ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευχαριστίες και γονυκλισίες

Αυτός όμως που αφόπλισε όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Ξεκίνησε από την αρχή με ευχαριστίες και γονυκλισίες. Ευχαριστίες για την πρόσκληση που έλαβε, αλλά και γιατί "έχω την ικανοποίηση της επικοινωνίας μ' ένα εκλεκτό ακροατήριο". Το κλείσιμο ήταν αντάξιο: "Ο δικός σας καίριος ρόλος στην οικονομική ζωή του τόπου σάς καθιστά πρωτοπόρους στην πορεία για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη". Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον ο Αλ. Παπαδόπουλος έχει επίγνωση για την αποστολή του, για ποιον δουλεύει και ποιος είναι ο σκοπός της ζωής του...

Στο κενό η ιδεολογική τρομοκρατία

Αν κάτι διαπέρασε ως "κόκκινη κλωστή" τις εργασίες του φετινού συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου - εκτός, βέβαια, από την αυτονόητη συμφωνία όλων στους "επιδιωκόμενους στόχους" (διάβαζε δείκτες Μάαστριχτ, ΟΝΕ) - ήταν η εμφανής προσπάθεια όλων να πείσουν ότι δεν υπάρχει "άλλος δρόμος". Τα επιχειρήματα που επιστράτευσαν ταιριάζουν περισσότερο σε μια επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας. Ο Κ. Σημίτης, πέρα από την επίδειξη αποφασιστικότητας, αυτό που τόνιζε διαρκώς ήταν ότι στην πραγματικότητα "η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί για την κυβέρνηση το μοναδικό μας στόχο". Χτες, ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε: "Η οικονομική πολιτική της χώρας έχει έναν και μόνο προσανατολισμό. Την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης". Από την άλλη, όλοι "στιγμάτιζαν" όσους αντιδρούν ως "ανεύθυνους", "άφρονες" και "υπονομευτές" της χώρας. Το γεγονός, όμως, ότι ωρύονται όλο και περισσότερο για να πείσουν για το μονόδρομό τους επιβεβαιώνει την ανασφάλεια και την ανησυχία που τους διακατέχει, ακριβώς γιατί το "μήνυμά" τους, η προπαγάνδα τους "γυρίζει στον αέρα". Αποδεικνύει ακριβώς ότι όλο και περισσότεροι αμφισβητούν τα "υψηλά ιδανικά" τους, ακριβώς γιατί είναι μόνο δικά τους και υπηρετούν τα ιδιοτελή συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών. Και, βέβαια, η ιδεολογική τρομοκρατία δε φοβίζει κανέναν. Περισσότερο λειτουργεί για να βαυκαλίζονται μεταξύ τους.

Πού στηρίζεται το "θαύμα"

Το προχτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "USA Today" για τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στις επιχειρήσεις της "Μέκκας του καπιταλισμού" είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το πού στηρίζεται το "θαύμα" της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους Αμερικανούς τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα σε χρόνο μικρότερο από 15 λεπτά. Ποσοστό μεγαλύτερο από 55% των εργαζομένων τρώγουν σε λιγότερα από 15 λεπτά και 63% αποφεύγουν τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα. Περίπου 39% από αυτούς δεν κάνουν σχεδόν κανένα διάλειμμα για φαγητό και μόνο ένα 12% κάνει διακοπή μιας ή μιάμισης ώρας από την εργασία του για να φάει μεσημεριανό", αναφέρει η εφημερίδα βασιζόμενη σε πολλές πρόσφατες έρευνες.

Σε δύο βασικές αιτίες απέδιδε η εφημερίδα την κατάσταση: Στο συνεχώς αυξανόμενο χρόνο εργασίας, σε ένα κλίμα ανασφάλειας που τροφοδοτείται από τις μαζικές απολύσεις στις αρχές της δεκαετίας του '90 κι ένα αυξανόμενο συναίσθημα απομόνωσης, που οφείλεται στις συχνές εναλλαγές προσωπικού. "Χωρίς πραγματικούς φίλους στο γραφείο και πιεζόμενοι από το χρόνο, πολλοί μισθωτοί προτιμούν να παραγγέλνουν μια πίτσα ή να τρώνε ένα σάντουιτς με μια σόδα χωρίς καν να φεύγουν από το γραφείο". Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι η άλλη όψη, από την εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας και της εκμετάλλευσης είναι η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, παρά τα επίσημα στοιχεία.

"Ο,τι δηλώσεις"

Βιβλίο για την "Αριστερά" έγραψε και ο κ. Σκανδαλίδης. Και, βέβαια, έσπευσαν όσοι ..."ενδιαφέρονται" για την Αριστερά να το διαφημίσουν δεόντως. Συμπέρασμα: Κάποιοι βολεύονται από την αναπαραγωγή σε αυτή τη χώρα της θεωρίας του "είσαι ό,τι δηλώσεις". Ελα, όμως, που δεν ισχύει!

Δάσκαλος να σου πετύχει...

Ολο αγωνία είναι, απ' ό,τι μαθαίνουμε, ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη βία στα γήπεδα... Κάλεσε, μάλιστα, τους αρμοδίους, ως εποπτεύων υπουργός Δικαιοσύνης, να προχωρήσουν στη δίωξη παντός υπευθύνου για τα φαινόμενα στους αγώνες της προηγούμενης Κυριακής.

Ομως, ο κ. Γιαννόπουλος στοχεύει ακόμα πιο μακριά. Θέλει να νουθετήσει τους νεαρούς που δεν ξέρουν να λύνουν τις διαφορές τους με ανθρώπινο τρόπο. Για το σκοπό αυτό, απ' ό,τι μαθαίνουμε, είναι έτοιμος να χαρίσει σε κάθε φίλαθλο από μια βιντεοταινία με τις περγαμηνές του, ώστε να τους αποσπάσει από το "χουλιγκάνικο" ήθος. Λέγεται δε ότι στη βιντεοταινία - οδηγό για τη νεολαία, θα περιλαμβάνονται όλες οι "αβρότητες" Γιαννόπουλου, από τα "είσαι τενεκές ξεγάνωτος" μέχρι τα "είσαι βλαξ" κλπ., κλπ., που έχει εκστομίσει κατά καιρούς εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων...

Ο εκλεκτότερος του εκλεκτού

Προχτές βγήκε ο Κ. Καραμανλής και έκανε... "κριτική" στην κυβέρνηση κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και του προϋπολογισμού (σ.σ.: στις περιπτώσεις αυτές ως "κριτική" ορίζεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ξεπουλάει γρηγορότερα τον δημόσιο πλούτο, γιατί δεν περικόπτει πιο γρήγορα τις δημόσιες δαπάνες και άλλα τέτοια "φιλολαϊκά"). Εν πάση περιπτώσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει στον αρχηγό της ΝΔ, για να αποδείξει πόσο "έξω" πέφτει στις παρατηρήσεις του. Και πώς λέτε ότι απάντησε; Ιδού: "Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, λόγω των υποχρεώσεων που έχουμε, ελέγχεται από παράγοντες, από φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δήλωσε! Αρα, εδώ έχουμε την έγκριση της ΕΕ, κύριε Καραμανλή, εσάς τι σας κόφτει, είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε... μετάφραση.

Ελα, όμως, που τον κόφτει. Γιατί βλέπει ότι τα κέντρα της ολιγαρχίας θεωρούν τόσο "εκλεκτό" το ΠΑΣΟΚ, που το τελευταίο δεν έχει πρόβλημα να το κρύβει στην "αντιπαράθεσή" του με τη ΝΔ. Το θέμα, όμως, εκτός των παραπάνω... κόφτει και τον ελληνικό λαό. Ο οποίος παρακολουθεί και βλέπει σε ποιον δίνουν εξετάσεις και από ποιον "ελέγχονται" και οι μεν και οι δε.

Διά ροπάλου!

Οσοι αντιδρούνε

στη "συνθήκη"

θα τρώνε τρεις

με το καμτσίκι

κι όποιοι φωνάζουν

για τη "ζώνη"

θα πέφτει κλομπ

ή και καδρόνι!

Οσοι γκρινιάζουν

για την "κούρα"

θα 'χουν να κάνουν

με μαγκούρα

κι όσοι σηκώνουνε

κεφάλι

θα καταλήγουν

σε σπιτάλι!

- Μπράβο στην τόλμη σου,

ν' αγιάσεις,

μπράβο, ρε Κώστα,

δημοκράτη,

άντε και εύχομαι

να φτάσεις

ν' ανοίξεις

και τον ...Αϊ - Στράτη!

Ο οίστρος

Το "θαύμα" της τούρκικης οικονομίας

Ποσό ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων (2,8 τρισ. δραχμές), προσπαθεί να δανειστεί η Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η είδηση μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, με την επισήμανση ότι η χορήγηση ενός δανείου στην Τουρκία από το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της τούρκικης οικονομίας και να σταθεροποιήσει το "ασταθές πολιτικό κλίμα". Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα δάνεια. που χορηγεί το ΔΝΤ σε χώρες που ζητούν τη βοήθειά του, δεν περιλαμβάνουν απλά τοκογλυφικούς όρους. αλλά - και κυρίως - πολιτικούς.

Σημειώνουμε την παραπάνω είδηση, σε απάντηση όλων εκείνων που κατά καιρούς δήλωναν θιασώτες της πολιτικής που εφάρμοζαν οι τούρκικες κυβερνήσεις και μιλούσαν για "θαύμα" της τούρκικης οικονομίας.

Πρωτοπαλίκαρο του "εκσυγχρονισμού"

Ως εγγυητής και θεματοφύλακας των συμφερόντων των εργοδοτών στα εργασιακά ζητήματα, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, επιβεβαιώνοντας την αποστολή και το ρόλο του: "Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και στην εισαγωγή των νέων προτύπων που είναι αναγκαία για τη χώρα, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε κόστος και μακριά από μικρόψυχες σκοπιμότητες ευκαιριακού περιεχομένου". Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας ότι τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης, την ευελιξία στην αγορά εργασίας, την ανακατανομή του μη μισθολογικού κόστους, κλπ.

Αναμφίβολα, το πρωτοπαλίκαρο του εκσυγχρονισμού, που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, έχει κερδίσει την εκτίμηση των αφεντικών του.

Η δικαίωση του Στ. Μάνου

Πέρασε απαρατήρητο, αλλά έχει τη σημασία του. Στο φετινό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου δε μίλησε, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο "αγρίως" φιλελεύθερος Στ. Μάνος. Οπως μάθαμε, ο πρώην υπουργός δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση των διοργανωτών να περιλαμβάνεται μεταξύ των ομιλητών. Ο λόγος είναι προφανής: Ολοι, πλέον, κυβερνώντες και μη, που ανεβαίνουν στο βήμα του συνεδρίου, λένε ό,τι έλεγε ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα δε λείπουν και αυτοί που πλειοδοτούν. Οπότε ο Στ. Μάνος μέσα στη δικαίωση του μάλλον αισθάνεται περιττός, αλλά όχι "μόνος".

Την Κυριακή στο Γοργοπόταμο!

Την Κυριακή, οι αντιστασιακές οργανώσεις γιορτάζουν στο Γοργοπόταμο την επέτειο της ανατίναξης της ομώνυμης γέφυρας. Ολοι οι αγωνιστές, όλες οι γενιές, θα βρίσκονται εκεί. Με τα πούλμαν που μπαίνουν από τα παραρτήματα των ΕΑΜογενών οργανώσεων από όλη τη χώρα. Θα βροντοφωνάξουν, για μια ακόμα αφορά, ότι τα μηνύματα του αντιστασιακού αγώνα είναι επίκαιρα και ζωντανά. Θα βροντοφωνάξουν "όχι" στην παραχάραξη της ιστορίας, "όχι" στον αντικομμουνισμό και την καπηλεία του αθάνατου έπους, έτσι όπως αυτή εκφράζεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό και τα φερέφωνά τους, που πάνε στο Γοργοπόταμο μόνο και μόνο για να καταφερθούν ενάντια στο ΚΚΕ, στην ΠΕΑΕΑ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις, μόνο και μόνο για να βεβηλώσουν τον ιερό χώρο της θυσίας, τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, κι όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον τίμιο αγώνα.

Μάταιος, όμως, ο κόπος τους. Οι αγωνιστές όλων των ηλικιών τούς έχουν πάρει χαμπάρι. Γι' αυτό και κάθε χρόνο μένουν "τρεις κι ο κούκος", όπως προχτές, τη στιγμή που χιλιάδες αγωνιστές συγκεντρώνονται κάτω από τα λάβαρα των ΕΑΜογενών αντιστασιακών οργανώσεων στο Γοργοπόταμο, άσχετα αν τα κανάλια και οι εφημερίδες επιμένουν να τους αγνοούν. Δεν πάει, όμως, πολύ μακριά αυτός, που επιμένει να αγνοεί την αλήθεια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ