ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εδωσαν το σύνθημα εκκίνησης
  • Μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο χτες. Οι δρόμοι της Καρδίτσας αποδείχτηκαν πολύ μικροί για να χωρέσουν τα χιλιάδες τρακτέρ
  • Επόμενο βήμα το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 5 του Δεκέμβρη, στη Λάρισα, μέρα που ξαναδικάζεται η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

Ενα μεγαλειώδες μαχητικό και χωρίς προηγούμενο αγροτικό συλλαλητήριο έγινε χτες το πρωί στην Καρδίτσα. Με τη συμμετοχή τους, χιλιάδες αγρότες δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον ενωμένο αγώνα, πιο μαζικά και πιο δυναμικά. Από πολλούς, το χτεσινό συλλαλητήριο είχε χαρακτηριστεί ως πρόκριμα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Τώρα πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οι δρόμοι της Καρδίτσας αποδείχτηκαν πολύ μικροί για να χωρέσουν τα χιλιάδες τρακτέρ, η πόλη πλημμύρισε από το οργισμένο "ποτάμι" και παντού αντήχησε το σύνθημα "στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς...". Εκεί δόθηκε το επόμενο ραντεβού: στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στη Λάρισα, στις 5 Δεκέμβρη, μέρα που ξαναδικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και άλλοι αγρότες.

Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης "ξεπηδούσαν" από τον περσινό αγωνιστικό Δεκέμβρη της αγροτιάς. Οι χιλιάδες ξωμάχοι της γης, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, με "σύντροφο" το τρακτέρ τους έδωσαν το βροντερό αγωνιστικό "παρών" και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Συγχρόνως, η μαζική παρουσία τους φανέρωσε ότι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο ούτε η τρομοκρατική εκστρατεία των "εκσυγχρονιστών" που ασκείται με τα αγροτοδικεία, τις δίκες και τις καταδίκες. Το πάθος τούτων των ανθρώπων δε νικιέται με καταδικαστικές αποφάσεις και το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση περνάει μέσα από τη δυναμική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους. Οι αγρότες της Καρδίτσας διατράνωσαν αγωνιστικά χτες ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Μέχρι τη δικαίωση

Τα τρακτέρ από νωρίς το πρωί είχαν πάρει θέση στις πλατείες των χωριών. Οι μηχανές "πήραν μπροστά" και τα πρώτα αγροτικά μηχανήματα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη στις 10 το πρωί. Οι εικόνες μοναδικές, που δύσκολα μπορεί κανείς να τις απαθανατίσει. Σιγά - σιγά γεμίζει η πλατεία, μετά ο πεζόδρομος Τερτίπη, η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, κεντρικός δρόμος της πόλης, αποδεικνύεται "στενό σοκάκι". Τα τρακτέρ απλώνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης, εκατοντάδες δεν καταφέρνουν να φτάσουν ούτε μέσα σ' αυτήν. "Η έναρξη της συγκέντρωσης θα καθυστερήσει για λίγα λεπτά, γιατί κάποιοι συνάδελφοι έχουν αφήσει τα τρακτέρ πολύ μακριά από δω και έρχονται με τα πόδια...", η φωνή από τα μεγάφωνα δημιουργεί κλίμα ευφορίας ανάμεσα στους αγρότες. Οι απειλές της κυβέρνησης και οι παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έπιασαν τόπο... Τα προβλήματα πολλά, θηλιά περασμένη στο λαιμό της αγροτιάς.

Τα "πηγαδάκια", που στήθηκαν ανάμεσα στους αγρότες, έφεραν στην επιφάνεια το αδιέξοδο όπου τους έχει οδηγήσει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Τα χρέη στις τράπεζες, η τιμή στο βαμβάκι, στα καπνά και στα τεύτλα, η πορεία της κτηνοτροφίας ήταν μερικά από τα θέματα της συζήτησης. Το συμπέρασμα κοινό, δε θα υπάρξει αύριο, αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η υπόσχεση ιερή, θα αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωσή μας. Μια υπόσχεση που λίγο αργότερα γίνεται και σύνθημα: "Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς...".

Μαζική συμπαράσταση

Οσο περνά η ώρα, ο κόσμος στην πλατεία πυκνώνει. Δίπλα στους αγρότες για ακόμα μια φορά στέκονται οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μαθητές, πλήθος τα μηνύματα συμπαράστασης. Στο θεσσαλικό κάμπο ο αγώνας της αγροτιάς έχει πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Ενα μέτωπο έχει συγκροτηθεί για να ανατρέψει την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Σ' ένα καθαρά αγροτικό νομό, το αγροτικό εισόδημα είναι αυτό που κινεί τα νήματα της οικονομίας. Η μείωσή του έχει επιφέρει τρομακτικά προβλήματα σε όλα τα οικονομικά στρώματα. Το σύνθημα που φώναζαν οι αγρότες "αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά", αντικατοπτρίζει αυτήν την εικόνα.

Δυο πολύ συγκινητικές εικόνες της χτεσινής κινητοποίησης ήταν το ανάγνωσμα του ψηφίσματος συμπαράστασης των μαθητών του 4ου Λυκείου Καρδίτσας: "Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των πατεράδων μας για να μπορέσουν να μείνουν στη γη τους. Το δικό τους μέλλον, είναι δεμένο με το δικό μας. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα ερημώσει τον τόπο μας, τα χωριά μας. Θα μας οδηγήσει στην ξενιτιά. Εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς". Συγκινητική, όμως και η συμμετοχή του σωματείου των εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας για εξηκοστή μέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις που αποφάσισε η διοίκηση του συνεταιρισμού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, του ΣΥΝ και της ΠΟΛ. ΑΝ., ο δήμαρχος Καρδίτσας Θανάσης Κανταρτζής,ο δήμαρχος Παλαμά Κώστας Εξαρχος,ο Σύλλογος Γεωπόνων Καρδίτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Συνεταιρισμούς Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, Συνταξιούχοι ΙΚΑ, Σύλλογοι Γυναικών, η Επαγγελματική Ενωση Σοφάδων, οι Εμποροβιοτέχνες Καρδίτσας, η ΠΕΑΕΑ, η Κίνηση Ενάντια στην Κατάργηση των Κοινοτήτων, Αντιπροσωπεία Δημοτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του Δομοκού κ. ά.

Επιχείρηση εκφοβισμού

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Καλλιφωνίου καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση παραμονές του συλλαλητηρίου με την επίδοση κλήσεων στους αγρότες, που πήραν μέρος σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου επισημαίνουν ότι οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων δε θα καταφέρουν να πτοήσουν τον αγροτικό κόσμο του νομού, αντίθετα θα συσπειρώσουν τους αγρότες και θα ατσαλώσουν το φρόνημά τους.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Οι ομιλίες των Γ. Παττάκη, Β. Αναγνωστόπουλου και Β. Μπούτα

Εχουν περάσει λίγα λεπτά μετά τις 12.00, όταν ο Γ. Παττάκης ανεβαίνει στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό. Οι κόρνες των τρακτέρ, δίνουν το έναυσμα και το σύνθημα "Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" δονεί την ατμόσφαιρα.

"Σήμερα η καρδιά του κάμπου χτυπά εδώ, στην Καρδίτσα. Αυτό το συλλαλητήριο στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στους κυβερνώντες. Η αγροτιά δεν τρομοκρατείται, ξέρει να παλεύει και θα συνεχίσει", τόνισε ο Γ. Παττάκης και υπογράμμισε: "Οι αγώνες μας από δω και πέρα θα είναι πιο δυνατοί. Η κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά τις μεγάλες μας κινητοποιήσεις, οδηγεί την αγροτιά, με την πολιτική που ακολουθεί, μαθηματικά στο ξεκλήρισμα. Στην επίθεση της αυτή, μόνο η δική μας αντεπίθεση είναι αυτή που θα φέρει τη νίκη. Πρέπει να ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και να επιβάλουμε τη δική μας αγροτική πολιτική, που θα είναι προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ολοι μας πρέπει να γίνουμε κήρυκες, να γυρίσουμε τα χωριά και να πείσουμε τους συναδέλφους μας ότι μόνο οι αγώνες μας θα μας δικαιώσουν".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Β. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: "Ενα χρόνο μετά τον μεγαλειώδη ξεσηκωμό του Δεκέμβρη και λίγο καιρό πριν την έναρξη των νέων αγώνων μας η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι σκληρή. Αντιαγροτικά μέτρα, δίκες και καταδίκες σε βάρος αγροτών, κατασχέσεις περιουσιών για χρέη. Αυτήν την τραγική πραγματικότητα, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για να την ανατρέψουμε. Σ' αυτή τη μάχη χρειάζεται πανστρατιά, δε μας περισσεύει κανένας. Οσοι δεν αντέχουν το φορτίο του αγώνα, να το ξεκαθαρίσουν, να μη λειτουργήσουν σε βάρος αυτής της τίμιας πάλης". Κλείνοντας το χαιρετισμό του, επισήμανε: "Μετά την περσινή εποποιία όσο ζω θα πιστεύω στην ΠΑΣΕ. Την ενότητα που αποκτήσαμε και την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας δεν πρόκειται να τη χαραμίσουμε".

Κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν ο Β. Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ. Τα πρώτα του λόγια, λόγια καταδίκης για τις κυβερνητικές πρακτικές: "Συνάδελφοι μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αστυνομικοί, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα, καταγράφουν αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ". Οι τελευταίες λέξεις του Β. Μπούτα χάνονται μέσα στα γιουχαϊσματα των συγκεντρωμένων. Η πλατεία δονείται από την ιαχή "αίσχος" και το σύνθημα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" βγαίνει με πάθος από τα χείλη των αγροτών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Β. Μπούτας τόνισε ότι σήμερα ο αγροτικός κόσμος της χώρας δέχεται μια νέα επίθεση μέτρων θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου. Μέτρα, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου και βάζουν τις βάσεις για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και συνέχισε: "Η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει αυτά τα μέτρα, προσπαθεί να εκφοβίσει το λαό με το αισχρό σύστημα των αγροτοδικείων. Η δική μας απάντηση στην εκσυγχρονιστική λαίλαπα θα είναι ο ενωτικός, μαζικός και μαχητικός αγώνας μας. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν πρέπει να καταδικαστεί άμεσα".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: "Ο αγώνας, που όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε, είναι ιερός. Είναι αγώνας επιβίωσης για μας και τα παιδιά μας. Είναι αγώνας για να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια να δουλεύουμε στη γη μας. Η σημερινή κινητοποίηση είναι απάντηση στις Κασσάνδρες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να προβοκάρουν και να υπονομεύσουν την ενότητά μας. Στις 5 του Δεκέμβρη θα δώσουμε μια νέα αγωνιστική απάντηση έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας. Ζήτω ο αγώνας της αγροτιάς". Το μακρόσυρτο χειροκρότημα των αγροτών, πειστήριο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Χάνουν 7,5 δισ. οι καπνοπαραγωγοί Σερρών

Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας"Μπασμά" στο Νομό Σερρών, να πάρουν το πριμ συνολικού ύψους 7,5 δισ. δραχμών, για τη φετινή τους παραγωγή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες τις Κομισιόν, εμμένουν στη θέση τους ότι δεν υπογράφηκαν τα συμβόλαια με τους εμπόρους - μεταποιητές εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και έτσι οι καπνοπαραγωγοί των Σερρών δε δικαιούνται να πάρουν το πριμ για μια ποσότητα 5.500 τόνων καπνών της ποικιλίας "Μπασμά". Μπρος στην εξέλιξη αυτή ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να δώσει κάποιες αόριστες ελπίδες, ανακοίνωσε χτες ότι η Κομισιόν δέχτηκε να συζητήσει το θέμα. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτε, αφού, όπως έχει γίνει γνωστό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν αποφασίσει ήδη ότι δε θα δοθεί το πριμ στους καπνοπαραγωγούς των Σερρών.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τους καπνοπαραγωγούς του νομού, αφού η εμπορική τιμή είναι εξευτελιστική και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους καλύπτεται από την επιδότηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, που ευνοούν τους εκβιασμούς των καπνεμπόρων σε βάρος των παραγωγών, με αποτελέσματα σαν και αυτό. Γιατί το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε, επειδή οι καπνέμποροι, σε μια προσπάθεια να αγοράσουν τα καπνά σε εξευτελιστικές τιμές, δεν υπέγραψαν συμβόλαια με τους παραγωγούς στις προβλεπόμενες προθεσμίες που έθεσε η Κοινότητα. Ετσι τα... σπασμένα πληρώνουν οι καπνοπαραγωγοί και όχι οι καπνέμποροι, που φέρουν ακέραια την ευθύνη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όμως, παρά τις διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις, επιμένει να ευνοεί προκλητικά τους καπνεμπόρους, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο εναντίον τους.

Εκτός από την απώλεια του πριμ, πολλοί καπνοπαραγωγοί των Σερρών, όπως και της υπόλοιπης χώρας, παραμένουν ακόμα απλήρωτοι για τα καπνά της περσινής παραγωγής και το υπουργείο Γεωργίας "σφυρίζει αδιάφορα" και γι' αυτό το πρόβλημα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι καπνοπαραγωγοί των Σερρών σέρνονται μαζικά στα αγροτοδικεία της κυβέρνησης. Σήμερα 60 καπνοπαραγωγοί του νομού, οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, την άνοιξη του 1994.

Συλλαλητήριο στην Κέρκυρα

Παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη έξω από το Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας. Το συλλαλητήριο - που θα γίνει στις 10 το πρωί - διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ). Οι αγρότες της Κέρκυρας και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί, που βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση, θα στείλουν με το συλλαλητήριο αυτό, το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΑΣΚ, μαύρες μέρες έρχονται για τους χιλιάδες αγρότες της χώρας μας, αφού οι αντιαγροτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη συμφωνία ΓΚΑΤΤ, οδηγούν την αγροτική οικονομία της χώρας σε αποδιάρθρωση και συρρίκνωση. "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - τονίζεται στην ανακοίνωση - όχι μόνο δεν προβάλλει καμιά αντίσταση, αλλά επιταχύνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για το λάδι, που είναι και το κύριο προϊόν του νησιού, είναι καταστροφική. Για την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται στο λάδι είναι υπεύθυνη η πολιτική των επιτελείων των Βρυξελλών και των υποστηρικτών της, που μέσα στα πλαίσια αποθάρρυνσης της ελαιοκαλλιέργειας, εκτός από τη μείωση των επιδοτήσεων και της τιμής του λαδιού, η Κομισιόν ετοιμάζει νέα καταστροφικά μέτρα με την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου, που γίνεται στα πλαίσια των προτάσεων της "Ατζέντα 2000".

Η ΟΑΣΚ καλεί όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος μαζικά και ενωτικά στο συλλαλητήριο, ώστε να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ