Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΕΣΑΚ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Επισημαίνοντας της βαριές επιπτώσεις της "διαχρονικής" λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,η ΕΣΑΚ στην πρότασή της για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση τονίζει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και το συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει μια οικονομική πολιτική για την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Επισημαίνει ακόμα ότι η λιτότητα θα ενταθεί και λόγω της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004 από τη χώρα μας, γι' αυτό και "η Ολυμπιάδα του 2004 και τα έργα που αυτή συνεπάγεται δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο το μαζικό κίνημα, αλλά με συγκεκριμένους στόχους πάλης επιβάλλεται να παρέμβει αγωνιστικά, διεκδικητικά".

Η ΕΣΑΚ πρότεινε την υπογραφή μονοετούς συλλογικής σύμβασης, "λόγω της αρνητικής εμπειρίας των διετών, αλλά και της δεδομένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Η οικονομική διεκδίκηση είναι 8.000 δρχ. για το κατώτερο μεροκάματο και 200.000 δρχ. για τον κατώτερο μισθό.

Εκτός των άλλων στοιχείων, η πρόταση της παράταξης στηρίζεται: Στην αύξηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που απορροφούν την όποια αύξηση, στη φορομπηχτική πολιτική των ΟΤΑ, στη μετακύληση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ίδιους τους εργαζόμενους, στη "μείωση προσωπικού", που οδηγεί σε εντατικοποίηση και ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, στις "ελαστικοποιήσεις" στην απασχόληση που πολλαπλασιάζουν την απλήρωτη δουλιά.

Στο θεσμικό μέρος, η ΕΣΑΚ προτείνει:

- Την καθιέρωση του 35ωρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή, 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, με βελτίωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το αίτημα δεν πρέπει - σημειώνεται - "να γεννά αυταπάτες ότι θα εξαλειφτεί η ανεργία, που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, αλλά αποτελεί αντεπίθεση στις επιθέσεις της "Λευκής Βίβλου" στις εργασιακές σχέσεις και απαντά στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης και στην αύξηση της υπεραξίας".

- Επέκταση του ν.2112 στους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση υπερεργασίας, δραστική μείωση υπερωριών. Κανονική άδεια 5 βδομάδων. Απαγόρευση απόλυσης κατά την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Επίδομα άδειας ίσο με τις μέρες άδειας. Εξίσωση ποσοστού τριετιών εργατών - υπαλλήλων. Κατάργηση νόμων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση.

- Επίδομα ανεργίας ίσο με 80% του ΗΑΕ μέχρι να βρει εργασία ο άνεργος και θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας. Επιδότηση όλων των νέων που αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα εργασία.

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι καθαρές αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση συντελεστών φορολόγησης των κερδών. Κατάργηση φοροαπαλλαγών κεφαλαίου. Φορολόγηση εντόκων - ομολόγων. Εφαρμογή "πόθεν έσχες" χωρίς εξαιρέσεις. Μηδενικός ΦΠΑ σε σχολικά, τρόφιμα. Αλλαγή άμεσων - έμμεσων φόρων. Τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Ελεγχος των τιμών στην πηγή διαμόρφωσής τους.

- Αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, λαϊκή στέγη. Απόκρουση πρόσφατων νόμων για υγεία, παιδεία. Μέτρα περιορισμού της δράσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο. Επαναφορά του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους.

- Εξάωρη απασχόληση με κανονικές αποδοχές για εργαζόμενους φοιτητές, μαθητές. Δυο 15ήμερες άδειες στις εξετάσεις, η μια με αποδοχές. Πρόβλεψη ποσοστού πρόσληψής τους σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.

- Απαγόρευση απόλυσης γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και δυο χρόνια μετά. Τριαντάλεπτη διακοπή για ανάπαυση εγκύων. Γονικές άδειες με αμοιβή, απαγόρευση νυχτερινής εργασίας.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Τριμερής χρηματοδότηση. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάταξη εισφοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής.

- Μέτρα ώστε οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να υπόκεινται πλήρως στις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.

- Θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέδριο σε κρίσιμη στιγμή (2001-05-19 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη μεγάλη επίθεση (1998-12-25 00:00:00.0)
Σε δυσμενέστερο κλίμα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (1998-04-05 00:00:00.0)
Για την προστασία του εισοδήματος (1998-01-18 00:00:00.0)
Με "σημαδεμένα χαρτιά" οι διαπραγματεύσεις (1998-01-18 00:00:00.0)
Συσπείρωση για ουσιαστική διεκδίκηση (1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ