Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Γενική εκποίηση

Μετά τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για ακόμη 3 χρόνια λιτότητας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε χτες σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να "εμπλουτίσει" την πολιτική σκληρής λιτότητας, μέσα από την επιτάχυνση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των μεγάλων τραπεζών που ελέγχονται από το δημόσιο, καθώς και μέσα από τη γενικότερη συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης, διατύπωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,διευκρινίζοντας και ο ίδιος ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής θα συνεχιστεί μέχρι το... 2000! Αυτό ήταν το στίγμα της χτεσινής ομιλίας του Γ. Παπαντωνίου, στο εκλεκτό ακροατήρια εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπαντωνίου, αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά τους δήθεν "καρπούς" που έχει αποδώσει η μέχρι στιγμής εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής και αφού υποστήριξε ότι οι παράγοντες "επιτυχίας" (;) είναι "η συνέπεια, η σταθερότητα και η συναίνεση", τόνισε ότι "θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία, δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταβολές και στην προώθηση της... κοινωνικής δικαιοσύνης". Προς άρσιν παρεξηγήσεων, στην αναφορά του για "κοινωνική δικαιοσύνη", ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως "η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί", ότι "είμαστε στη μέση του δρόμου και δε δικαιολογείται εφησυχασμός", αλλά ένταση των προσπαθειών "στη δημοσιονομική πειθαρχία".

Στη συνέχεια, προσδιορίζοντας πιο συγκεκριμένα το πεδίο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες προτίθεται να επιδοθεί η κυβέρνηση, επανέλαβε στην ουσία την πρόθεση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, με ανάλογη προοπτική και στον τραπεζικό χώρο, καθώς και τη διάθεση για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, μέσω της συγχώνευσης ή ακόμη και κατάργησης Οργανισμών και φορέων που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από το ίδιο βήμα ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Ξεκαθάρισε ότι σύντομα ο ΟΤΕ θα είναι έτοιμος για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και ότι θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο ιδιωτικοποίησης η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ).
  • Προανάγγειλε την ολοκλήρωση και κατάθεση στη Βουλή "εντός των ημερών" του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων τους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Για τις μεγάλες τράπεζες που ελέγχονται από το δημόσιο, είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ενίσχυση του ανταγωνισμού τους, μέσα από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους.Και είναι γνωστό, ότι πίσω από τον όρο "αναδιάρθρωση" κρύβεται η πώληση θυγατρικών εταιριών τους σε ιδιώτες ή πώληση πακέτων μετοχών των μεγάλων κρατικών τραπεζών σε ιδιώτες.
  • Ανακοίνωσε, επίσης, την προώθηση αλλαγών - προφανώς σε παρόμοια κατεύθυνση - στο ρόλο και τη λειτουργία ειδικών πιστωτικών οργανισμών, όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη στεγαστική πίστη.

Ο άκρατος φιλελευθερισμός της ελληνικής κυβέρνησης επεκτείνεται, όμως, και σε άλλους τομείς, όπως είναι αυτός της εμπορικής ναυτιλίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τομέα, υπογράμμισε ότι "ένας από τους στόχους μας είναι η εξάλειψη του διεθνούς προστατευτισμού και η επικράτηση υγιούς ανταγωνισμού στις θαλάσσιες μεταφορές",τασσόμενος προφανώς υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης και στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην ίδια ομιλία ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε, επίσης, στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την περιστολή των δαπανών των δημοσίων οργανισμών, καθώς και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.Σ' αυτά τα πλαίσια επανέλαβε ότι έχει ήδη συσταθεί Ομάδα Εργασίας, η οποία μέχρι το τέλος Απρίλη θα υποβάλει πόρισμα για τον περιορισμό της σπατάλης και την αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω διαδικασίες εντάσσεται και η εξέταση της δυνατότητας συρρίκνωσης ή και κατάργησης διαφόρων δημοσίων φορέων που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κάλεσε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, να... "συναινέσουν" για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι "τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2000 θα είναι καθοριστικά για την εθνική μας προοπτική"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ