Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Στρώνουν το έδαφος για νέα, άγρια επίθεση

Δεν αποκλείει αποδοχή των αιτημάτων τους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Νέα πιο "τολμηρά και δραστικά" μέτρα για την ποντοπόρο ναυτιλία απαιτούν εδώ και τώρα οι εφοπλιστές, αξιώνοντας, στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας, να παραμείνουν στα πλοία το πολύ 2 ως 4 Ελληνες ναυτεργάτες! Οι νέες προκλητικές εφοπλιστικές αξιώσεις για την "εξολόθρευση" των Ελλήνων ναυτεργατών, διατυπώθηκαν χτες από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων ΕφοπλιστώνΙ. Λύρα και τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου ΕλλάδαςΓιώργο Γράτσο στη διάρκεια του Συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ελληνο - αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο ΣΕΒ.Ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης, μιλώντας στο ίδιο Συνέδριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτές τις προτάσεις και για το λόγο αυτό θα "συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων"... Ανάλογη δήλωση έκανε και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Πάντως, η νέα πιο άγρια επίθεση εναντίον των Ελλήνων ναυτεργατών, ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς από τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία και αναμένεται να εξαπολυθεί αμέσως μετά το 25ο Πανναυτικό Συνέδριο, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτέμβρη. Την περασμένη βδομάδα έγιναν μια σειρά συναντήσεις, εν κρυπτώ, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και αντιπροσώπων εφοπλιστικών Ενώσεων, ενώ μεθαύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας ΚΟΜΙΤΙ Ι. Χατζηπατέρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Συνέδριο ο υπουργός, ανέφερε με νόημα ότι "η πλευρά της ναυτεργασίας οφείλει να αντιληφθεί ότι το μέλλον (της ελληνικής ναυτιλίας) προσδιορίζεται πλέον μέσα από διεθνείς παραμέτρους και να λάβει σοβαρά υπόψη της, ότι στο παιχνίδι της ναυτιλίας μπαίνουν για πρώτη φορά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τρίτες χώρες με φτηνό κόστος εργασίας"!

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Ι. Λύρας χαρακτήρισε "ημίμετρα" τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση - τα οποία σημειώνεται ότι μειώνουν στην καλύτερη περίπτωση τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία κατά 50% και απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από τις εισφορές τους προς το ΝΑΤ - και υπογράμμισε: "Τα ημίμετρα τιμωρούν", προβάλλοντας το γνωστό εκβιασμό ότι η φυγή πλοίων από την ελληνική σημαία θα συνεχιστεί, αν η κυβέρνηση δε "γίνει πιο τολμηρή και δεν ακολουθήσει τη συνταγή επιτυχίας που ακολουθούν οι ανταγωνιστές μας".

Ο πρόεδρος του ΝΕΕ στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για τη μείωση του κόστους εργασίας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι "οι δύο ως τέσσερις Ελληνες αξιωματικοί" ώστε να μη φεύγουν τα πλοία από την ελληνική σημαία! Απαιτούνται σημείωσε "δραστικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα. Αν όχι σύντομα θα συρρικνωθούν οι θέσεις εργασίας και στη στεριά", σημειώνοντας ότι μόνο στα ναυτιλιακά γραφεία απασχολούνται 11 χιλιάδες εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ