Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιητής διαχρονικός επαναστάτης

Με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ το 2002 ανακηρύχτηκε έτος Ναζίμ Χικμέτ, στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τούρκου ποιητή και διαχρονικού επαναστάτη. Διάβασα όσα ο Γρηγόρης Τραγγανίδας έγραψε στο «Ριζοσπάστη» (7 Μέρες) την Κυριακή 30.6.2002.

Πόσα και τι δε μου θύμισαν τα γραφόμενα. Πρώτ' απ' όλα, το συγκρατούμενό μου στη Γιούρα Στέλιο Μαγιόπουλο... Πέρα απ' αυτόν, πόσα και τι δε θυμήθηκα από τα έργα του χαρισματικού ποιητή, από το δίτομο έργο του, μεταφρασμένο από το Μαγιόπουλο. Εχω ακόμα στο αρχείο μου το ποίημά του για τον Στάλιν...

Εξάλλου πολλές φορές σε γραφτά μου επικαλέστηκα το απίθανο και μοναδικό θα έλεγα ποίημά του, που αναφέρεται στις εκτελέσεις των συντρόφων μου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης:

Κάθε πρωί/ κάθε πρωί γιατρέ/ η καρδιά μου/ η καρδιά μου, γιατρέ/ στην Ελλάδα τουφεκίζεται.

Μ' αυτούς τους στίχους του ο Ναζίμ Χικμέτ κέρδισε για πάντα την καρδιά μου. Κατέχει μια ξεχωριστή θέση απ' όλους τους ποιητές που μ' άρεσαν, τους ξένους και τους δικούς μας Βάρναλη, Ρίτσο...

Πέρα απ' αυτό είναι και το γράμμα του στη γυναίκα του (ποιητικά) μέσ' απ' τις φυλακές.

«Τι όμορφο που 'ναι να συλλογιέμαι/ μέσ' τους θορύβους του θανάτου και της νίκης/ να συλλογιέμαι εσένα/ όντας στη φυλακή/ κι όντας έχω περάσει τα σαράντα/...»

Το ποίημα αυτό, κρατούμενος στις φυλακές, έγραψα στην αγαπημένη μου Χαρά Χωραφάκη, που αργότερα ευτύχησα να την παντρευτώ.

Τέτοιοι δημιουργοί, διαχρονικοί επαναστάτες, ποτέ δεν πεθαίνουν. Η καρδιά τους ζει και χτυπά μέσα από το έργο τους. Και μας θυμίζει το χρέος μας σ' αυτούς.

...Ποτέ δεν ξέχασα εγώ, τουλάχιστον το χρέος μου, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη στους συντρόφους μου που εκτελούνταν. Ετσι έγραψα ένα ποίημα, αλλά και πεζά για τα λευκά κελιά. Το περιέλαβα αυτό στις δύο τελευταίες ποιητικές μου συλλογές: «ΔΕΗΣΗ στη ΘΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» και «ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ /δεύτερη πατρίδα μου/ εσύ/ γλυκιά μου». Να ένα δείγμα από το τελευταίο μέρος:

«Στροφή κεφαλής προς την Τουρκία!!

Σταθείτε προσοχή μπρος/ στα λευκά κελιά./

Υποκλιθείτε ευλαβικά/ αγωνιστείτε όπου Γης/

Να καταδικαστούν/ και να καταργηθούν!!».

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
55 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Ναζίμ Χικμέτ (2018-06-02 00:00:00.0)
Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ (2015-05-10 00:00:00.0)
Κινηματογραφική κριτική για τις ταινίες για παιδιά (2015-04-23 00:00:00.0)
Ν. Χικμέτ, ο οικουμενικός (1998-02-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ