μέσω της αναπροσαρμογής των επιτοκίων, επιχειρεί να μεταφέρει τις συνέπειες της νομισματικής και χρηματιστηριακής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, σημαντικές επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν στον πληθωρισμό και στο δημόσιο δανεισμό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, μεγαλύτερες και από το 11,7% που διαμορφώθηκε χτες, καθώς η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τις επιθετικές - κερδοσκοπικές διαθέσεις των τραπεζών. Οι τελευταίες εκβιάζουν ότι "αν δε διαμορφωθεί το επιτόκιο στις απαιτήσεις της αγοράς - δηλαδή τις δικές τους - δε θα αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα".

Επίσημες αντιδράσεις δεν υπήρξαν στις αυξήσεις των επιτοκίων που αποφάσισαν οι τράπεζες, αν και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι από τις μεγάλες αυξήσεις που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πίστεως. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στο "Ρ" ότι "μια λελογισμένη αναπροσαρμογή των επιτοκίων θα ήταν δικαιολογημένη, όχι όμως αυξήσεις 3,5 μονάδων που ανακοινώθηκαν από ιδιωτική τράπεζα". Ανέφεραν επίσης ότι στην πρόσφατη κρίση οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες δεν παρουσίασαν ζημιές, δεδομένου ότι είχαν δική τους ρευστότητα και δεν προσέφυγαν στη διατραπεζική αγορά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επικαλούνται ζημιές για να δικαιολογήσουν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Τα νέα επιτόκια

Από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Νοέμβρη τα νέα επιτόκια των τραπεζών Πίστεως και Εθνικής είναι τα ακόλουθα:

Τα επιτόκια καταθέσεων της Τράπεζας Πίστεως πριν τη φορολόγηση της απόδοσής τους με συντελεστή 15% διαμορφώνονται από 8,5% σε 10%, ενώ για καταθέσεις μεγαλύτερες των 50 εκατομμυρίων δραχμών προσφέρονται επιτόκια 12,5% από 9,75%.

Τα επιτόκια χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης αυξάνουν από 13% σε 16,5%, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια τα επιτόκια αυξάνουν κατά 1,5 μονάδα. Αυξημένα είναι επίσης και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων παραμένουν αμετάβλητα.

Εξάλλου η Εθνική αύξησε το επιτόκιο ταμιευτηρίου από 8,5% σε 9,5%. τα επιτόκια χορηγήσεων διαμορφώνονται σε 16,5% από 14,5% για τα κεφάλαια κίνησης, για πάγιες εγκαταστάσεις από 12,5% σε 13,5%, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αυξάνει από 12,5% σε 14% και το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων από 11% σε 12,5%.

ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Παραβάτες το 46% των επιχειρήσεων

Το 46,06% των επιχειρήσεων που ελέγχτηκαν τον προηγούμενο μήνα διαπιστώθηκε ότι υπέπεσε σε φορολογικές παραβάσεις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε τον Οκτώβρη του 1997.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, από 1-10-1997 μέχρι 31-10-1997 πραγματοποιήθηκαν από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ 8.816 έλεγχοι, από τους οποίους 5.692 σε επιχειρήσεις και 3.124 στη διακίνηση των αγαθών. Διαπιστώθηκε ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις 2.622 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 46,06% και 292 παραβάτες κατά τη διακίνηση των αγαθών δηλαδή ποσοστό 9,35%.Συνολικά διαπιστώθηκαν 54.106 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Το εκτιμώμενο ύψος εσόδων μόνο από τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ανέρχεται στα 4,2 δισ. δρχ. Εχουν κατασχεθεί ή παραληφθεί ανεπίσημα και επίσημα βιβλία και στοιχεία από 323 επιχειρήσεις, ενώ μόνο τον Οκτώβρη διαβιβάστηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα τελωνεία 4.732 εκθέσεις ελέγχου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα, ελέγχθηκαν 252 επιχειρήσεις και στις 145 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 58%,διαπιστώθηκαν 3.867 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Πραγματοποιήθηκαν 615 έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης και διαπιστώθηκαν 8.787 παραβάσεις σε 280 επιχειρήσεις, δηλαδή το 46% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν υπέπεσαν σε παράβαση. Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ πραγματοποιήθηκαν 558 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 261 παραβάσεις σε 112 επιχειρήσεις δηλαδή ποσοστό 20% υπέπεσαν σε παράβαση ή δεν είχαν καταβάλει φόρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ