ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πηγή έμπνευσης το ανθρώπινο σώμα

Εκθεση έργων της Κατερίνας Καρακατσάνη εγκαινιάζεται σήμερα (8 μμ) στην Πινακοθήκη των εκδόσεων "Μπιλιέτο" (Ι. Παπαγεωργίου 5, Παιανία). Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων της νεαρής ζωγράφου και σκηνογράφου, με τίτλο "Σώματα".Περιλαμβάνει δείγματα δουλιάς των τελευταίων πέντε χρόνων, "μία επιλογή κομματιών", όπως υπογραμμίζει η Κ. Καρακατσάνη, "που τα θεωρώ ακόμη δυνατά ως προς το στόχο και τη σκέψη, μέχρι το αποτέλεσμά τους". Παρουσιάζονται σχέδια σωμάτων, με κάρβουνο, μελάνι, ακουαρέλα, ξυλογραφίες και λάδια. Τα σώματα απρόσωπα δηλώνουν το χαρακτήρα τους με την κίνησή τους, μόνο με τη γραμμή. Κι απ' αυτή τη γραμμή βγαίνει η υπαρξιακή τους αγωνία, η φθορά τους.

"Το ανθρώπινο σώμα είναι η αρχή της ζωής, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Είναι το σύμβολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Και αυτό το σύμβολο με βοηθάει να εκφράσω και να εκφραστώ, για μένα, για το διπλανό μου, για τον καθένα γενικά. Σύμβολο ζωής, αγωνίας, πόνου, ηδονής, μοναξιάς, αποξένωσης". Η Κ. Καρακατσάνη ξεκίνησε τις εικαστικές σπουδές της κοντά στους Βρασίδα Βλαχόπουλο και Νίκο Στέφο.Το 1991 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήρι του Π. Τέτση.Στη συνέχεια, παρακολουθεί το εργαστήρι του Χρόνη Μπότσογλου,όπου συνεχίζει τις σπουδές της, του τελευταίου έτους. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε σκηνογραφία στο εργαστήρι του Γιώργου Ζιάκα.

Οπως σχολιάζει η ίδια "τελειώνοντας την ΑΣΚΤ, νιώθω ότι μπαίνω επαγγελματικά στην κοινωνία. Σε μια κοινωνία σκληρή, με αβέβαιο μέλλον, που πρέπει να επιβιώσω εγώ και η τέχνη μου. Οι δάσκαλοι και οι σχολές πιστεύω ότι είναι η αιτία για να αρχίσει κανείς να ψάχνει και να ψάχνεται. Δυστυχώς, η Παιδεία στον τόπο μας είναι σε νηπιακό επίπεδο. Ετσι, οι τυχόν πληροφορίες που σου δίνουν οι δάσκαλοι και η σχολή είναι μόνο η αφορμή για να αρχίσεις το μοναχικό δρόμο της αναζήτησης".

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Κ. Καρακατσάνη, παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου (1993 Επίδαυρος, 1994 Μέγαρο Μουσικής, 1995 θέατρο "Μπουρνέλλη", 1996 "Δελφινάριο"). Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30/11.

Η. Μ.

Ζωγραφικές "Αντιπαραθέσεις"

Μία ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση, φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην Ενωση Πτυχιούχων Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός, Πλάκα), όπου εκτίθενται δημιουργίες της Ζωγραφιάς Πασιά - Μπάρμπογλου.Τίτλος της έκθεσης "Αντιπαραθέσεις".

Και σ' αυτή τη ζωγραφική ενότητα, που παρουσιάζει η ζωγράφος, κυριαρχούν σκηνές από το σύγχρονο, σκληρό και απάνθρωπο κόσμο μας. Θέματα καυτά και επίκαιρα παίρνουν "σάρκα και οστά" στις δημιουργίες της. Η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου καλεί το θεατή, σ' ένα διάλογο, ένα διάλογο ψυχής. Οι κοινωνικές αντιθέσεις, η ηθική πτώση, η ανεργία, οι αντιθέσεις στην παιδεία, η ειρήνη είναι τα θέματα αυτής της συνομιλίας. Μία μικρή φωτογραφία εφημερίδας, με την εικόνα ενός παιδιού που πεθαίνει από την πείνα, μετατρέπεται σε εικαστική κραυγή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. Η σκάλα προς τον ουρανό, ανάμεσα στο φως και τη σκιά, γίνεται ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ζωγραφιά Πασιά - Μπάρμπογλου γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας από το 1946 έως το 1949. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές (1956-1958) στο Παρίσι, όπου και παρουσιάζει έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 1972 παρουσιάζει δημιουργίες της στη διεθνή έκθεση στο Μόντε Κάρλο και το 1988, με μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζονται έργα της στη Μόσχα. Μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, δίδαξε ζωγραφική στο Επιμορφωτικό Κέντρο του Δήμου Υμηττού,ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με εικονογράφηση σχολικών βιβλίων και παραμυθιών και με παραδοσιακό κόσμημα. Σήμερα και αύριο η έκθεση θα λειτουργεί 12μ-11μμ.

Παρατείνεται (... )

Παρατείνεται μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη, η υπαίθρια έκθεση γλυπτικής με τίτλο "Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική" που φιλοξενείται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Η παράταση της έκθεσης αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Πολιτισμού, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει. Μεγάλο μέρος των δαπανών, που προκύπτουν από την παράταση, αναλαμβάνει το ΥΠΠΟ, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το ΕΕΤΕ. Στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους οι: Σ. Αλεξίου, Δ. Αρμακόλας, Μ. Αρμάος, Ε. Βάλβη, Βανιώ, Δ. Γερολυμάτος, Μ. Γρηγοριάδης, Κ. Δικέφαλος, Ν. Δογούλης, Γ. Καλακαλάς, Δ. Κολφόπουλος, Μ. Κάσσης, Γ. Κλινάκης, Χ. Λάμπρου, Φ. Μιχαλέα, Β. Μουστάκας, Κ. Νεοφύτου, Θ. Παπαγιάννης, Μ. Παπαδάκης, Α. Παπαδοπεράκη, Χ. Παππάς, Κ. Ρόθος, Χ. Σαρακατσιάνος, Γ. Χουλιαράς κ. ά. Τιμητικά, εκτίθενται έργα των Δημήτρη Καλαμάρα και Μέμου Μακρή,που έχουν φύγει από κοντά μας.

Διαμάχη με το δήμο

Ασυνεπή και τραγική, χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι των αιθουσών τέχνης "Αστρολάβος", την αντιμετώπιση που είχαν από το Δήμο Αθηναίων, όσον αφορά στην προσπάθειά τους να στεγάσουν στο κτίριο Δ10 στο "Γκάζι", την εικαστική έκθεση με τίτλο "Εικαστικές προτάσεις για διαφήμιση".

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι: "Η αίτηση ενεκρίθη προφορικά στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω αδειών του προσωπικού του δήμου, είχαμε γραπτή έγκριση στις 3 Σεπτέμβρη για παραχώρηση του Δ10 για το χρονικό διάστημα από 25/11 έως 17/12. Εκτοτε απρόσκοπτα συνεχίστηκε η προετοιμασία της έκθεσης για το συγκεκριμένο χώρο με μεταβάσεις επιτόπου, σχεδιασμούς πλάνων, υπολογισμούς, επαφές με εταιρίες για διάφορες κατασκευές.

Και ενώ είχαμε φθάσει στην τελική φάση της προετοιμασίας μας, τηλεφωνικά μας έγινε γνωστό στις 9μμ της 12ης Νοεμβρίου από την κ. Φανού, ότι η έκθεση δε θα γίνει (...) λόγω οικοδομικών εκκρεμοτήτων (...) Οι επίσημοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν (...) λόγοι ασφαλείας".

  • Συνεχίζονται για πέμπτη χρονιά οι διαλέξεις που διοργανώνει ανά 15ήμερο, ο Σύλλογος "Φίλοι Μουσείου Μάνης Μ. Κάσση".Στις 24/11 (8.15μμ), στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο), θα μιλήσει ο Ευτύχης Μπιτσάκης, με θέμα "Προβλήματα αποξένωσης στις σύγχρονες κοινωνίες".Είσοδος ελεύθερη.
  • Η 39η Πανελλήνια Εκθεση Κεραμικής εγκαινιάζεται στις 26 Νοέμβρη (7μμ) στο μόνιμο εκθετήριο κεραμικής, στην αίθουσα τέχνης "Αλέξανδρος Γαρδέλης" (Λεωφόρος Κηφισίας 207). Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15/12, διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών.
  • Διαλέξεις με εικαστικά θέματα διοργανώνει η Εικαστική Λέσχη (Μυκάλης 26, Κεραμεικός). Τη Δευτέρα (8μμ) ο ιστορικός τέχνης Βασίλης Φιοροβάντες θα μιλήσει για τη δημιουργία του Τζιακομέτι.Η είσοδος στις διαλέξεις για τους μαθητές της Σχολής είναι δωρεάν. Για το κοινό η συμμετοχή είναι 1.500 δραχμές.
"Κλουβιά και φυλλώματα"

Με τίτλο "Κλουβιά και φυλλώματα" εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης "Τερρακότα" (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Ρούλας Ακαλέστου.Οπως αναφέρει η ίδια η ζωγράφος για τα έργα που παρουσιάζει, "δούλευα στο σπίτι μου, βαρύ, συμπαγές και κλειστό σπίτι ανθρώπων, και δίπλα μου ζούσε ο παπαγάλος μου στο δικό του σπίτι, χωρίς παραπετάσματα, διάφανο και ανοιχτό. Ορισμένο από το ελάχιστο της γραμμής. Ετσι έφτιαξα τα κλουβιά, σχήματα απλά, γεωμετρικά. Μετά, σε σχέση με την κίνηση των πουλιών παντού μες στο χώρο, βγήκαν σχέδια πιο περίπλοκα, όπως οι ανατολίτικοι ναοί, ελαφριοί και ρευστοί. Πέρασαν δύο χρόνια, ο παπαγάλος μου δεν υπάρχει πια. Για μένα έγινε όλα τα πουλιά μαζί και τα σπίτια τους τα δέντρα. Ενας χλωρός θόλος, διάτρητος από φως, που πάλλεται αλλάζοντας συνεχώς. Μια άλλη δομή, μια ροή από πινελιές, διαδοχικές μάζες που πυκνώνουν και απλώνονται πάνω στο τελάρο".

Διακόσια χρόνια λιθογραφίας

Στα 200 χρόνια από τη γέννηση της λιθογραφίας είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μμ) στο Κέντρο "Περίτεχνων" (Ρίζου και Νικαίας 10). Είκοσι τρεις σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες, σε δυόμισι χρόνια στα εργαστήρια του Κέντρου, δημιούργησαν 40 νέες λιθογραφίες. Οι δημιουργοί, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τη δική του προσωπική γραφή, με τα δικά του ευρήματα, σχεδίασαν, έγραψαν, έσβησαν πάνω στις πλάκες του εργαστηρίου, ανακάτεψαν χρώματα και τύπωσαν τα έργα τους. Λιθογραφίες, που απεικονίζουν με σαφήνεια ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με τις ομοιότητες ή τις διαφορές που οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες έχουν μεταξύ τους, αλλά κυρίως με το μεράκι και την αγωνία που κρύβει κάθε τύπωμα.

Παρουσιάζουν λιθογραφίες τους οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Γιώργης Βαρλάμος, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Μαρία Γρηγοριάδη, Περικλής Γουλάκος, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Μαριλένα Ζαμπούρα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Νικόλας Κληρονόμος, Δημήτρης Κούκος, Σπύρος Κουρσάρης, Μάγδα Λεβεντάκου, Θανάσης Μακρής, Χρήστος Μακρίδης, Καλλιρόη Μαρούδα, Φανή Μηχαηλίδη, Τρ. Πατρασκίδης, Μερόπη Πρέκα, Αγγελος Ραζής, Δήμος Σκουλάκης, Μάριος Σπηλιόπουλος και Αννα - Μαρία Τσάκαλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ