Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πηγή έμπνευσης το ανθρώπινο σώμα

Εκθεση έργων της Κατερίνας Καρακατσάνη εγκαινιάζεται σήμερα (8 μμ) στην Πινακοθήκη των εκδόσεων "Μπιλιέτο" (Ι. Παπαγεωργίου 5, Παιανία). Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων της νεαρής ζωγράφου και σκηνογράφου, με τίτλο "Σώματα".Περιλαμβάνει δείγματα δουλιάς των τελευταίων πέντε χρόνων, "μία επιλογή κομματιών", όπως υπογραμμίζει η Κ. Καρακατσάνη, "που τα θεωρώ ακόμη δυνατά ως προς το στόχο και τη σκέψη, μέχρι το αποτέλεσμά τους". Παρουσιάζονται σχέδια σωμάτων, με κάρβουνο, μελάνι, ακουαρέλα, ξυλογραφίες και λάδια. Τα σώματα απρόσωπα δηλώνουν το χαρακτήρα τους με την κίνησή τους, μόνο με τη γραμμή. Κι απ' αυτή τη γραμμή βγαίνει η υπαρξιακή τους αγωνία, η φθορά τους.

"Το ανθρώπινο σώμα είναι η αρχή της ζωής, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Είναι το σύμβολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Και αυτό το σύμβολο με βοηθάει να εκφράσω και να εκφραστώ, για μένα, για το διπλανό μου, για τον καθένα γενικά. Σύμβολο ζωής, αγωνίας, πόνου, ηδονής, μοναξιάς, αποξένωσης". Η Κ. Καρακατσάνη ξεκίνησε τις εικαστικές σπουδές της κοντά στους Βρασίδα Βλαχόπουλο και Νίκο Στέφο.Το 1991 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήρι του Π. Τέτση.Στη συνέχεια, παρακολουθεί το εργαστήρι του Χρόνη Μπότσογλου,όπου συνεχίζει τις σπουδές της, του τελευταίου έτους. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε σκηνογραφία στο εργαστήρι του Γιώργου Ζιάκα.

Οπως σχολιάζει η ίδια "τελειώνοντας την ΑΣΚΤ, νιώθω ότι μπαίνω επαγγελματικά στην κοινωνία. Σε μια κοινωνία σκληρή, με αβέβαιο μέλλον, που πρέπει να επιβιώσω εγώ και η τέχνη μου. Οι δάσκαλοι και οι σχολές πιστεύω ότι είναι η αιτία για να αρχίσει κανείς να ψάχνει και να ψάχνεται. Δυστυχώς, η Παιδεία στον τόπο μας είναι σε νηπιακό επίπεδο. Ετσι, οι τυχόν πληροφορίες που σου δίνουν οι δάσκαλοι και η σχολή είναι μόνο η αφορμή για να αρχίσεις το μοναχικό δρόμο της αναζήτησης".

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Κ. Καρακατσάνη, παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου (1993 Επίδαυρος, 1994 Μέγαρο Μουσικής, 1995 θέατρο "Μπουρνέλλη", 1996 "Δελφινάριο"). Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30/11.

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ