ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα φύγουν νύχτα!

Μικρή σημασία έχει η άρση του στρατιωτικού νόμου, που επιβλήθηκε - επί κυβέρνησης Σημίτη - στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής για χάρη της καναδικής πολυεθνικής TVX. Αλλωστε, οι άμεσες αντιδράσεις των κατοίκων των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου είχαν προδικάσει την τύχη του, στην πραγματικότητα τον είχαν καταργήσει στην πράξη και τον είχαν καταστήσει "κενό γράμμα". Εκείνο που αβίαστα βγαίνει ως συμπέρασμα από την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης, είναι ότι οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να επιβάλουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους. Ενα μήνυμα, που ξεφεύγει, βέβαια, από τα τοπικά πλαίσια της Χαλκιδικής. Εχει ευρύτερη σημασία και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους στην οργάνωση των αγώνων τους.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη καταφεύγει όλο και συχνότερα στο "νομικό" οπλοστάσιο της χούντας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να του προσδώσει τη νομιμοποίηση που ποτέ δεν απέκτησε, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την αδυναμία και ανασφάλεια που νιώθει μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη υποχρεώνεται όλο και συχνότερα να προσφεύγει στις υπηρεσίες των κατασταλτικών μηχανισμών, τους οποίους ταυτόχρονα καθαγιάζει και ευλογεί, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, ότι τα προπαγανδιστικά της πυροτεχνήματα περί κοινωνικής συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές της είναι απλά παραμύθια για μικρά παιδιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι χουντικοί νόμοι είχαν βρικολακιάσει στην περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, με στόχο την τρομοκράτηση και την υποταγή των εξεγερμένων αγροτών. Επιχείρηση που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέσω των "Αγροτοδικείων" που στήνονται σε όλη τη χώρα. Ούτε είναι τυχαίο, ότι πρόσφατα κηρύχτηκαν προκαταβολικά παράνομες απεργίες, που... θα γίνουν στο μέλλον στην ΠΕΣΙΝΕ, ενώ κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές και οι δύο απεργίες που έγιναν. Πρόκειται για αναπόφευκτα "κρούσματα" της αυταρχικής έξαρσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να επιβάλει "διά πυρός και σιδήρου" την καταστροφική πολιτική της. Επιπλέον, μόνο αφελείς θα μπορούσαν να απομονώσουν από τη γενικότερη αυτή αντιδημοκρατική εκτροπή, την επιχείρηση τρομοκράτησης μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συλλήψεις, αλλά και επιθέσεις από "αγνώστους", που διαρκώς πληθαίνουν.

Βέβαια, η προχτεσινή επιβολή στρατιωτικού νόμου στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας - Βαρβάρας της Χαλκιδικής, έχει την ξεχωριστή "τοπική" διάσταση. Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας τεράστιας επιχείρησης που έχει στηθεί με στόχο την υλοποίηση της αποικιοκρατικής σύμβασης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Σημίτη - αλλά και η ΝΔ - με την πολυεθνική TVX. Στην πραγματικότητα οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων που δίκαια αντιδρούν στην εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού, αντιμετωπίζονται περίπου ως "παρείσακτοι" και εμπόδιο στην "επένδυση", η οποία πραγματικά θα είναι χρυσοφόρα για τους Καναδούς, αλλά καταστροφική για την περιοχή και τις ανάγκες των κατοίκων. Αδιάφορο είναι, λοιπόν, στην κυβέρνηση, αν ξυλοφορτωθούν ή ακόμα καλύτερα αν "σηκωθούν και φύγουν". Την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να στιγματιστούν ως υποκριτικές οι δήθεν καταδικαστικές δηλώσεις των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ.), που ενώ υποστηρίζουν μετά πάθους την"επένδυση", τους κακοφάνηκε η "αστυνομική απαγόρευση".

Η επίδειξη αυταρχισμού και ο αντιδημοκρατικός κατήφορος στον οποίο κατρακυλά η κυβέρνηση Σημίτη, προδικάζουν με μαθηματική ακρίβεια την τύχη της. Καθημερινά γίνεται περισσότερο ορατό ότι οι εκσυγχρονιστές "θα φύγουν νύχτα". Το ζητούμενο είναι να ανατραπεί και η πολιτική τους και να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Απαραίτητη για την υλοποίηση της πολιτικής της φτώχειας
  • Μεγάλη η επιτυχία της χτεσινής εκδήλωσης στην αίθουσα της ΓΣΕΕ
  • Γ. Μαυρίκος: Η εργατική τάξη, όταν αγωνίζεται, δεν κρύβει το πρόσωπό της

Σε καθήκον της εργατικής τάξης - και όχι μόνο - ανάγεται ο συντονισμός της δράσης ενάντια στην εφαρμογή της διαβόητης Συμφωνίας Σένγκεν, ενόψει και της 1 Δεκέμβρη, οπότε και αρχίζει η εφαρμογή της στη χώρα μας.Το παραπάνω επισημάνθηκε στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, ηΕπιτροπή για τη μη Εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, με θέμα: "Η Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η εργατική τάξη".

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας τονίστηκε απ' όλους τους ομιλητές ότι η επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου - πλην ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ - δεν πρέπει να λειτουργήσει αποθαρρρυντικά, αλλά αντίθετα να αποτελέσει το έναυσμα του αγώνα, για να ανατραπεί στην πράξη η φασιστικής έμπνευσης - όπως χαρακτηρίστηκε - συμφωνία.

Ο πανεπιστημιακός Αγ. Παπανεοφύτου στην ομιλία του αντέκρουσε τα επιχειρήματα που εμφανίζουν τη Συμφωνία ως μέσο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφύλαξης των συνόρων, αφού όπως τόνισε αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών των χωρών. Αντίθετα, σημείωσε ότι απώτερος στόχος της συμφωνίας είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το χτύπημα εκείνων που θα αντιστέκονται στην πορεία του συστήματος και κύρια της εργατικής τάξης. Τέλος, κάλεσε σε ανάπτυξη του αγώνα για να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία Σένγκεν.

Παίρνοντας το λόγο η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κατεδάφιση ακόμα κι αυτής της τυπικής αστικής δημοκρατίας. Τόνισε ότι η Σένγκεν "αποτελεί ένα ακόμα μέσο καταστολής, απαραίτητο για την υλοποίηση της πολιτικής φτώχειας" και συνέχισε: "Ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος είναι οι εργαζόμενοι γιατί κυοφορούν την κοινωνική αλλαγή. Αυτοί που κατασκεύασαν αυτό το τερατούργημα θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην ευρωπαϊκή τους όαση και την κοινωνία των 2/3 να μπορούν να την εξοστρακίζουν". Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε: "Οπως στο παρελθόν καταργήθηκαν νόμοι που επιχειρούσαν να καταργήσουν το αυτονόητο, το να είμαστε δηλαδή κύριοι του εαυτού μας, αυτό μπορεί να γίνει και τώρα, σύντομα οι φωνές θα γίνουν κραυγές".

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ν. Τσιούνης έκανε την αποτίμηση της μέχρι σήμερα δουλιάς της Επιτροπής στην οποία περιλαμβάνονται η έκδοση ενημερωτικών προκηρύξεων και το μοίρασμά τους σε όλη τη χώρα, επισκέψεις στα κόμματα, τον υπουργό και τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους φορείς, διοργάνωση ημερίδων, συγκεντρώσεων, πικετοφοριών και συνεντεύξεων κ.ά.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον εντεινόμενο αυταρχισμό του κράτους, καυτηριάζοντας την παρότρυνση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς δόκιμους αστυφύλακες να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και τα προχτεσινά γεγονότα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Τέλος, επισήμανε ότι "είναι η πρώτη απόπειρα που γίνεται για νομιμοποίηση του φακελώματος", ενώ σημείωσε ότι "το φακέλωμα των πολιτικών, θρησκευτικών, φιλοσοφικών ακόμα και ερωτικών επιλογών και πεποιθήσεων είναι καθαρά πολιτική επιλογή και στοχεύει στην υπεράσπιση της πολιτικής τους, την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας και την αντιμετώπιση όσων αντιδρούν". Καταλήγοντας κάλεσε τους παρευρισκόμενους ενόψει της συζήτησης για την κύρωση της Διακυβερνητικής του Αμστερνταμ να εντείνουν τη δουλιά τους για την ανάπτυξη ενός πλατιού λαϊκού κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα όπλο στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης για το χτύπημα της εργατικής τάξης. Κάνοντας τη διαπίστωση ότι "οι πολιτικές και οι στρατηγικές των κυβερνήσεων προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό έτσι ώστε να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των μονοπωλίων". Τόνισε πως "στη σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η εργατική τάξη είναι αναγκαίο και αναμενόμενο να αντιτάξει αγώνες και για να τους κάμψει η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει και αυτή τη Συμφωνία".

"Η εργατική τάξη όταν αγωνίζεται - κατέληξε - δεν κρύβει το πρόσωπό της, κι αυτή τη φορά θα αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια φακελώματος, πρέπει όμως να δίνουμε τον αγώνα μας με αξιοπιστία, δεν μπορεί να είμαστε σύμφωνοι και υπερασπιστές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διαφωνούμε με τη Συμφωνία Σένγκεν".

Στην ημερίδα παραβρέθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ ο Γ. Νάκης,από το ΔΗΚΚΙ ο Η. Νικολόπουλος και εκπρόσωποι της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, Μετάλλου και άλλων σωματείων, κινήσεων ειρήνης, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων την περίοδο της δικτατορίας, του Συλλόγου Φιλιππινέζων "Κασάπι", θρησκευτικών οργανώσεων κ. α..

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο Ανόι και τη Βαρκελώνη

Αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής το σ. Αλέκο Χαλβατζή,μέλος του ΚΣ, για το Ανόι του Βιετνάμ, μετά από πρόσκληση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χοτσιμίν του Βιετνάμ, η οποία διεξάγει από 28 έως 30 Νοέμβρη το 7ο Συνέδριό της. Στη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στο Βιετνάμ, θα γίνει επίσημη συνάντηση με το ΚΣ της ΚΝ Βιετνάμ, καθώς και επισκέψεις σε άλλες πόλεις της χώρας. Το ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 7ο Συνέδριο της ΚΝ Βιετνάμ.

Επίσης, αναχωρεί, αύριο Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής το σ. Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ, για τη Βαρκελώνη, μετά από πρόσκληση των Κομμουνιστικών Κολεκτίβων της Καταλωνίας, οι οποίες πραγματοποιούν το 7ο Συνέδριό τους από 28 έως 30 Νοέμβρη. Στη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στη Βαρκελώνη, εκτός από συνάντηση με την ηγεσία των Κολεκτίβων, θα πραγματοποιηθεί και προπαρασκευαστική συνάντηση με κομμουνιστικές νεολαίες της Ευρώπης, με σκοπό τη λήψη κοινών πρωτοβουλιών ενόψει της επετείου 150 χρόνων από τη συγγραφή του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου".

"902" ΤV
Συζήτηση για τα Δεκεμβριανά

Σήμερα, στις 10 το βράδυ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας συζητάει για τα Δεκεμβριανά με τον Χρήστο Τσιντζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ