Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα φύγουν νύχτα!

Μικρή σημασία έχει η άρση του στρατιωτικού νόμου, που επιβλήθηκε - επί κυβέρνησης Σημίτη - στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής για χάρη της καναδικής πολυεθνικής TVX. Αλλωστε, οι άμεσες αντιδράσεις των κατοίκων των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου είχαν προδικάσει την τύχη του, στην πραγματικότητα τον είχαν καταργήσει στην πράξη και τον είχαν καταστήσει "κενό γράμμα". Εκείνο που αβίαστα βγαίνει ως συμπέρασμα από την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης, είναι ότι οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να επιβάλουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους. Ενα μήνυμα, που ξεφεύγει, βέβαια, από τα τοπικά πλαίσια της Χαλκιδικής. Εχει ευρύτερη σημασία και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους στην οργάνωση των αγώνων τους.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη καταφεύγει όλο και συχνότερα στο "νομικό" οπλοστάσιο της χούντας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να του προσδώσει τη νομιμοποίηση που ποτέ δεν απέκτησε, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την αδυναμία και ανασφάλεια που νιώθει μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη υποχρεώνεται όλο και συχνότερα να προσφεύγει στις υπηρεσίες των κατασταλτικών μηχανισμών, τους οποίους ταυτόχρονα καθαγιάζει και ευλογεί, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, ότι τα προπαγανδιστικά της πυροτεχνήματα περί κοινωνικής συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές της είναι απλά παραμύθια για μικρά παιδιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι χουντικοί νόμοι είχαν βρικολακιάσει στην περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, με στόχο την τρομοκράτηση και την υποταγή των εξεγερμένων αγροτών. Επιχείρηση που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέσω των "Αγροτοδικείων" που στήνονται σε όλη τη χώρα. Ούτε είναι τυχαίο, ότι πρόσφατα κηρύχτηκαν προκαταβολικά παράνομες απεργίες, που... θα γίνουν στο μέλλον στην ΠΕΣΙΝΕ, ενώ κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές και οι δύο απεργίες που έγιναν. Πρόκειται για αναπόφευκτα "κρούσματα" της αυταρχικής έξαρσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να επιβάλει "διά πυρός και σιδήρου" την καταστροφική πολιτική της. Επιπλέον, μόνο αφελείς θα μπορούσαν να απομονώσουν από τη γενικότερη αυτή αντιδημοκρατική εκτροπή, την επιχείρηση τρομοκράτησης μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συλλήψεις, αλλά και επιθέσεις από "αγνώστους", που διαρκώς πληθαίνουν.

Βέβαια, η προχτεσινή επιβολή στρατιωτικού νόμου στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας - Βαρβάρας της Χαλκιδικής, έχει την ξεχωριστή "τοπική" διάσταση. Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας τεράστιας επιχείρησης που έχει στηθεί με στόχο την υλοποίηση της αποικιοκρατικής σύμβασης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Σημίτη - αλλά και η ΝΔ - με την πολυεθνική TVX. Στην πραγματικότητα οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων που δίκαια αντιδρούν στην εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού, αντιμετωπίζονται περίπου ως "παρείσακτοι" και εμπόδιο στην "επένδυση", η οποία πραγματικά θα είναι χρυσοφόρα για τους Καναδούς, αλλά καταστροφική για την περιοχή και τις ανάγκες των κατοίκων. Αδιάφορο είναι, λοιπόν, στην κυβέρνηση, αν ξυλοφορτωθούν ή ακόμα καλύτερα αν "σηκωθούν και φύγουν". Την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να στιγματιστούν ως υποκριτικές οι δήθεν καταδικαστικές δηλώσεις των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ.), που ενώ υποστηρίζουν μετά πάθους την"επένδυση", τους κακοφάνηκε η "αστυνομική απαγόρευση".

Η επίδειξη αυταρχισμού και ο αντιδημοκρατικός κατήφορος στον οποίο κατρακυλά η κυβέρνηση Σημίτη, προδικάζουν με μαθηματική ακρίβεια την τύχη της. Καθημερινά γίνεται περισσότερο ορατό ότι οι εκσυγχρονιστές "θα φύγουν νύχτα". Το ζητούμενο είναι να ανατραπεί και η πολιτική τους και να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ