Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΙΒΛΙΟ

Ο Χικμέτ της καρδιάς μας

Ανήκει στη χορεία των αθάνατων ποιητών όλων των λαών που θα αγωνίζονται για το φωτεινό μέλλον στον τόπο τους και στον κόσμο. Ηταν σύντροφός μας σ' όλους τους ηρωικούς αγώνες, σ' όλα τα πάθη του λαού μας. Ακόμα και έγκλειστος σε κολαστήριο της πατρίδας του ο γαλανομάτης "ζεϊμπέκης" έλεγε "(...) πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται".Και γι' αυτό, εκτός από το έργο του, ο Ναζίμ Χικμέτ "ζει", μυριάκριβος στην καρδιά μας. Κι αξίζει να γυρίζουμε στο σπουδαίο έργο του, γιατί "Είναι ένα τραγούδι αυτό: / είναι το τραγούδι εκείνων που πίνουνε/ τον ήλιο μέσα σε πήλινες γαβάθες! " - και γιατί μ' αυτό νιώθουμε πιο τρυφεροί, πιο ανθρώπινοι, πιο δυνατοί από τις δυνάμεις που καταρρακώνουν ανθρώπους κι ολόκληρους λαούς, ώστε μια μέρα να φωνάξουμε ευτυχισμένα "Εχουμε επιδρομή/ στον ήλιο επιδρομή!/ Τον ήλιο θα κατακτήσουμε/ πια, σήμανε η ώρα!".

Οσοι δεν έτυχε να διαβάσετε (στη δεκαετία του '70), για να γνωρίσετε πληρέστερα (πέρα από σκόρπιες μικρές συλλογές ποιημάτων και τα δυο - τρία εκδομένα θεατρικά του έργα) τον κορυφαίο Τούρκο ποιητή, πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα, τον κομμουνιστή Ναζίμ Χικμέτ, διαβάστε το τώρα - κυρίως οι της νεότερης γενιάς - για να χαρεί και το μυαλό και η ψυχή σας. Ο λόγος για το δίτομο βιβλίο "ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ τα έργα του""Σύγχρονη Εποχή" ήδη κυκλοφόρησε σε 5η έκδοση τον 1ο τόμο και ακολουθεί ο 2ος). Πρόκειται για το έργο ζωής, τον μεταφραστικό άθλο του αξέχαστου Στέλιου Μαγιόπουλου,ο οποίος πλαισίωσε τη μετάφρασή του από τα τούρκικα με εμπεριστατωμένη εισαγωγή, που αποτελεί τη σημαντικότερη στην ελληνική βιβλιογραφία βιογραφική - αγωνιστική - εργογραφική μελέτη (110 σελίδων, γραμμένη το 1959). Ο 1ος τόμος περιλαμβάνει 54 ποιήματα, 2 έπη, 28 πεζά, 2 θεατρικά. Ο Στ. Μαγιόπουλος, ομοϊδεάτης λάτρης του "βάρδου της Ειρήνης και της Λευτεριάς", πρότασσε στο βιβλίο του το επικαιρότατο σήμερα μήνυμα του Χικμέτ προς τους Ελληνες και Τούρκους της Κύπρου: "... Χρέος σας να κάμετε το παν για να μην πέσετε στην παγίδα των ιμπεριαλιστών και των πρακτόρων τους. Το νησί σας μπορεί και πρέπει να γίνει ο κήπος όπου θα σεριανάει η ζωοφόρος Ειρήνη, δίχως το φόβο της επίθεσης και της καταστροφής".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώιμες ελληνικές μεταφραστικές συνομιλίες με το έργο του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (2024-03-30 00:00:00.0)
Τελευταία κινηματογραφική προβολή (2015-05-10 00:00:00.0)
«Τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα» (2008-03-19 00:00:00.0)
Ποιητής διαχρονικός επαναστάτης (2002-07-14 00:00:00.0)
Ν. Χικμέτ, ο οικουμενικός (1998-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ