Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η "νεκρανάσταση" των "σοφών"

Συνάντηση των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων στις 10/12, συζήτηση εφ' όλης της ύλης με σημείο εκκίνησης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, προτείνουν στην τρίτη τους επιστολή οι Τούρκοι "σοφοί"

Κάτω από τη σφοδρότατη πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να βρίσκει "γόνιμο έδαφος" στις τουρκικές πάγιες απαιτήσεις για την εκκίνηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Χτες, η προεδρία της ΕΕ διαβίβασε στην ελληνική κυβέρνηση την τρίτη απαντητική επιστολή των δύο Τούρκων "σοφών", την οποία κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήριζαν ως την "καλύτερη από όσες έχουμε λάβει". Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, σημείωναν πως η συγκεκριμένη επιστολή δεν αποκλείεται να αποτελέσει το "γόνιμο έδαφος", επάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια διαδικασία συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η "καλύτερη" τουρκική επιστολή προβάλλει τη γνωστή - πάγια - απαίτηση της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο. Σημείο εκκίνησης αυτού του εφ' όλης της ύλης διαλόγου μεταξύ των σοφών, προσδιορίζεται από την Αγκυρα το θέμα της εγκατάστασης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με την απάντηση των Τούρκων σοφών, μπορεί να ξεκινήσει στις 10 Δεκέμβρη με την πρώτη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο, να αποδεχτεί την πρόταση της Αγκυρας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης μεταξύ των σοφών. Για το λόγο αυτό, τις προσεχείς μέρες η Αθήνα θα ανακοινώσει ποιος θα αντικαταστήσει τον έναν από τους εμπειρογνώμονες, τον Κρ. Ιωάννου, που αποχώρησε από την επιτροπή, αποδεχόμενος τον ορισμό του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσονται"σκέψεις" για την τοποθέτηση στη θέση του ακαδημαϊκού Ιωάννου, κάποιου προσώπου με γνώμονα τα πολιτικά και διπλωματικά του προσόντα και λιγότερο τα ακαδημαϊκά.

Οι σκέψεις αυτές, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου σηματοδοτούν τη ρυμούλκηση της Αθήνας στη διαδικασία συζήτησης που προτείνει με την επιστολή των σοφών της η Αγκυρα. Βέβαια, οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως η "καλή διάθεση" της Αθήνας, ίσως να μην είναι τίποτε περισσότερο από τον απαραίτητο ελιγμό, προκειμένου να εκτονωθούν οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές πιεστικές απαιτήσεις για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε χτεσινές δηλώσεις επανέλαβε πως "η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, πρέπει να συμβάλει, με όλους τους τρόπους που διαθέτει, και στην ταχύτατη εξέλιξη για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ