Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Κόντρα στα σχέδια διάλυσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε στάση εργασίας και αποκλεισμό του Ινστιτούτου για δύο ώρες, προκειμένου να υπερασπίσουν το μοναδικό Γεωλογικό Ινστιτούτο του δημοσίου τομέα που η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τη διάλυσή του, με την κατάργηση αρχικά των 6 παραρτημάτων του και τη μείωση του προσωπικού κατά 600 άτομα. Την ίδια στιγμή δίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα παραρτήματα της χώρας. Συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιήσουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα παραρτήματα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία θα συμμετέχουν συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τους και εκπρόσωποι των Γεωλογικών και Μεταλλευτικών τμημάτων του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου.

Οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά χτες κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ για τη διάλυση του Ινστιτούτου και την εκχώρηση των δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες. "Κλείνουν το ΙΓΜΕ - ανέφεραν χαρακτηριστικά - για να συνεχίσουν την ασυδοσία τους οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες που με τις αστοχίες τους δημιούργησαν τα προβλήματα της Μαλακάσας, Πανεπιστημίου, Εγνατίας κ.ά.". Με τη διάλυση του Ινστιτούτου, τόνισαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διακόπτεται η εκτέλεση έργων 12 δισ. δρχ. από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, παροπλίζονται 350 γεωεπιστήμονες και άλλοι τεχνικοί υψηλής εξειδίκευσης, ενώ καθηλώνεται και αδρανοποιείται μηχανολογικός και εργαστηριακός εξοπλισμός αξίας δεκάδων δισ. δραχμών. Το κυριότερο όμως είναι ότι ανοίγει ο δρόμος στους μικρούς και μεγάλους "μελετητές" και εργολάβους να νέμονται απρόσκοπτα το χώρο των γεωλογικών - γεωτεχνικών έργων.

Οι παραπάνω καταγγελίες αποκτούν βαρύνουσα σημασία, όταν εξελίσσονται σε μια περίοδο που τα μεγάλα έργα εν εξελίξει και τα περιβαλλοντικά προβλήματα παρουσιάζουν εκρηκτική συσσώρευση και που ένα Ινστιτούτο με υψηλή επιστημονική εγκυρότητα θα έπρεπε όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να αναβαθμιστεί. Τέλος οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου που προχώρησε σε μια τέτοια εισήγηση προς την κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους, τους οποίους μάλιστα αρνείται να δεχτεί ακόμη και τώρα.

Ενδεικτικά στο πλούσιο έργο του ΙΓΜΕ στα 45 χρόνια της λειτουργίας του καταγράφονται:

  • Η χαρτογράφηση όλων των πετρωμάτων της Ελλάδας.
  • Η ανακάλυψη και παραχώρηση στη ΔΕΗ των λιγνιτών της χώρας - αξίας εκατοντάδων δισ. δρχ. - που καλύπτουν σήμερα το 80% της ηλεκτροπαραγωγής.
  • Η ανακάλυψη των κυριοτέρων κοιτασμάτων ορυκτών υλών, στην εκμετάλλευση των οποίων στηρίχτηκε η μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας στις δεκαετίες 1950 - 1970.
  • Η εξασφάλιση πόσιμου νερού για 4.000.000 κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής.
  • Η πραγματοποίηση πλήθους μελετών για τα καταστροφικά φαινόμενα της χώρας, για την ασφαλή υλοποίηση των μεγάλων έργων και για το περιβάλλον.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ