Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αυτό δεν είναι νομιμοποίηση"

Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος του σωματείου Αλβανών εργαζομένων Ταχίρ Μίτσι, τονίζοντας ότι κοινή πρέπει να είναι η πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών. Μιλά επίσης για τα κυκλώματα της απάτης και καταγγέλλει ότι πολλοί αλλοδαποί που ζητάνε ένσημα απολύονται

Η πολυπληθέστερη κοινότητα μεταναστών της χώρας μας είναι αυτή των Αλβανών,που μετράει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου μισό εκατομμύριο. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Αλβανών Εργαζομένων στην ΕλλάδαΜίτσι Ταχίρ,στα γραφεία του Σωματείου που είχαν κυριολεκτικά κατακλυστεί από Αλβανούς, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Τα παράπονα για τη διαδικασία καταγραφής και τις προϋποθέσεις που θέτουν τα ΠΔ για τη χορήγηση της κάρτας και εδώ είναι πολλά. Ο συνδικαλιστής επισημαίνει τα σημαντικότερα, που είναι, όπως τονίζει: "Τα 40 ένσημα που απαιτούνται να συμπληρωθούν μέχρι 31 Ιούλη για τη χορήγηση "πράσινης κάρτας", το 95% των Αλβανών δεν έχει τη δυνατότητα να τα μαζέψει. Θα τα αγοράσει αναγκαστικά. Φάνηκε ότι οι μηχανισμοί του κράτους δεν ήταν έτοιμοι, το σωματείο μάς βοήθησε και βοηθάει πολύ στη διαδικασία, αλλά εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης από το κράτος και της σύγχυσης σχετικά με τη συμπλήρωση της αίτησης, πολλοί Αλβανοί έπεσαν θύματα κάποιων που τους πήραν από 5.000 δραχμές για την αίτηση, και 20.000-25.000 έως και 50.000 δραχμές για να τους δώσουν - λένε - τις κάρτες κατευθείαν! Κερδοσκοπούν σε βάρος μας και όλα αυτά δε θα γίνονταν, αν το κράτος είχε πάρει τα μέτρα του. Εγώ πιστεύω ότι δεν ήθελε να ενημερώσει".

Οι καταγγελίες του όμως δε σταματάνε εκεί, αφού όπως σημειώνει: "Πολλοί Αλβανοί απολύθηκαν από τις δουλιές τους, όταν ζήτησαν ένσημα. Τουλάχιστον 15 με 20 που ξέρω εγώ. Φανταστείτε στο σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων πόσοι θα απολυθούν. Σε 200 τουλάχιστον οι εργοδότες είπαν ότι δε θα τους δώσουν βεβαίωση ότι εργάζονται σ' αυτούς, κάποιοι εργοδότες δίνουν το όνομά τους, αλλά όχι τη διεύθυνσή τους. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί. Επειτα γίνονται και συλλήψεις, παρότι υποτίθεται ότι απαγορεύονται οι απελάσεις προς το παρόν. Φτάσανε στο σημείο Αλβανοί να λένε ότι ήταν καλύτερα στην παρανομία, μήπως θέλανε αυτό οι αρμόδιοι;".

Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν προκύψει δεν είναι ο μόνος λόγος που προκαλεί φόβο στους αλλοδαπούς. Οπως σημειώνει ο Μίτσι Ταχίρ: "Ο υφυπουργός είπε ότι κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα και κάποιοι στο μέλλον θα φύγουν. Οι άνθρωποι έχουν τρομοκρατηθεί. Βέβαια ο κόσμος ενδιαφέρεται να καταγραφεί, βαρεθήκαμε την παρανομία. Ομως πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι νομιμοποίηση, δε θα λυθεί το πρόβλημα. Οπως και οι άλλοι αλλοδαποί ζητάμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Ελληνες. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν το κράτος πάρει μέτρα ώστε να ελέγχονται οι εργοδότες και να σέβονται τα δικαιώματά μας. Οι εργοδότες θα δέχονται πιέσεις και από ποιον; Είναι μια προσπάθεια, μισή όμως".

Κλείνοντας τη συζήτηση, με έμφαση τονίζει: "Σαν Αλβανοί θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, στάθηκε για μας μια δεύτερη μάνα και αν δεν υπήρχε η χώρα σας, ίσως πολλοί από μας να ήταν τώρα νεκροί. Από δω και πέρα και μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών θα παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Είμαστε άνθρωποι, προερχόμαστε από μια χώρα με ιστορία και πολιτισμό και θέλουμε τα δικαιώματά μας μόνο, τίποτα περισσότερο. Με τους Ελληνες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, τα προβλήματά μας είναι κοινά. Καλούμε τους Αλβανούς να γραφτούν στο σωματείο μας και στα ελληνικά σωματεία, ώστε να υπάρξει φιλία, συνεργασία και κοινή πάλη μεταξύ των εργατών, ανεξάρτητα της προέλευσής τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ