ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Θετική" η υποψηφιότητα Δαμανάκη

Διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις και αντιρρήσεις που εκδηλώνονται ανοιχτά από στελέχη των δύο κομμάτων, για την κεντροαριστερή υποψηφιότητα Δαμανάκη, ενώ χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε "θετική" την υποψηφιότητά της και παρέπεμψε στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για να ανακοινωθεί, οριστικά, η υποστήριξή της. Εξέφρασε την άποψη ότι η Μ. Δαμανάκη- με την οποία είπε θα συναντηθεί σύντομα - μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ του πολίτη - ασφαλώς στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προσπάθησε να "αποσυνδέσει" την υποψηφιότητα από την ευρύτερη κεντροαριστερή συνεργασία που επιδιώκουν τα δύο κόμματα.

Χτες, 10 (από τα 21) μέλη της ΝΕ Α' Αθήνας του ΣΥΝ με κοινή γραπτή δήλωσή τους, υπογραμμίζουν πως "η απροσδόκητη και προσωπική πρωτοβουλία της σ. Δαμανάκη, παρά την εικόνα που δημιουργήθηκε, δεν επηρεάζει την ουσία των ερωτημάτων του Δημοψηφίσματος" (που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται στις 28 Νοέμβρη στις οργανώσεις του ΣΥΝ). Μάλιστα, υπενθυμίζουν με νόημα στην Μ.Δαμανάκη, ότι το "δημοψήφισμα κατοχυρώθηκε σαν καταστατική διαδικασία, όταν πρόεδρος του ΣΥΝ ήταν η ίδια"...

Προχωρώντας παραπέρα τα μέλη της ΝΕ Α' Αθήνας του ΣΥΝ προειδοποιούν ότι "η ασθμαίνουσα αποδοχή στήριξης της υποψηφιότητάς της από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι χωρίς αντίκρισμα και δεν αλλάζει τα δεδομένα του προβλήματος. (Γιατί) μπορεί ο πρωθυπουργός να υποχωρήσει δήθεν και να αποσυνδέσει την Αθήνα από τις άλλες πόλεις, αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την αλλαγή της Αυτοδιοικητικής Πολιτικής της κυβέρνησης (απλή αναλογική, πόροι, αρμοδιότητες)". Το ΠΑΣΟΚ, τονίζουν σε άλλο σημείο, "μπροστά στη συντριβή του στην Αθήνα, προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στο ΣΥΝ, εφαρμόζοντας τις γνωστές τακτικές".

Ο Δημήτρης Μπέης,βουλευτής και πρώην δήμαρχος Αθήνας του ΠΑΣΟΚ από τους αντιρρησίες του Κόμματος αυτού, υπενθύμισε ότι, "ήδη, πολλά μέλη της Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ με υποψήφια Δαμανάκη" και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα θέσει στην κρίση των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΕ Α' Αθηνών το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό να είναι υποψήφιος και κόντρα στην κοινή υποψηφιότητα Δαμανάκη, λέγοντας "θα τα εκτιμήσω όλα μετά την απόφαση των μελών της ΝΕ Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ"...

Την ίδια ώρα η Δαμανάκη με δηλώσεις της "πρόβλεψε" ότι η τελική απόφαση των κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, θα είναι θετική για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της - ενώ είναι γνωστό πως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε με τις ευλογίες Σημίτη και την αποδοχή της από την ηγεσία του ΣΥΝ... - και συμπλήρωσε πως "θα συνεκτιμήσει τις αποφάσεις του δημοψηφίσματος του κόμματος" θεωρώντας, ωστόσο, ότι αυτό "θα λάβει υπόψη τα μηνύματα που έρχονται από την κοινωνία"...

Από το ΣΥΝ, τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρός του θα συναντηθεί με την Μαρία Δαμανάκη την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ χθες το βράδυ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η υποψήφια Δήμαρχος της "Κεντροαριστεράς" ζήτησε συνάντηση και με τον Κ. Καραμανλή!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΒΟΛΑ
Δεν υπάρχει λόγος συνάντησης...

"Δεν υπάρχει λόγος συνάντησης με την κ. Δαμανάκη, διότι όπως προκύπτει από δηλώσεις της ίδιας, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η πρότασή της περιλαμβάνει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ενώ η πρόταση του ΔΗΚΚΙ "βγάζει απ' έξω το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση"".

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Τσοβόλας σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χτες για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος, που συνεδρίασε με θέματα πολιτικής συγκυρίας και έμφαση στα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κύριος λόγος της ενημέρωσης αυτής, όμως, ήταν ακριβώς η "ιστορική κοινωνική πρωτοβουλία - πρόταση" όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κινήματος, για τη "συγκρότηση δημοκρατικού πλατιού κοινωνικού προοδευτικού μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντηρητική κυβερνητική πολιτική", που απηύθυνε χτες με επιστολή του ο Δ. Τσοβόλας προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, τον Γ. Μπανιά για την ΑΚΟΑ και το ΝΑΡ.

Στην επιστολή αυτή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στην αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή πολιτική της δήθεν "σύγκλισης" των ονομαστικών οικονομικών δεικτών "που ακολουθεί η κυβέρνηση, για πέμπτο και υφίσταται η χώρα για ένατο χρόνο στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά και της απάνθρωπης και ταξικής πολιτικής του Μάαστριχτ". Από τα παραπάνω και σε συνδυασμό με "επιχειρούμενη από το σημερινό συντηρητικό ΠΑΣΟΚ νέα παγίδευση του λαού, με το ψευδεπίγραφο σύνθημα της "Κεντροαριστεράς"" ανάγεται το εξής συμπέρασμα: "Είναι ιστορική, πολιτική και κοινωνική ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να οριοθετηθούν σε σχέση με τη συντηρητική πολιτική και να δώσουν, κατ' αρχάς από το χώρο της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, την εναλλακτική προοπτική και πορεία, για μια άλλη πολιτική, σε σοσιαλιστική κατεύθυνση". Ο Δ. Τσοβόλας καλεί σε κοινή συνάντηση τους παραπάνω αποδέκτες της επιστολής, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον για να πραγματοποιηθεί.

Θα 'ταν περίεργο

Θα 'ταν περίεργο ένας επαγγελματίας αντικομμουνιστής, όπως ο Κούλογλου, να άφηνε ανεκμετάλλευτη την επέτειο του Πολυτεχνείου και να μην προσπαθήσει να συκοφαντήσει αυτούς που είναι μόνιμα στο στόχαστρό του, τους κομμουνιστές, το κομμουνιστικό κίνημα, τη ραχοκοκαλιά, δηλαδή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και θα 'ταν περίεργο, γιατί ο ίδιος όπως και οι πάτρωνές του γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιοδήποτε κίνημα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, χωρίς και, πολύ περισσότερο, ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα, πολύ εύκολα αφομοιώνεται από το σύστημα. Χωρίς τους κομμουνιστές, το όποιο ανατρεπτικό περιεχόμενο έχει ένα παρόμοιο κίνημα, εύκολα ευνουχίζεται, το ίδιο εκφυλίζεται και γίνεται ακίνδυνο για το καπιταλιστικό σύστημα.

***

Ετσι, λοιπόν, για μια ακόμα φορά ο Κούλογλου κατέφυγε στις 17 Νοέμβρη σε ένα προκλητικό αλλά και έντεχνο αντικομμουνισμό, με το έκτακτο "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" της ΝΕΤ.

Στο "κατασκεύασμά" του ο Κούλογλου αναφέρεται στο Βιετνάμ, στη Χιλή του Αλιέντε, στον Τσε, στο Μάη του '68, στο αντιδικτατορικό κίνημα του Μεξικού κλπ. Δείχνει τον πραγματικό ρόλο των Αμερικανών μέσα από τα εγκλήματά τους, δημιουργώντας αρχικά στον τηλεθεατή την εντύπωση ότι πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα αντικειμενικό ρεπορτάζ.

***

Στην πορεία, όμως, του ρεπορτάζ φαίνεται καθαρά ο πραγματικός στόχος του Κούλογλου, που δεν είναι άλλος παρά η παραχάραξη της αλήθειας, η κατασυκοφάντηση του κομμουνιστικού κινήματος. Φαίνεται καθαρά η αντικομμουνιστική "τέχνη" του.

Με προκλητικό τρόπο εξομοιώνει τους κομμουνιστές, το κομμουνιστικό κίνημα, με τους Αμερικανούς. Βάζει στην ίδια μοίρα τα εγκλήματα των Αμερικανών με την αντεπανάσταση του '68 στην Τσεχοσλοβακία, που οι ίδιοι οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί προώθησαν με τις μυστικές τους υπηρεσίες.

Εξυμνεί τον πρωτεργάτη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Τσεχοσλοβακία, Ντούμπτσεκ, θριαμβολογώντας "για τα μέτρα φιλελευθεροποίησης που προώθησε" (Ετσι ονομάζει τα μέτρα ανατροπής του σοσιαλισμού, που προώθησε η CIA και επιχείρησε να υλοποιήσει ο Ντούμπτσεκ).

***

Με τη συνηγορία των πρώην συντρόφων τους στο ΕΚΚΕ Π. Στάγκου και Στ. Κατσαρού, ο Κούλογλου πλασάρει ουσιαστικά το πιο γνωστό τροπάρι της πιο μαύρης αντίδρασης περί κόκκινου και μαύρου φασισμού.

Αξιος ο μισθός του. Ξέχασε όμως κάτι να πει στο ρεπορτάζ του: Την κατάληξη που είχαν διάφοροι "υπερεπαναστάτες", όπως ο Κον Μπετίτ του γαλλικού Μάη, που τον εξύμνησε προχτές. Κατάληξη που έχει και ο ίδιος ο Κούλογλου και που δεν είναι άλλη παρά η μετατροπή τους σε πλασιέ των πιο αντιδραστικών μηνυμάτων της αστικής τάξης.

Μ. Κ.

ΚΥΣΕΑ για εξοπλισμούς και κρίσεις

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελέσει αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που θα συνεδριάσει στις 10 π.μ. στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, θα γίνει επισκόπηση των εξελίξεων σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και για τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ.

Επίσης στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, θα ληφθεί απόφαση, όσον αφορά τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Θα υπάρξει δηλαδή απόφαση για το αν θα παραμείνει ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνης ή αν επιλεγεί άλλο πρόσωπο και κατά συνέπεια αποστρατευθεί ο σημερινός. Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούσαν για ίσες πιθανότητες παραμονής και αλλαγής. Με βάση τον νέο νόμο που ισχύει, θα πρέπει τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τις κρίσεις που γίνονται τέλη Φλεβάρη, να έχει ανακοινωθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παράταση της θητείας ή για αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ για τους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ ισχύει προθεσμία ενός μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ