Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λυτοί και δεμένοι" υπέρ του Βερόπουλου!

Πολύπλευρες πιέσεις προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου για να αλλάξει ομόφωνη απόφασή του για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Σε αγώνα ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας και των πολυεθνικών, καλεί η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Εντονότατες πιέσεις από εργοδοτικές και κυβερνητικές πηγές ασκούνται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου,προκειμένου να αναιρέσει την ομόφωνη απόφασή του για κλείσιμο των καταστημάτων στις 3.30μμ κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με την οποία συμφωνούν ΕΒΕ και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο βδομάδες.

Να θυμίσουμε ότι το σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος" ήταν το μοναδικό που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση, κάτι όμως που υποχρεώθηκε να κάνει μετά την αντίδραση των υπόλοιπων φορέων και τις κινητοποιήσεις του κλαδικού σωματείου έξω από το κατάστημα.

Τώρα, η επιχείρηση και αφού ανάγκασε τους υπαλλήλους να υπογράψουν κείμενο στο οποίο ζητούν να ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ τα απογεύματα, προσέφυγε στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα πράξεων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΝΣ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας τηλεφώνησε στον νομάρχη Χίου, ζητώντας του να σεβαστεί τη συμφωνία εργοδοτών - κυβέρνησης - Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το ωράριο! Ωστόσο, ξέρει καλά ότι οι νομάρχες νομιμοποιούνται να αποφασίζουν, όμως ο ίδιος δε νομιμοποιείται να διαμαρτύρεται μόνο για τις αποφάσεις που περιορίζουν το ωράριο που προβλέπει η συμφωνία.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου φέρεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει την καταστρατήγηση του ωραρίου.

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "το μήνυμα που στέλνει η νίκη των εργαζομένων πρέπει να βρει αποδέκτες όλους τους εργαζόμενους και να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό, αγωνιστικό σωματείο τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι με αγώνες κατακτάνε τα δικαιώματά τους απέναντι στην εργοδοσία και τις πολυεθνικές". Ακόμα, η ΝΕ καταγγέλλει το "καθεστώς γαλέρας και εκβιασμών που εφαρμόζει η επιχείρηση", αλλά και "τα εκσυγχρονιστικά φερέφωνα του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούν στο να περάσουν τα μέτρα βιομηχάνων, κυβέρνησης και ξεπουλημένων ηγεσιών συνδικάτων για την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα". Η ΝΕ επισημαίνει ότι ο τζίρος των καταστημάτων συναρτάται με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού και όχι με το χρόνο που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και ότι οι θέσεις εργασίας περιφρουρούνται με τη διεκδίκηση ανθρώπινου ωραρίου. Τέλος, η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αντικρούσουν οποιοδήποτε αντεργατικό σενάριο επιχειρηθεί να εφαρμοστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ