ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Λουκέτο στα "Κεραμικά ΟΛΥΜΠΙΑ"

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν οι 200 εργαζόμενοι που, επιστρέφοντας από άδεια, βρήκαν κλειδωμένη την πύλη του εργοστασίου

ΠΥΡΓΟΣ (Του απεσταλμένου μας Σταμάτη ΖΗΣΙΜΟΥ).-

"Λουκέτο" έβαλε προχτές η επιχείρηση "Κεραμικά ΟΛΥΜΠΙΑ" στον Πύργο Ηλείας - η τελευταία που λειτουργούσε στην περιοχή - ρίχνοντας στην αβεβαιότητα τους 200 εργαζόμενους που απασχολούσε!

Προχτές το πρωί οι εργαζόμενοι επιστρέφοντας από άδεια, έκπληκτοι αντίκρισαν την πύλη του εργοστασίου κλειδωμένη! Οργισμένοι παρέμειναν έξω από το εργοστάσιο, περιμένοντας κάποιον υπεύθυνο για να μάθουν τι συμβαίνει.

Αργά το μεσημέρι έφτασε στο εργοστάσιο ο διευθυντής Ντούνης,ο οποίος τους ανέφερε ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει στις 23 Νοέμβρη. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν με επιφύλαξη τη δήλωση αυτή και αποφάσισαν σε Γενική τους Συνέλευση να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι η άδεια των εργαζομένων έληγε κανονικά στις 3 Νοέμβρη, αλλά ειδοποιήθηκαν από την επιχείρηση ότι παρατείνεται αναγκαστικά έως τις 17 του μήνα. Φέτος για πρώτη φορά η άδεια δε δόθηκε τον Αύγουστο, αλλά τον Οκτώβρη, και μάλιστα χωρίς να πληρωθούν. Ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζιοβάνι Μαρατζάνο, λίγες μέρες πριν δοθεί η άδεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα πληρωθούν μόνο το επίδομα και με την επιστροφή τους θα έπαιρναν τα υπόλοιπα!

Τα προβλήματα της επιχείρησης - που δραστηριοποιείται από το 1981 στην κατασκευή κεραμικών - άρχισαν πριν από τρία χρόνια και μαζί τους οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, οι αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών και η εκ περιτροπής απασχόληση. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος εκβίαζε με απολύσεις προσωπικού για να αποσπάσει δάνεια, τα οποία τελικά επένδυσε - σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων - στην αγορά ακινήτων στον Πύργο. Πέτυχε επίσης από το ΙΚΑ ελαφρυντικές ρυθμίσεις για την καταβολή των ασφαλίστρων των εργαζομένων.

Ο Α. Μικελόπουλος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου, μας δήλωσε: "Θα παραμείνουμε σε επίσχεση εργασίας ώσπου να λειτουργήσει η επιχείρηση και να μας καταβληθούν όσα μας οφείλονται". Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Θερμός" χειμώνας

Απαντώντας στον προϋπολογισμό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων πραγματοποιεί πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Ηπειρο, Κρήτη στις 27 Νοέμβρη και προειδοποιεί με κλιμάκωση του αγώνα όλο το χειμώνα

Στην κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,η οποία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη πραγματοποιεί πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.Την ίδια μέρα, θα γίνει στα Γιάννενα πανηπειρωτική συγκέντρωση και παγκρήτεια στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η ΣΕΑ,σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι "οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η ειδική εισφορά στις συντάξεις μας, που συνεχίζεται, τα ειδικά τέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελούν εφιάλτη στις τοπικές κοινωνίες και η ληστεία της λαϊκής αποταμίευσης", είναι αυτά που "συγκροτούν το δράμα που καλούνται να υποστούν 800.000 συνταξιούχοι, που θα πάρουν αυξήσεις 50 και 85 δραχμές την ημέρα".

Για τον προϋπολογισμό, οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι είναι "αντιλαϊκός- αντικοινωνικός και απαράδεκτα φορομπηχτικός" και ότι κινείται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του προγράμματος "σύγκλισης" και των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η ΣΕΑ σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεγελάσει τους συνταξιούχους με την αναστολή της διάταξης για τις επικουρικές συντάξεις και με τα ΕΚΑΣ, ενώ χαρακτηρίζει "πράξη ντροπής" την ειδική εισφορά στις συντάξεις.

Τέλος, σημειώνει: "Καταλογίζουμε σοβαρές ευθύνες στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και την παράταξή του, που με διπλή ψήφο του στη διοίκηση της ΓΣΕΕ πήρε την πλειοψηφία για να υπογράψει το έγκλημα που έγινε στον κοινωνικό διάλογο με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων" και ζητά την αποχώρηση όσων συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο", γιατί δεν τους "δίνουμε το δικαίωμα να παζαρέψουν το ασφαλιστικό μας".

- "Το άθλιο, αντεργατικό αντισυνταξιουχικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης" στο οποίο κατέληξε ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη με τις υπογραφές κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΠΑΣΚΕ, που όλοι μαζί δεν κατάφεραν να έχουν την πλειοψηφία και χρειάστηκε γι' αυτό η διπλή ψήφος του προέδρου της ΓΣΣΕ", καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου και περιχώρων.Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι "όποιες απάτες κι αν σοφιστούν δεν πρόκειται να ξεγελάσουν εργαζόμενους, συνταξιούχους και γενικότερα τον ελληνικό λαό, που τους κατέταξε στη χειρότερη κυβερνητική πολιτική που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος".

Το ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

"Τη νέα φοροεπιδρομή που επιβάλλει η κυβέρνηση στα λαϊκά εισοδήματα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού", καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης,επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση είναι σταθερά προσκολλημένη στην υλοποίηση των στόχων του Μάαστριχτ και αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας". Παράλληλα, καταγγέλλει τη συμφωνία υπογραφής του "κοινωνικού διαλόγου", που θα "χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι από την κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας σκληρότερης, αντιλαϊκότερης και αυταρχικότερης πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων".

Ζητά και "ρέστα" η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ

Συκοφαντικές επιθέσεις κατά της "Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης", μετά την αποκάλυψη της δράσης της στο λιμάνι της Πάτρας

Να... συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα επιχειρούν οι συνδικαλιστές της νόθας πλειοψηφίας της ΠΝΟ, μετά την αποκάλυψη εγγράφου, που αποδεικνύει ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Πάτρας κατά των ανασφάλιστων πλοίων, έδωσαν - έναντι αμοιβής - το "ελεύθερο" σε εφοπλιστή, του οποίου τα πλοία φέρουν σημαία ευκαιρίας και "πιάνουν" στο λιμάνι της Πάτρας, να συνεχίζει να απασχολεί ανασφάλιστους χαμηλόμισθους αλλοδαπούς!

Το έγγραφο αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι της παράταξης "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΝΣΚ) στη διάρκεια του προσυνεδριακού Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και παρουσιαζόταν ανάμεσα στα άλλα η επιταγή που έδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρία MARINO K. SHIPPING LTD προς την ΠΝΟ, στην οποία αναγράφεται το ποσό του 1.036.000 δραχμών! Το ποσό αυτό δόθηκε προκειμένου να εφοδιαστεί ο εφοπλιστής με τη λεγόμενη "πράσινη κάρτα" της ITF (της διεθνούς συνδικαλιστικής οργάνωσης των ναυτεργατών) για να συνεχίσει το ανασφάλιστο πλοίο MARINO K "ανενόχλητο" τους πλόες του!

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, θορυβημένοι από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του εγγράφου, χτες εξέδωσαν μια κατάπτυστη ανακοίνωση, με την οποία επιχειρούν να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των ναυτεργατών, λασπολογώντας εναντίον των συνδικαλιστών της ΝΣΚ που αποκάλυψαν την επιταγή.

Η ΝΣΚ με ανακοίνωσή της καλεί τους ναυτεργάτες να μετατρέψουν το Πανναυτικό Συνέδριο, που καθορίστηκε για τις 4 και 5 Δεκέμβρη, "σε βήμα καταγγελίας αυτών που, υπογράφοντας συμβάσεις με τους εφοπλιστές, τους πετούν έξω από τα καράβια, και να απαιτήσουν την ανάπτυξη νέων αγώνων ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα εφοπλιστών και κυβέρνησης". Επισημαίνεται ακόμα: "Η λασπολογία στην οποία έχουν επιδοθεί συνδικαλιστικά στελέχη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, εναντίον προσώπων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, όπως της ΝΣΚ, εντάσσεται στην προσπάθειά τους να νομιμοποιήσουν την οικονομική υποστήριξη που παίρνουν από εφοπλιστές, με αντάλλαγμα να δεχτούν την αποβολή των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια, να νομιμοποιήσουν συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της ΠΝΟ, να αποφύγουν τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας".

Σύσκεψη για το ΜΙΝΙΟΝ

Το... επιχείρημα του απυρόβλητου της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" "επιστράτευσε" και χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαπας,σε συνάντησή του με το Σωματείο του ΜΙΝΙΟΝ για να καλύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης να δοθεί λύση στο πρόβλημα του καταστήματος. Ωστόσο, κάτω από την πίεση του Σωματείου, δέχτηκε να καλέσει σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα τους ενδιαφερόμενους για το ΜΙΝΙΟΝ, τους ιδιοκτήτες και την Εθνική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι έχει δυνατότητες παρέμβασης.

Την ίδια μέρα στις 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της σύσκεψης και να καθορίσουν την παραπέρα πορεία τους.

Η πρόεδρος του Σωματείου Κάτια Νικολάου δήλωσε σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΜΙΝΙΟΝ: "Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει το κατάστημα. Υπήρχαν εποχές που ειδικά κοντά στα Χριστούγεννα, ήταν γεμάτο κόσμο, πελάτες ερχόντουσαν ακόμα και από την επαρχία. Αυτός ο κόσμος διοχετευόταν και στα γύρω καταστήματα, έδινε ανάσα στο εμπόριο του κέντρου της Αθήνας. Εμείς επιμένουμε, αγωνιζόμαστε για να βρεθεί άμεσα λύση που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία της επιχείρησης, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος με τη συμμετοχή και του Σωματείου".

Συνέλευση μαγείρων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, στις 4 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Μαγείρων Αττικής,ενώ συνδικαλιστές του κλάδου με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος, τόσο στη συνέλευση, όσο και στις αρχαιρεσίες του Σωματείου, που θα γίνουν στις 25 - 26 και 27 του μήνα,για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το ΕΚΑ.

"Ολοι ενωμένοι, να παλέψουμε μέσα από το Σωματείο για την επίλυση των προβλημάτων μας". Αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Σωματείο με ανακοίνωσή του στους εργαζόμενους, η ανταπόκριση των οποίων είναι ιδιαίτερα θετική. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις δεκάδες νέες εγγραφές που έχουν γίνει στο Σωματείο το τελευταίο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ