Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΣΕΕ
Απεργία για τον προϋπολογισμό

Στις 18 Δεκέμβρη θα γίνει πανεργατική απεργία για τον προϋπολογισμό. Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία επικύρωσε το κατάπτυστο "σύμφωνο εμπιστοσύνης" και αποφάσισε τη διεκδίκηση αυξήσεων 10% στην ΕΓΣΣΕ. Σε αγώνα με το πλαίσιο που πρότεινε, καλεί η ΕΣΑΚ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 18 Δεκέμβρη για τον προϋπολογισμό,αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.Στην ίδια, ωστόσο, συνεδρίαση, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε κατ' αρχήν τη διεκδίκηση αυξήσεων μόλις 10% για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επικύρωσε το οδυνηρό για τους εργαζόμενους, "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000".Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η κάθε συνδικαλιστική παράταξη ψήφισε τη δική της πρόταση, ενώ στην τυπική μυστική ψηφοφορία της διοίκησης της ΓΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας, η πρόταση για κινητοποίηση συγκέντρωσε 40 ψήφους υπέρ, ενώ μετρήθηκαν 3 άκυροι και 2 κατά. Συλλαλητήρια αντί για απεργία, πρότεινε η "Αυτ. Παρέμβαση",ισχυριζόμενη ότι χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία για την απεργία, την οποία και πρότεινε για το... δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη! Εντονη κριτική σ' αυτή τη θέση άσκησε η ΕΣΑΚ,η οποία κατήγγειλε την "Αυτ. Παρέμβαση" για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στήριξη του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Η τελική πρόταση για την καταγγελία της σύμβασης, θα εγκριθεί μέχρι τις 20 Δεκέμβρη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, μετά από εξουσιοδότηση - υπό τη μορφή προσχεδίου - που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αφού καταθέσουν στο μεταξύ τις προτάσεις τους οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Εκθείασαν το στημένο παιχνίδι

Η ΠΑΣΚΕ,μέσω του προέδρου της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" προβλήθηκαν οι απόψεις της ΓΣΕΕ, αποκαλύφθηκαν προθέσεις και αναδείχτηκαν τα προβλήματα! Ο Χ. Πολυζωγόπουλος,υποστηρίζοντας με θέρμη τη στημένη διαδικασία, άσκησε κριτική στην αποχή από αυτή, αλλά και στα "μέσα - έξω" των ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", θέτοντας ζήτημα "κρίσης εμπιστοσύνης" προς το συνδικαλιστικό κίνημα από τέτοιες τακτικές. Ζήτησε ακόμα να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα του "κοινωνικού διαλόγου" και - κατά τα άλλα - ανέβασε τους "τόνους" στην κριτική του για την κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε ότι δε σέβεται τις... δεσμεύσεις που απορρέουν από το κείμενο με την κατάθεση του προϋπολογισμού και ειδικότερα για το εισοδηματικό και το φορολογικό, τα οποία και αποτελούν - μονάχα αυτά - τα σημεία αιχμής της απεργίας σύμφωνα με την πλειοψηφία... Κατέληξε λέγοντας ότι ο "διάλογος αποτελεί μια σταθερή πολιτική επιλογή του συνδικαλιστικού κινήματος".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,επισήμανε την κρισιμότητα της συνεδρίασης και κάλεσε σε αλλαγή πλεύσης της ΓΣΕΕ, σε αγώνα με συνέχεια και συνέπεια,σύμφωνα και με το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 23 Οκτώβρη. Με έντονο τρόπο ανέδειξε τη"συνυπευθυνότητα" των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτ. Παρέμβασης" για το αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου". Ευθύνες, που οι δυο παρατάξεις από τις τρεις προσπάθησαν να αποσύρουν από πάνω τους την τελευταία στιγμή. Κάλεσε ακόμα σε καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη και συνολική απόρριψη του "συμφώνου εμπιστοσύνης",χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το ίδιο το κατάπτυστο κείμενο που δείχνουν ξεκάθαρα την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων, υπέρ των εργοδοτών. Επισήμανε ακόμα την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" για την κατάργηση της ταξικής σύγκρουσης.

Από θέση υπεράσπισης του "κοινωνικού διαλόγου" επί της... αρχής, ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση" άσκησαν κριτική για το "σύμφωνο εμπιστοσύνης", παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν στη διαδικασία μέχρι την τελευταία στιγμή. Η κριτική εστιάστηκε, όχι στην όλη μεθόδευση, αλλά στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε ορισμένα από τα θέματα του διαλόγου και στα διαδικαστικά.

ΕΓΣΣΕ

Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ για την ΕΓΣΣΕ, στην οποία υπήρξε συναίνεση από ΔΑΚΕ - "Αυτ. Παρέμβαση",προβλέπει αυξήσεις 10%,όριο μερικής απασχόλησης 10% με ελάχιστο χρόνο απασχόλησης 4 ώρες τη μέρα, 20 ώρες τη βδομάδα και με προσαυξημένο κατά 10% μεροκάματο. Αναφέρεται ακόμα στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά από 18 μήνες. Επίσης σε 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, έτσι γενικά. Η "Αυτ. Παρέμβαση", ζήτησε ακόμα ο κατώτερος μισθός να μην είναι κάτω από το όριο φτώχειας και κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε κατώτερο μισθό 200.000 δρχ. και κατώτερο μεροκάματο8.000 δρχ. ασκώντας παράλληλα κριτική για τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό τον χειρότερο των τελευταίων 20 ετών, μετά το 0+0 της κυβέρνησης της ΝΔ και επισήμαναν ότι κεντρικός στόχος του είναι η τυφλή υπακοή στην εκπλήρωση των όρων του "προγράμματος σύγκλισης", όπως έχει αποφασιστεί στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αναδεικνύοντας τον έντονο φορομπηχτικό χαρακτήρα του, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την παραπέρα αφαίρεση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόνισαν ότι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εκπρόσωποι μιας χούφτας επιχειρήσεων. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ κάλεσαν στην ακύρωση του προϋπολογισμού στην πράξη από πλατιές και συντονισμένες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Το πλαίσιο που πρότεινε η ΕΣΑΚ, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να το υιοθετήσουν και να το αναδείξουν μέσα από την απεργιακή κινητοποίηση στις 18 Δεκέμβρη, αλλά και να απαιτήσουν την κλιμάκωση και συνέχιση των αγώνων.

Παραβλέποντας την αρχική του τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό, στον οποίο διέκρινε και "θετικά σημεία", ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκφρασε τη διάθεση να αντιπαρατεθεί η ΓΣΕΕ στην πολιτική της... κυβέρνησης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ