ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΤ: Προς νέα ΥΕΝΕΔ;

Νέα δόση αντικομμουνισμού από τη ΝΕΤ, την Πέμπτη το βράδυ. Αυτή τη φορά, επρόκειτο για το πρώτο μέρος ντοκιμαντέρ του ΒΒC για τις εξελίξεις του '89 - '90 σε Ανατ. Γερμανία και Ουγγαρία, το οποίο φιλοξένησε ο Κούλογλου στο "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα". Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θα επανέλθουμε αναλυτικά. Ομως, έχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιείται ένα τέτοιο αντικομμουνιστικό "μπαράζ". Με εξαίρεση, βέβαια, την ΥΕΝΕΔ. Είναι η πρώτη φορά από το 1974, που, σε τόσο σύντομο διάστημα, έγιναν τόσες πολλές αντικομμουνιστικές εκπομπές από έναν τηλεοπτικό σταθμό. Τέτοια επίδοση σε κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δε συναντάει κανείς από τη μεταπολίτευση.

Από τις 20.10.97, που άρχισε το πρόγραμμα της ΝΕΤ, μέχρι τις 13.11.97, δηλαδή μέσα σε 25 μέρες, έγιναν 9 τέτοιου είδους εκπομπές, ρεπορτάζ κλπ. Κάθε 2 ή 3 μέρες, κατά μέσο όρο, έχουμε και έναν τέτοιο λίβελο από τη ΝΕΤ. Οι συγκεκριμένες αντικομμουνιστικές εκπομπές, παραχάραξης της ιστορίας του ΚΚΕ και επίθεσης ενάντιά του, ήταν οι παρακάτω: 3 εκπομπές της Ρ. Θεολογίδου (για την ΕΣΣΔ, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Τσε και το ΚΚΕ, για το προδικτατορικό φοιτητικό κίνημα). 3 του Κούλογλου (για Οχτωβριανή Επανάσταση, Κούβα, ΛΔ της Γερμανίας). 1 ρεπορτάζ για τον Ν. Πλουμπίδη, 2 εμφανίσεις του Φαράκου (1 σε εκπομπή, η άλλη σε δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ).

Ηδη, προαναγγέλλεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα προβληθεί το 2ο μέρος του ρεπορτάζ του Κούλογλου. Είναι φανερό ότι θα υπάρχει συνέχεια. Οι Τσουκατοπανταγιάδες, στην προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν ιδέες, αξίες, οράματα, ό,τι είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις τους, δε διστάζουν να ποδοπατήσουν το αυτονόητο δικαίωμα του λαού για στοιχειώδη δημοκρατική και αντικειμενική ενημέρωση από το κρατικό κανάλι. Ετσι, ακούσαμε πάλι από την εκπομπή του Κούλογλου, για το ..."σιδηρούν παραπέτασμα".

Τελικά, Θα υπάρξει πάτος στον αντιδραστικό κατήφορο, που σπρώχνουν τη ΝΕΤ οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας τη σε μια νέα ΥΕΝΕΔ;

ΒΙΒΛΙΟ

Ο Χικμέτ της καρδιάς μας

Ανήκει στη χορεία των αθάνατων ποιητών όλων των λαών που θα αγωνίζονται για το φωτεινό μέλλον στον τόπο τους και στον κόσμο. Ηταν σύντροφός μας σ' όλους τους ηρωικούς αγώνες, σ' όλα τα πάθη του λαού μας. Ακόμα και έγκλειστος σε κολαστήριο της πατρίδας του ο γαλανομάτης "ζεϊμπέκης" έλεγε "(...) πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται".Και γι' αυτό, εκτός από το έργο του, ο Ναζίμ Χικμέτ "ζει", μυριάκριβος στην καρδιά μας. Κι αξίζει να γυρίζουμε στο σπουδαίο έργο του, γιατί "Είναι ένα τραγούδι αυτό: / είναι το τραγούδι εκείνων που πίνουνε/ τον ήλιο μέσα σε πήλινες γαβάθες! " - και γιατί μ' αυτό νιώθουμε πιο τρυφεροί, πιο ανθρώπινοι, πιο δυνατοί από τις δυνάμεις που καταρρακώνουν ανθρώπους κι ολόκληρους λαούς, ώστε μια μέρα να φωνάξουμε ευτυχισμένα "Εχουμε επιδρομή/ στον ήλιο επιδρομή!/ Τον ήλιο θα κατακτήσουμε/ πια, σήμανε η ώρα!".

Οσοι δεν έτυχε να διαβάσετε (στη δεκαετία του '70), για να γνωρίσετε πληρέστερα (πέρα από σκόρπιες μικρές συλλογές ποιημάτων και τα δυο - τρία εκδομένα θεατρικά του έργα) τον κορυφαίο Τούρκο ποιητή, πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα, τον κομμουνιστή Ναζίμ Χικμέτ, διαβάστε το τώρα - κυρίως οι της νεότερης γενιάς - για να χαρεί και το μυαλό και η ψυχή σας. Ο λόγος για το δίτομο βιβλίο "ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ τα έργα του""Σύγχρονη Εποχή" ήδη κυκλοφόρησε σε 5η έκδοση τον 1ο τόμο και ακολουθεί ο 2ος). Πρόκειται για το έργο ζωής, τον μεταφραστικό άθλο του αξέχαστου Στέλιου Μαγιόπουλου,ο οποίος πλαισίωσε τη μετάφρασή του από τα τούρκικα με εμπεριστατωμένη εισαγωγή, που αποτελεί τη σημαντικότερη στην ελληνική βιβλιογραφία βιογραφική - αγωνιστική - εργογραφική μελέτη (110 σελίδων, γραμμένη το 1959). Ο 1ος τόμος περιλαμβάνει 54 ποιήματα, 2 έπη, 28 πεζά, 2 θεατρικά. Ο Στ. Μαγιόπουλος, ομοϊδεάτης λάτρης του "βάρδου της Ειρήνης και της Λευτεριάς", πρότασσε στο βιβλίο του το επικαιρότατο σήμερα μήνυμα του Χικμέτ προς τους Ελληνες και Τούρκους της Κύπρου: "... Χρέος σας να κάμετε το παν για να μην πέσετε στην παγίδα των ιμπεριαλιστών και των πρακτόρων τους. Το νησί σας μπορεί και πρέπει να γίνει ο κήπος όπου θα σεριανάει η ζωοφόρος Ειρήνη, δίχως το φόβο της επίθεσης και της καταστροφής".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Η "υπεροχή" του καπιταλισμού

"Μέσα σε πέντε χρόνια ο δυτικός καπιταλισμός πέτυχε ό,τι δεν κατόρθωσε ο σοβιετικός κομμουνισμός σε εβδομήντα: να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαια της Κασπίας". Το σχόλιο αυτό από τη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" δανείστηκε προχτές η "Καθημερινή", για να πανηγυρίσει τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν στο Μπακού για την άντληση πετρελαίου, από την κοινοπραξία ΑΙΟC, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων στην περιοχή. Ομως, στο ρεπορτάζ, που η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει, αναφέρεται συγκεκριμένα πως "το πρόβλημα είναι ότι η AIOC έχει διεισδύσει στο Αζερμπαϊτζάν με αποικιοκρατικές διαθέσεις: το 90% του εγχώριου πληθυσμού είναι άνεργοι (!) και οι ελάχιστοι που επιλέγησαν για να συνεργαστούν με το κονσόρτσιουμ, λαμβάνουν το ένα δέκατο του μισθού των ξένων συναδέλφων τους (!)".

Αθελά της η εφημερίδα ομολόγησε πού βρίσκεται η "υπεροχή" του καπιταλισμού, αλλά, βέβαια, δεν το παραδέχεται: Στη ληστρική υπερεκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης. Γι' αυτό είναι καταδικασμένος να ανατραπεί.

Οι... μετανοούσες Μαγδαληνές

Ως μετανοούσες δήθεν Μαγδαληνές παρουσιάστηκαν, σε συνέντευξη Τύπου για τον "Καποδίστρια", τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στη Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ Εύβοιας. Βέβαια, ανάμεσα στα πολλά, είπαν και μερικές αλήθειες. Για παράδειγμα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, "ανατράπηκε ο χωροταξικός χάρτης στην Εύβοια από παρεμβάσεις παραγόντων εκτός ΤΑ" (ανέφερε βουλευτές, υπουργούς κλπ.). Και σε άλλο σημείο είπε: "Η κοπτοραπτική είναι μέθοδος που μερικοί την έχουν κάνει κτήμα τους. Θέλουν την ΤΑ βουλευτική αυτοδιοίκηση". Ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δέχτηκε ότι οι φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες των ΤΕΔΚ τελικά χρησιμοποιήθηκαν σαν "δούρειοι ίπποι", για να περάσει με "επίφαση διαλόγου" η αναγκαστική κατάργηση κοινοτήτων.

Τα παραπάνω ας τα έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός της χώρας για το τι είδους Αυτοδιοίκηση ψήφισαν, μέσω των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και ας δώσουν την κατάλληλη απάντηση στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΥΓ. Αν σας δόθηκε η εντύπωση ότι η ΔΕ της ΤΕΔΚ Εύβοιας είχε ταχθεί ενάντια στο νόμο, ξεγελαστήκατε. Αντίθετα - μέχρι τουλάχιστον να ψηφιστεί - ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του.

Πρόσωπο

Ταρέκ Αζίζ

Επεισοδιακή ήταν η τετραήμερη διαμονή του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ στη Νέα Υόρκη. Ο Ιρακινός αξιωματούχος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας αλλά τελικά δεν κατάφερε να υλοποιήσει τον σκοπό του ταξιδιού του: να παρουσιάσει στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας τις ιρακινές θέσεις και να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος άρσης του εμπάργκο σε βάρος της χώρας του. Αρκέστηκε, λοιπόν, να ανακοινώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την ιρακινή απόφαση απέλασης των Αμερικανών επιθεωρητών της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

Εντούτοις, πολλοί διπλωματικοί αναλυτές θεωρούν ότι το ταξίδι του Αζίζ στη Νέα Υόρκη ήταν επιτυχημένο, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας στα ψηφίσματά του, πριν και μετά την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών, δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα επέμειναν στην αντίθεσή τους στη χρήση ένοπλης βίας ενώ εξέφρασαν και τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση απομάκρυνσης όλων των ανδρών της UNSCOM από το Ιράκ. Αν και τα σύννεφα πάνω από τον Περσικό Κόλπο πυκνώνουν και το ενδεχόμενο πολεμικής ανάφλεξης δε μοιάζει ιδιαίτερα μακρινό, το σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες της "στενής συμμαχίας με αμερικανική πρωτοκαθεδρία" που στιγμάτισαν τον πόλεμο του Κόλπου δεν υπάρχουν πια καθώς η ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει υποστεί βαθιές ρωγμές.

Ε. Μ.

Αναζητώντας άλλοθι...

Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, για τους αρμόδιους της ΝΕΤ. Απ' ό,τι μαθαίνουμε, διαδίδουν ότι το ΚΚΕ αρνείται ή αδυνατεί να συμμετάσχει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες προσκαλείται.

Οι αρμόδιοι της ΝΕΤ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η ΕΤ-1 και η ΕΤ-2 έχουν πραγματοποιήσει, μέσα στο 1997, 45 σχετικές εκπομπές και, απ' αυτές, το ΚΚΕ προσκλήθηκε μόνο στις πέντε.

Ας σταματήσουν, επόμενα, τους ψεύτικους ισχυρισμούς και την αναζήτηση άλλοθι. Η μόνη διέξοδος, αλλά και η στοιχειώδης υποχρέωσή τους, βρίσκεται στην αναθεώρηση των σχεδίων τους και στην εγκατάλειψη των συκοφαντικών για το ΚΚΕ τηλεοπτικών εκπομπών, όπως και της προκλητικά ανισότιμης μεταχείρισης του Κόμματος από τα κρατικά κανάλια.

"Θρησκευτικός ετσιθελισμός"

Κι ενώ τα σκάνδαλα - οικονομικά και άλλα - ζώνουν από παντού την Εκκλησία, σκανδαλίζοντας τους πιστούς και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ιεράρχες, όπως ο μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός και άλλοι, σπεύδουν ν' "αφορίσουν" τον πολιτικό γάμο και να επιβάλουν σ' όλους το θρησκευτικό, απειλώντας, μάλιστα, ότι όσοι "δε συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις" θα αντιμετωπιστούν καταλλήλως! Βεβαίως, δε φταίνε μόνο αυτοί οι ιεράρχες που λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν "κοράκια της Ιεράς Εξέτασης", μεταφέροντάς μας πίσω στο Μεσαίωνα. Εξίσου, αν όχι μεγαλύτερες, ευθύνες έχει η κυβέρνηση, η οποία σιωπά κι επιτρέπει αυτή την "τρομοκρατική, ιδεολογική, θρησκευτική συμπεριφορά", παρά το γεγονός ότι είναι μια κυβέρνηση συνέχεια εκείνης που νομοθέτησε και καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο στη χώρα μας.

Επιτέλους, κάποτε πρέπει και στην Ελλάδα να αντιμετωπιστεί ο "θρησκευτικός ετσιθελισμός", ο οποίος συνηθίζει να χρησιμοποιεί και απειλές εναντίον των πολιτών, θρησκευομένων και μη, για να τους "φέρει στο δρόμο του Θεού". Θα πρέπει δε να τονίσουμε ότι αυτά που συμβαίνουν με την Εκκλησία δεν οφείλονται σε "παραξενιές" και στον "αναχρονισμό" κάποιων ιεραρχών, αλλά στις εκάστοτε κυβερνήσεις που καλλιεργούν ένα έδαφος - ανοχής, αν όχι και προτροπής - στο οποίο φύονται τέτοια "ιεραρχικά φιντάνια", παρά και ενάντια στη συνταγματική επιταγή περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ελευθερίας του Ελληνα πολίτη.

Προς τα πίσω!

Βάρη νέα

και πολλά,

κάθε πέρσι

πιο καλά

κι όπως πάει

θα νοσταλγήσω

έξι εφτά χρονάκια

πίσω,

που κρατιότανε

ακόμα

η... σκελέα μου

στο σώμα!

Φόροι νέοι,

τρομεροί,

ρε κακό

που μ' έχει βρει,

έτσι ο Γιάννος

που μ' "αλέθει",

... κατοχή

θα πω να έρθει,

πιο καλά

τα χρόνια εκείνα,

απ' τη νέα μου

την πείνα!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ