Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΑΚ
Ο αντιλαϊκότερος προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων

"Μπράβο" λέει ο ΣΕΒ και παροτρύνει για αποφασιστικότερα αντιλαϊκά μέτρα

Ως τον αντιλαϊκότερο των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ,το νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο οποίος "φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα της σύγκλισης, της ΟΝΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Επισημαίνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέα φορολογικά βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, "αυξήσεις" σε μισθούς και συντάξεις που... μειώνουν τα εισοδήματα, ενώ περικόπτονται οι κοινωνικές παροχές, για υγεία, παιδεία και άλλους τομείς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για: Βασικό μεροκάματο 8.000 δρχ. και βασικό μισθό 200.000 δρχ. Επανασύνδεση των συντάξεων στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού. Νομοθετική καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και μέχρι να βρει δουλιά ο άνεργος. Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, με τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, αφορολόγητο ποσό στο ύψος των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των δαπανών για δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Τέλος, τονίζει ότι εργαζόμενοι και συνδικάτα θα αποκρούσουν μέσα απ' τους αγώνες τους τις συνέπειες του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και θα χτίσουν το δικό τους μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο ΣΕΒ

Θετικό, αλλά και "αναγκαίο" βλέπουν οι βιομήχανοι τον προϋπολογισμό - καρμανιόλα για τα λαϊκά εισοδήματα του 1998 και δε θα μπορούσε να τύχει άλλης κριτικής από τους ίδιους, αφού πρόκειται για έναν ακόμη προϋπολογισμό που φέρεται με το "γάντι" στις επιχειρήσεις και ως "κοράκι" στα λαϊκά εισοδήματα. Βέβαια, όπως αναμενόταν, δε λείπουν και οι γκρίνιες περί δήθεν αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων και άρα μείωσης της "ανταγωνιστικότητάς" τους, γκρίνιες που μπορούν να αποδοθούν μόνο στη δύναμη της συνήθειας - αποδοτική όπως έχει αποδειχτεί - αφού ήδη χρήζουν μιας σειράς φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ, που τους επιτρέπουν σίγουρα και αυξημένα κέρδη. Σ' αυτά τα πλαίσια παροτρύνουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις των κερδών τους. "Τα μέσα που χρησιμοποιούνται - αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ - ακολουθούν την πεπατημένη, είναι πλέον αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφαλώς θα έχουν και σοβαρές αρνητικές παρενέργειες". Οι παρενέργειες όπως εξηγείται παραπάνω αφορούν την επενδυτική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, καθώς και την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Γι' αυτούς εξάλλου τους δύο λόγους κρίνεται και ως "αναγκαίος" ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός, όπως επίσης και όλοι οι προηγούμενοι.

Κρίνουν επίσης ότι δε δόθηκε η "απαιτούμενη προσοχή στην αντικειμενική εκτίμηση των επιδράσεων του φορολογικού συστήματος", συλλογιστική που διατρέχει την Εισηγητική Εκθεση αλλά δεν υλοποιείται, αφού αυξάνει υποτίθεται τη φορολογική επιβάρυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ