Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ
Για την προστασία του εισοδήματος

Βασικά σημεία της πρότασης - θέσης της ΕΣΑΚ για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ 1998

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έρχεται σε διάσταση με το κείμενο καταγγελίας στο οποίο κατέληξαν οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Κύριος στόχος της είναι η συμβολή στην προστασία του εργατικού εισοδήματος, σε μια στιγμή που έχει συρρικνωθεί και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χτυπιούνται από κυβέρνηση - βιομηχάνους.

Οπως υπογραμμίζεται στην πρόταση, η ΕΓΣΣΕ πρέπει να είναι μονοετής και τα "ελάχιστα που πρέπει να διεκδικήσει η ΓΣΕΕ από 1.1.98 είναι 8.000 δρχ. μεροκάματο μεικτό (6.440 καθαρό) και 200.000 δρχ. μισθό (161.000 καθαρό). Για τις συντάξεις επιμένουμε στην επανασύνδεση με την ΕΓΣΣΕ και το 20πλάσιο".

Η θέση της ΕΣΑΚ διαμορφώθηκε με βάση τον υπολογισμό της ΑΤΑ, την εκτίμηση για το ύψος του πληθωρισμού του 1998, τον υπολογισμό της αύξησης του ΑΕΠ και τον υπολογισμό των απωλειών της διετίας. Επίσης πάρθηκαν υπόψη, η αύξηση της απλήρωτης δουλιάς, της υπεραξίας που καρπώνονται οι εργοδότες. Η αύξηση των υπερκερδών (π. χ. μέσα στο 1996 από τους ισολογισμούς προκύπτει ότι τα καθαρά κέρδη του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 32%). Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις (τιμολόγια ΔΕΚΟ) απορροφούν την όποια αύξηση. Η φορομπηχτική πολιτική των ΟΤΑ επίσης το ίδιο. Η μετακύληση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ίδιους τους εργαζόμενους (υγεία - παιδεία - περιβάλλον). Η "μείωση προσωπικού" που οδηγεί στην εντατικοποίηση και κύρια στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Οι "ελαστικοποιήσεις" στην απασχόληση που πολλαπλασιάζουν την απλήρωτη δουλιά.

Για το θεσμικό μέρος της ΕΓΣΣΕ, η ΕΣΑΚ προτείνει:

- Καθιέρωση του 35ωρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή, με 7ωρη - 5ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, "χωρίς αυταπάτες ότι το 35ωρο είναι πανάκεια για την ανεργία που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Το 35ωρο που "συζητούν" κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ με ταυτόχρονη ελαστικοποίηση και μείωση αποδοχών, σημαίνει κατάργηση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, αύξηση της ανεργίας και της εκμετάλλευσης".

- Επέκταση του 2112 στους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση υπερεργασίας, δραστική μείωση υπερωριών. Κανονική άδεια 5 βδομάδων. Εξίσωση ποσοστού τριετιών εργατών - υπαλλήλων. Κατάργηση νόμων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση κ. ά.

- Επίδομα ανεργίας ίσο με 80% του ΗΑΕ μέχρι να βρει εργασία ο άνεργος και θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας. Επιδότηση όλων των νέων που αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα εργασία.

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι καθαρές αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση συντελεστών φορολόγησης των κερδών. Κατάργηση φοροαπαλλαγών κεφαλαίου. Φορολόγηση εντόκων - ομολόγων. Εφαρμογή "πόθεν έσχες" χωρίς εξαιρέσεις. Μηδενικός ΦΠΑ σε σχολικά, τρόφιμα. Αλλαγή άμεσων - έμμεσων φόρων. Τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Ελεγχος των τιμών στην πηγή διαμόρφωσής τους.

Κείμενα: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ