Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΡΡΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ- ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Τι κρύβει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ

- Γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ, μέσω Χρηματιστηρίου;

- Η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί νεοσυντηρητική - νεοφιλελεύθερη πολιτική. Μια βασική αρχή αυτής της πολιτικής αποτελεί ο εξοβελισμός κάθε κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και γενικά στην κοινωνία, με την κατάργηση του λεγόμενου "κράτους - πρόνοιας". Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση προχωρά στη διάλυση του Δημόσιου Τομέα Πετρελαίου με τη μερική ιδιωτικοποίηση σε πρώτο στάδιο. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως η εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του δυτικοευρωπαϊκού "λόμπι" πολυεθνικών πετρελαίου που απαιτούν πλήρη απελευθέρωση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, όπως και λόγοι εξυπηρέτησης της εγχώριας ολιγαρχίας που στο πετρέλαιο έχει σημαντικές προσβάσεις. Υπάρχουν τέλος και εισπρακτικοί λόγοι. Κάλυψη δηλαδή εξωτερικού χρέους, αναγκών προϋπολογισμού κλπ.

- Τι επιπτώσεις θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση στους εργαζόμενους και στην οικονομία;

- Παίρνοντας υπόψη τη μελέτη του χρηματοοικονομικού συμβούλου που είχε προσλάβει η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση του Ομίλου ΔΕΠ, αναδιάρθρωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την είσοδο στο Χρηματιστήριο, "διαπιστώνεται" ότι ένας αριθμός εργαζομένων στον όμιλο, θεωρείται"υπεράριθμος". Συγκεκριμένα η μελέτη προβλέπει ότι η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί στη θέση της ΔΕΠ, θα απασχολεί 2.095 εργαζόμενους αντί 2.945 που απασχολούνται σήμερα. Βέβαια η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγεί καμιά θέση εργασίας. Αλλά για ευνόητους λόγους μπορεί να μην θίγει θέσεις εργασίας, στην πορεία όμως και όσο προχωρά η αναδιάρθρωση, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα απασχόλησης. Αλλωστε η πείρα ανάλογων αναδιαρθρώσεων σε διεθνές επίπεδο αλλά και στη χώρα μας δείχνει ότι οι αναδιαρθρώσεις συνοδεύτηκαν και από μαζικές απολύσεις.

Οσον αφορά την οικονομία, με δεδομένη τη βαρύτητα του πετρελαίου σε αυτήν, καταργείται κάθε έννοια παρεμβατισμού στο ζήτημα των τιμών, τα αποτελέσματα (κέρδη) θα διοχετεύονται στις τσέπες των "επενδυτών", θεσμικών ή μη, στερώντας το Δημόσιο αρκετά δισ. κάθε χρόνο. Το κύριο ωστόσο είναι ότι η χώρα δε θα μπορεί να ασκήσει πολιτική διασφάλισης των συμφερόντων της σε περιόδους πετρελαϊκών κρίσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Γιατί επιβάλλεται η διατήρηση του Δημόσιου Τομέα Πετρελαίου;

- Με δεδομένη τη σημασία πετρελαίου στην ανάπτυξη μιας χώρας και τις εξελίξεις στο πετρέλαιο, όπως η συγχώνευση ΒΡ - MOBIL, η εξαγορά του 50% της "Μότορ - όιλ" από την ΑΡΑΜΚΟ, η διαφαινόμενη συγχώνευση SHELL - TEXACO, το νέο διακρατικό εταιρικό σχήμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιβάλλεται η ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου τομέα πετρελαίου που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην παραπέρα ανάπτυξη της χώρας. Η ύπαρξη του δημοσίου τομέα κρίνεται αναγκαία και για τους παρακάτω λόγους:

  • Για λόγους διασφάλισης αποθεμάτων σε περιπτώσεις εθνικής κρίσης (π.χ. Αιγαίο) αλλά και σε περιπτώσεις πετρελαϊκών κρίσεων.
  • Για έλεγχο των τιμών σε λογικά επίπεδα, ώστε να εμποδίζονται φαινόμενα ανεξέλεγκτων τιμών από τις πολυεθνικές.
  • Για να καλύπτονται οι ανάγκες σε καύσιμα όλων των ειδών και σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
  • Για να μπορέσει η χώρα με μοχλό και το δημόσιο τομέα πετρελαίου να προχωρήσει στις απαραίτητες παραγωγικές επενδύσεις σε κλάδους και τομείς (πετροχημικά - λιπαντικά) που θα εντάσσονται προς μία κατεύθυνση σύγχρονης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Προϋπόθεση ωστόσο για το τελευταίο, αποτελεί η αλλαγή πολιτικής, αλλαγή συσχετισμών σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, η αντίσταση στις επιλογές των Βρυξελλών, η άσκηση αριστερής στην πράξη πολιτικής, που μόνο ένα μέτωπο αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων μπορεί να ασκήσει.

Χ.Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιγά μην υπάρχουν ...αντιδεξιές ιδιωτικοποιήσεις (2007-02-11 00:00:00.0)
Αργότερα η απόφαση για τη ΔΕΠΑ (2002-11-16 00:00:00.0)
Διαλύουν τη ΔΕΠ (1998-01-29 00:00:00.0)
Ασύμφορη η πώληση μετοχών της ΔΕΠ (1998-01-24 00:00:00.0)
Γενική εκποίηση (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ