ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποθρασύνθηκαν οι μεγαλοξενοδόχοι

Τη θεσμοθέτηση των μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας που ήδη εφαρμόζουν στην πράξη σε μεγάλο βαθμό, ζητάνε οι μεγαλοξενοδόχοι - Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και Ομοσπονδία Ξενοδόχων - με υπόμνημά τους προς τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα,υπό τη μορφή παρατηρήσεων στο διαβόητο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Συγκεκριμένα ζητάνε:

α) "Καθιέρωση κυμαινόμενου ωραρίου ημερήσιας απασχόλησης,στα πλαίσια σταθερού αριθμού εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Η ημερήσια απασχόληση του εργαζόμενου θα πρέπει να κυμαίνεται ελεύθερα από 5 έως 10 ώρες, σε δύο το πολύ βάρδιες, χωρίς άλλους ειδικούς χρονικούς περιορισμούς ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης".

β) "Θέσπιση της από κοινού κατοχής θέσης εργασίας".Ακόμα, "να επιτραπεί η ταυτόχρονη απασχόληση ενός υπαλλήλου σε ομοειδείς επιχειρήσεις της ίδιας περιοχής".Το παράδειγμα που οι ίδιοι αναφέρουν "μιλάει" μόνο του: "Ενας συντηρητής να μπορεί να εργάζεται σε δύο και τρεις ξενοδοχειακές μονάδες ανάλογα με το μέγεθός τους και να τον ασφαλίζουν από κοινού"!

γ) "Να θεσμοθετηθεί η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου" (προτεινόμενο ποσοστό το 25%)!

δ) "Θεσμοθέτηση πολιτικής ασφαλιστικών κινήτρων",προκειμένου να προσφέρουν εργασία σε μετανάστες, μητέρες με ανήλικα παιδιά, νέους, φοιτητές κ. ά.

Οι ξενοδόχοι μεταφράζουν την "πολιτική ασφαλιστικών κινήτρων" σε: 1) "Απαλλαγή της επιχείρησης από το 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τα δύο πρώτα χρόνια από την πρόσληψη κάποιου μακροχρόνια ανέργου".2) "Να δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης νέων κάτω των 25 ετών να εργάζονται για 2 ή 3 χρόνια με χαμηλότερους μισθούς απ' αυτούς της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας".3) "Να επιτραπεί η σύναψη ειδικών συμβάσεων εργασίας περιορισμένου χρόνου, με αυξημένη ωριαία αμοιβή χωρίς να απαιτείται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών"!

ε) "Για τους εποχιακά απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, οι οποίοι παραμένουν στο επάγγελμα μετά το 55ο έτος της ηλικίας τους, να μειώνονται οι αποδοχές τους κατά το 1/3 και τα χρήματα αυτά να καλύπτονται από τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΕΚ".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΝΟ
"Μπλόκο" στην επιχειρούμενη νοθεία

Ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ κατά των μεθοδεύσεων αποκλεισμού αντιπροσώπων, νόθευσης της απλής αναλογικής και των συσχετισμών. Καλούνται οι ναυτεργάτες σε κινητοποίηση, στις 4 Δεκέμβρη, για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ

Να ακυρώσουν την επιχείρηση που έχει στηθεί για τη νόθευση του συσχετισμού δύναμης στο 25ο Πανναυτικό Συνέδριο, που θα γίνει στις 4 και 5 Δεκέμβρη, αποφάσισαν ομόφωνα οι μηχανικοί που συμμετείχαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).Παράλληλα, ομόφωνα ενέκριναν και την πρόταση της διοίκησης της Ενωσης, για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το χώρο του Συνεδρίου, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, δηλαδή στις 4 Δεκέμβρη, απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και τη λήψη αποφάσεων, που θα εναρμονίζονται με τα συμφέροντα των ναυτεργατών και τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Απόφαση να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο έχουν πάρει, επίσης, "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και πάνω από 20 σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,καθώς η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής από όλα τα ναυτεργατικά σωματεία νοθεύει τους συσχετισμούς δύναμης και του Εργατικού Κέντρου.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της ΠΕΜΕΝ, σημειώνεται:"Οι μηχανικοί δε νομιμοποιούμε τις μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων στο Πανναυτικό Συνέδριο, τη νόθευση της απλής αναλογικής και του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα".Σημειώνεται ότι η ΠΕΜΕΝ έχει εκλέξει με το σύστημα της απλής αναλογικής 23 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΝΟ. Ομως, μεθοδεύεται ο αποκλεισμός των μισών περίπου αντιπροσώπων,πράγμα που επιβεβαιώνεται από έγγραφο του γγ της ΠΝΟ προς την ΠΕΜΕΝ, όπου της ...γνωρίζει ότι έστειλε περισσότερους αντιπροσώπους απ' όσους έπρεπε! Το ίδιο επιχειρείται και με άλλα μεγάλα ναυτεργατικά σωματεία, καθώς οι "επαγγελματίες" της νοθείας επιμένουν - παράνομα πλέον - στο βρικολάκιασμα των καλπονοθευτικών μεθοδεύσεων και των αντιδημοκρατικών περιορισμών του 1/10 στην εκπροσώπηση των μεγάλων ενώσεων στο συνέδριο της ΠΝΟ.

Η συνέλευση της ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει, επίσης, τη θρασύτατη προσπάθεια του γγ της ΠΝΟ να της υπαγορεύσει μέσω ποιας δευτεροβάθμιας οργάνωσης (ΕΚ Πειραιά) θα εκλέξει αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (!), πράγμα που είναι αποκλειστικό και αυτόνομο δικαίωμα της διοίκησης της ίδιας και δεν καθορίζεται από κανέναν άλλο παράγοντα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής των οργάνων της Ομοσπονδίας και των αντιπροσώπων, ισχύει ένα ερμαφρόδιτο εκλογικό σύστημα, αφού το τροποποιημένο άρθρο 18 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας προβλέπει ότι μόνο αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εκλέγεται με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, ενώ, όσον αφορά τους αντιπροσώπους που στέλνονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία για το Συνέδριο της ΠΝΟ, άλλοι έχουν εκλεγεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το πλειοψηφικό!

Οι μηχανικοί, στο ψήφισμά τους, απαιτούν να καταργηθεί για τους ναυτεργάτες ο νόμος 330/76 και οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων σύμφωνα με το ν. 1264/82.

Στο ψήφισμα καταδικάζονται, επίσης, τα αντιναυτεργατικά μέτρα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο κανονισμός για την άρση του καμποτάζ, ενώ καλείται η ΓΣΕΕ να καταγγείλει το αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου".

"Λυτοί και δεμένοι" υπέρ του Βερόπουλου!

Πολύπλευρες πιέσεις προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου για να αλλάξει ομόφωνη απόφασή του για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Σε αγώνα ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας και των πολυεθνικών, καλεί η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Εντονότατες πιέσεις από εργοδοτικές και κυβερνητικές πηγές ασκούνται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου,προκειμένου να αναιρέσει την ομόφωνη απόφασή του για κλείσιμο των καταστημάτων στις 3.30μμ κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με την οποία συμφωνούν ΕΒΕ και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο βδομάδες.

Να θυμίσουμε ότι το σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος" ήταν το μοναδικό που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση, κάτι όμως που υποχρεώθηκε να κάνει μετά την αντίδραση των υπόλοιπων φορέων και τις κινητοποιήσεις του κλαδικού σωματείου έξω από το κατάστημα.

Τώρα, η επιχείρηση και αφού ανάγκασε τους υπαλλήλους να υπογράψουν κείμενο στο οποίο ζητούν να ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ τα απογεύματα, προσέφυγε στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα πράξεων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΝΣ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας τηλεφώνησε στον νομάρχη Χίου, ζητώντας του να σεβαστεί τη συμφωνία εργοδοτών - κυβέρνησης - Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το ωράριο! Ωστόσο, ξέρει καλά ότι οι νομάρχες νομιμοποιούνται να αποφασίζουν, όμως ο ίδιος δε νομιμοποιείται να διαμαρτύρεται μόνο για τις αποφάσεις που περιορίζουν το ωράριο που προβλέπει η συμφωνία.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου φέρεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει την καταστρατήγηση του ωραρίου.

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "το μήνυμα που στέλνει η νίκη των εργαζομένων πρέπει να βρει αποδέκτες όλους τους εργαζόμενους και να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό, αγωνιστικό σωματείο τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι με αγώνες κατακτάνε τα δικαιώματά τους απέναντι στην εργοδοσία και τις πολυεθνικές". Ακόμα, η ΝΕ καταγγέλλει το "καθεστώς γαλέρας και εκβιασμών που εφαρμόζει η επιχείρηση", αλλά και "τα εκσυγχρονιστικά φερέφωνα του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούν στο να περάσουν τα μέτρα βιομηχάνων, κυβέρνησης και ξεπουλημένων ηγεσιών συνδικάτων για την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα". Η ΝΕ επισημαίνει ότι ο τζίρος των καταστημάτων συναρτάται με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού και όχι με το χρόνο που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και ότι οι θέσεις εργασίας περιφρουρούνται με τη διεκδίκηση ανθρώπινου ωραρίου. Τέλος, η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αντικρούσουν οποιοδήποτε αντεργατικό σενάριο επιχειρηθεί να εφαρμοστεί.

Πρώτη η "Προοδευτική Ενωση Μαγείρων"

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η "Προοδευτική Ενωση Μαγείρων" (ΠΕΜ) και στις φετινές αρχαιρεσίες του Σωματείου. Για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν 482, βρέθηκαν 464 έγκυρα ψηφοδέλτια και έλαβαν: ΠΕΜ 277 ψήφους και 8 έδρες. ΠΑΣΚΕΜ - Σ 92 και 3. ΑΑΣΜ 89 και 2. "Εργατική Αλληλεγγύη Μαγείρων" 4 ψήφους και καμία έδρα.

Καταγγέλλουν προϋπολογισμό και Παπαντωνίου

Τον αντιλαϊκό - αντικοινωνικό - φορομπηχτικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που απάντησε αρνητικά στα αιτήματα που του έθεσαν οι συνταξιούχοι κατά την προχτεσινή τους κινητοποίηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Ο Σύνδεσμος διαμαρτύρεται για τις σοβαρές περικοπές στις δαπάνες για υγεία, παιδεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση και χαρακτηρίζει "ντροπή και κοροϊδία" την... αύξηση του 2,5%. Εφιστά την προσοχή σε "όλους τους βουλευτές κατά την ψήφιση του απαράδεκτου προϋπολογισμού, γιατί από τη μοναδική και ιδιαίτερη αυτή περίπτωση για μια φορά το χρόνο κρίνονται πολλά σε σχέση με την επίπτωση στη μίζερη ζωή μας, γι' αυτό και θα κριθούνε όλοι και ο καθένας χωριστά".

Διεκδικεί: Να ενισχυθεί το ΙΚΑ με περισσότερα χρήματα απ' τον προϋπολογισμό και όχι να μειωθούν, όπως κάνει. Να αυξηθεί το αφορολόγητο στα 2 εκατ. δρχ. Να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ