ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Ο Δεκέμβρης εκτός από μήνας προσδοκιών και ελπίδων για ανάκαμψη του τζίρου της αγοράς λόγω εορτών, είναι φέτος και μήνας πραγματοποίησης εκλογών για ανάδειξη νέων ΔΣ στα Επιμελητήρια των ΕΒΕ της χώρας.

Εκλογές κρίσιμες και καθοριστικές για τη βασανιστική πορεία τους. Η μαζική συμμετοχή όλων μας και η υπερψήφιση εκείνων που μπορούν και θέλουν ν' αλλάξουν την πορεία μέσα στο συνδικαλιστικό και επιμελητηριακό κίνημα των ΕΒΕ, είναι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένο καθήκον, λόγω της δραματικής πτωτικής πορείας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Ενόψει των εκλογών οι συνάδελφοι έμποροι της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις κούφιες διακηρύξεις και τα απατηλά προγράμματα των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ που δεν είναι χωρίς ευθύνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης σε βάρος κυρίως των εμπόρων.

Πρέπει όλους αυτούς να τους τοποθετήσουμε εκεί που τους πρέπει. Διότι αυτοί καμία σχέση δεν έχουν με τους χιλιάδες μικρομεσαίους, αφού είναι γνωστό τίνος τα συμφέροντα υπηρετούν.

Πρέπει να ενισχύσουν εκείνους που αταλάντευτα διεξάγουν ουσιαστικό αγώνα στο πλευρό των μικρών και μεσαίων εμπόρων.

Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα δύσκολη εποχή τόσο για τον εμπορικό κόσμο, όσο και για όλους τους εργαζόμενους. Η δραματική πτώση του τζίρου της αγοράς εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος όλων των εργαζομένων, η άδικη φορολόγηση, η επαγγελματική στέγη, αλλά κυρίως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα, έφεραν σε απελπιστική θέση τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Μόνο το πρώτο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη '97 σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμ/νων συναλλαγματικών άγγιξε τα 219 δισ. δρχ. ενώ την ίδια περίοδο 3,392 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Αλλά και ο νέος προϋπολογισμός δεν αφήνει αυταπάτες για το τι μας περιμένει και την επόμενη χρονιά. Νέοι πρόσθετοι φόροι, αύξηση των υπαρχόντων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της οικονομικής σύγκλισης και η ένταξή μας στην ΟΝΕ που όπως είναι γνωστό θα ωφεληθούν και πάλι οι μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, καθώς και οι παρατρεχάμενοί τους.

Αυτοί θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος, για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά ότι καρπώνονται οι ελάχιστοι σε βάρος των πολλών. Ενώ η ανεργία, η λιτότητα, ο αφανισμός των ΜΜΕ καθώς και η καταστροφή βασικών τομέων της οικονομίας θα παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

***

Με αυτή την πολιτική συμφωνεί απόλυτα η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΒΕΘ η οποία μάλιστα, απαιτεί από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα σκληρά οικονομικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της "σύγκλισης". Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα επιμελητήρια (οι πλειοψηφίες των ΔΣ) έκαναν το καθήκον τους. Αν δηλαδή έκαναν ουσιαστικό αγώνα και υπηρετούσαν με συνέπεια τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων εμπόρων, και όχι της μιας χούφτας των μεγαλεμπόρων βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Και αν η "δράση" τους δεν περιοριζόταν σε δεξιώσεις, ημερίδες, ταξίδια για επιχειρηματικές "διεισδύσεις" και συνεργασίες που αφορούν τους μεγάλους, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι.

Υποβάθμισαν το ρόλο των μελών του ΔΣ χρησιμοποιώντας τους στις συνεδριάσεις, μόνο για εγκρίσεις εκταμιεύσεων και επιχορηγήσεων (σχεδόν τα κύρια θέματα σε κάθε συνεδρίαση) και διανομή μεγάλων οικονομικών παροχών σε φορείς των Βιομηχάνων, των εξαγωγέων και εμπόρων, σε ενορίες, μοναστήρια, σε διάφορους συλλόγους κλπ.

Αυτή λοιπόν με πολύ λίγα λόγια ήταν η "δράση" και η "προσφορά" της απερχόμενης διοίκησης της ΕΒΕΘ που αν σωστά αξιοποιούσε το κύρος που διαθέτει το Επιμελητήριο, με τα τεράστια οικονομικά μέσα και τη μεγάλη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα είχαμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, σε όφελος των συναδέλφων και των προβλημάτων τους.

"Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΩΝ" για τη Θεσσαλονίκη, όπως οι άλλες παρατάξεις που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ σε άλλες πόλεις της χώρας, παρά την αναλογική μικρή της δύναμη, μέσα σε συνθήκες ομαδικών παρεμβάσεων τρομοκράτησης, άρνησης και απόρριψης των πάντων από τις πλειοψηφίες, αγωνίστηκε για την προβολή και επίλυση των προβλημάτων των εμπόρων, καθώς και για τα καίρια κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Αντιστάθηκε στις προσπάθειας της πλειοψηφίας του ΔΣ για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, κατέθεσε πρόταση προκειμένου το ΕΒΕΘ να πάρει θέση για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί το Καζίνο της Θεσ/νίκης, που με το δέλεαρ του εύκολου πλουτισμού, δεκάδες επιχειρηματίες της πόλης μας καταστρέφονται οικονομικά. Με δική μας πρόταση τα πρακτικά των συνεδριάσεων δίνονται σε όλoυς τους συμβούλους και καταφέραμε να αποδίδονται χωρίς αλλοιώσεις. Γενικά από την πλευρά μας έγιναν πολλές προτάσεις για προβλήματα που απασχολούν τον μικρομεσαίο έμπορα. Λόγω της ειδικής μεταχείρισης προς τους συμβούλους της παράταξής μας, αυτές δεν έγιναν αντικείμενο συζήτησης ή στην καλύτερη περίπτωση τις απέρριπταν με συνοπτικές διαδικασίες. Η συγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής δεν προέκυψε από διαδικασία συνεδρίασης του ΔΣ όπως έγινε με τα άλλα επιμελητήρια της πόλης μας.

Σ' αυτά λοιπόν τα πλαίσια λειτουργούσε η πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης των Βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, έχοντας την απόλυτη συμπαράσταση και των άλλων "συναδέλφων" τους, της πράσινης "μειοψηφίας". Εχουν μετατρέψει το Επιμελητήριο σε κέντρο διαχείρισης και διαφήμισης των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κέντρο διαχείρισης των σημαντικών πόρων που εξασφαλίζουν από τη συνδρομή των χιλιάδων εμπόρων για την ανάπτυξη "επιχειρηματικών" δραστηριοτήτων υποστήριξης των μελών. Στην πραγματικότητα οι ενέργειές τους εξυπηρετούν μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων.

***

Για τους πολλούς είτε δεν υπάρχει παροχή, είτε υπάρχουν ψευτοπαροχές που δεν αλλάζουν την κατάσταση. Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης καλούμε τους συναδέλφους εμπόρους, να δυναμώσουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων Θεσσαλονίκης" για να υψώσουν μαζί, φωνή αντίστασης στην πολιτική που θεωρεί μονόδρομο την κυριαρχία των μονοπωλίων και σπρώχνει στο περιθώριο και στη φτώχεια όλο και περισσότερες συναδέλφους μας.

Θα αγωνιστούμε:

Για περιορισμό της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων.

Για την άδικη φορολόγηση.

Για την προστασία της επαγγελματικής στέγης.

Για το ανθρώπινο ωράριο.

Για ανασυγκρότηση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα που πρέπει να λειτουργεί κάτω από κοινωνικό έλεγχο ως μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Για στήριξη της συνεταιριστικοποίησης των ΕΒΕ.

Για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων που είναι η κύρια αγοραστική δύναμη.

Για τη Θετική αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων που βασανίζουν τους εμπόρους και γενικότερα τους ΜΜΕ.

Θα στηρίξουμε το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του.

Για να γίνει το επιμελητήριο φορέας στήριξης και σεβασμού όλων των συναδέλφων εμπόρων και όχι κλαμπ των ολίγων "εκλεκτών" της οικονομικής ολιγαρχίας της πόλης μας.

Για να υπάρξει μια τέτοια θετική στροφή στη δράση του επιμελητηρίου, απαιτείται εκτός των άλλων και η μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων εμπόρων στις εκλογές στις 8 - 9 Δεκέμβρη και η αλλαγή των δυνάμεων.

Προϋπόθεση, η αξιοποίηση της ψήφου, ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Γιώργος ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΘ

Επικεφαλής του συνδυασμού της ΑΕΕ Θεσ/νίκης

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης καλούμε τους συναδέλφους εμπόρους, να δυναμώσουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων Θεσσαλονίκης" για να υψώσουν μαζί, φωνή αντίστασης στην πολιτική που θεωρεί μονόδρομο την κυριαρχία των μονοπωλίων και σπρώχνει στο περιθώριο και τη φτώχεια όλο και περισσότερους συναδέλφους μας


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΙΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΚΕΒΕ
Υπόθεση των επαγγελματιών η αντίσταση

- Ποια ήταν η ανάγκη να κατέβει η ΔΗΚΕΒΕ με δικό της ψηφοδέλτιο, για πρώτη φορά, στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Φθιώτιδας - Ευρυτανίας;

- Η απερχόμενη διοίκηση έχει μετατρέψει το Επιμελητήριο σε κέντρο διαχείρισης και προπαγάνδισης των προγραμμάτων της ΕΕ. Διαχειρίζεται σημαντικούς πόρους από την υποχρεωτική συνδρομή χιλιάδων ΕΒΕ για την εξυπηρέτηση μιας μικρής μειοψηφίας επιχειρήσεων στη βάση πελατειακών σχέσεων. Εξυπηρετούνται οι λίγοι με τα χρήματα των πολλών. Πιστεύω είναι καιρός πλέον να ακουστεί και μια διαφορετική φωνή στο Επιμελητήριο. Αλλωστε, τα προβλήματα των βιοτεχνών, των επαγγελματιών και εμπόρων τόσο της περιοχής μας όπως και ολόκληρης της χώρας, οξύνονται όλο και περισσότερο. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι ασκούμενες πολιτικές διωγμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει τους ΕΒΕ σε απόγνωση και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός της δυναμικής αντίστασης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς, παράλληλα με τη συμμετοχή μας στις εκλογές των επιμελητηρίων, καλούμε τους ΕΒΕ να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στους αγώνες, για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, την αναγνώριση του κοινωνικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού τους ρόλου. Να καταγγείλουν συνολικά τα μέτρα που προωθούνται, αλλά και συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής όπως η φορολογική αφαίμαξη, τα αδιέξοδα που υπάρχουν στην αγορά, την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, το κλείσιμο μικρομάγαζων, τη δραματική πτώση του τζίρου, που κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη.

- Τι προτείνει η ΔΗΚΕΒΕ;

- Στο πρόγραμμά της η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι είναι υπόθεση του κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη, εμπόρου, να αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική, στην επέλαση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, στην Ευρώπη της ανεργίας και του αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η ΔΗΚΕΒΕ θέλει ένα Επιμελητήριο που να είναι φωνή αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές. Να προβάλλει μια αντιμονοπωλιακή οικονομική και κοινωνική πολιτική προς το συμφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να στηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στους αγώνες του για την επίλυση προβλημάτων. Η ΔΗΚΕΒΕ παλεύει γιαχρηματοπιστωτικό σύστημα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της μικρής επιχείρησης.

- Με ποιους στόχους αγωνίζονται οι υποψήφιοι της ΔΗΚΕΒΕ;

- Οι υποψήφιοι της ΔΗΚΕΒΕ, υψώνοντας μαχητική φωνή διαμαρτυρίας αγωνίζονται για:

  • Την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και της προείσπραξης του 35%.
  • Τη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Την πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Την αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη χορήγηση ανθρώπινων συντάξεων.
  • Την προσαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων.
  • Τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου της δράσης των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών.
  • Τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής.
  • Την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων, γιατί, όπως λέει και το γνωστό σύνθημα, "εργατιά χωρίς δουλιά (και χωρίς λεφτά), μαγαζιά χωρίς δουλιά".

Μ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ