Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Χάρισαν 500 εκατ. στους μάνατζερ

Κυβέρνηση και δήμος κάνουν τα στραβά μάτια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σοβαρές νομικές και άλλες παραβάσεις τριών εταιριών - μάνατζερ των έργων της "Πολιτιστικής", μεταξύ των οποίων και ο Ν. Πανδής,γνωστός από τα έργα του Χρ. Λαμπράκη σε βάρος του Πάρκου Ελευθερίας, καταγγέλθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ο δημοτικός σύμβουλος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Αγ. Σαχίνης, μίλησε για "έγγραφο που αποκρύπτουν οι παραλήπτες του - δήμος και κυβέρνηση" στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος μη απόδοσης την τελευταία τριετία στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ των οφειλόμενων πόρων, ύψους περίπου 450 εκατ. από τις αμοιβές μελετών, επιβλέψεων κλπ. και από τις δαπάνες εκτελέσεως έργων του ΟΠΠΕ.Σε περιπτώσεις υπέρβασης των αρχικών προϋπολογισμών, το ποσό αυτό, ενδεχομένως, αγγίξει τα 500 εκατ., ενώ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχασε 100 εκατ.

Στο έγγραφο που έστειλε στο ΤΕΕ, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Νομαρχία ο πολιτικός μηχανικός Κ. Χρονάκης (το οποίο όμως αγνόησαν οι παραπάνω φορείς), περιέχονται στοιχεία του ΟΠΠΕ, σύμφωνα με τα οποία οι αμοιβές των μάνατζερ της "Πολιτιστικής" (των γνωστών ΤΥΕ) για τη διοίκηση των έργων ανέρχονται σε 4,5 δισ. και οι αμοιβές των μελετών για τα έργα σε 3,5 δισ. Στις αμοιβές πάσης μελετητικής κλπ. εργασίας των μηχανικών - μελών του ΤΕΕ επιβάλλεται κράτηση 2% υπέρ του ΤΕΕ και 2% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ. Στη σύμβαση ΟΠΠΕ - ΤΥΕ ορίζεται ότι "οι προβλεπόμενες κρατήσεις υπέρ του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ επιβαρύνουν τον ΤΥΕ, κατά το τμήμα της αμοιβής του που αντιστοιχεί σε έκδοση αδειών, όπως προσδιορίζεται από την Πολεοδομία και με βάση τον τεκμαρτό ογκομετρικό προϋπολογισμό". Ετσι η "Πολιτιστική ΑΕ" που διαχειρίζεται μόνο χρήματα του δημοσίου, επιτρέπει στους μάνατζερ ναιδιοποιηθούν 175 εκατ., καθώς αντί των νόμιμων, υποχρεωτικών κρατήσεων υπέρ ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, πληρώνουν μόνο για το 2 - 3% της πραγματικής αμοιβής τους.

Ο Κ. Χρονάκης τονίζει στην καταγγελία του: "Η αμοιβή της επίβλεψης είναι τμήμα μόνον της συνολικής αμοιβής τους. Το τμήμα αυτό γίνεται ακόμη μικρότερο με τη μεθόδευση που ακολουθείται,δεδομένου ότι δεν απαιτείται έκδοση άδειας από το Πολεοδομικό Γραφείο για πολύ μεγάλο μέρος των έργων του ΟΠΠΕ, που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις των ΤΥΕ. Το ποσό των αμοιβών επιβλέψεων επί του οποίου πληρώνονται οι κρατήσεις γίνεται μικρότερο, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των αδειών, είτε τεκμαρτοί είτε αναλυτικοί είναι πολύ μικρότεροι από τους πραγματικούς επί των οποίων υπολογίζονται οι αμοιβές των ΤΥΕ".Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι προϋπολογισμοί του"Βασιλικού" (600 εκατ. έναντι 5.600 εκατ.) και του "Ολύμπιον" (77 εκατ. έναντι 2000 εκατ. δρχ.).

Επίσης "από τις αμοιβές των μελετών έχουν αποδοθεί στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ μόνο τα ποσοστά 2% επί των αμοιβών μελετών έργων για τα οποία εξεδόθησαν άδειες, με μειωμένους πάντα προϋπολογισμούς.Δεν απέχει της πραγματικότητας η εκτίμηση ότι η απώλεια αυτή είναι της τάξεως των 125 εκατ.".

Δηλαδή οι απώλειες (ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ) υπολογίζονται σε 300 εκατ. Ομως για τους ΤΥΕ προβλέπεται αμοιβή και για το σύνολο των έργων (υπερέργο), γύρω στο 1 δισ., με απώλεια 40 - 60 εκατ. για ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ. Οι αμοιβές των μελετητών, βάσει των πραγματικών προϋπολογισμών, αγγίζουν τα 2,5 δισ., ενώ στις εμφανιζόμενες άδειες δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. επομένως οι απώλειες (ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ) πλησιάζουν τα 80 εκατ. Τέλος, 25 εκατ. χάνουν τα ταμεία, καθώς άδειες εκδίδονται επ' ονόματι άλλων φορέων ή εργοληπτικών εταιριών που ενώ δεν απαλλάσσονται των σχετικών κρατήσεων, δεν τις αποδίδουν κανονικά.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ