ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αέρας" στη Ρηγίλλης

Ο νεοφιλελεύθερος αέρας, πολλών μποφόρ, που φυσάει στη Ρηγίλλης το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι έχει πάρει τα μυαλά ορισμένων στελεχών, που ούτε λίγο - ούτε πολύ πιστεύουν ότι βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα αναφέρονται στο τελευταίο δελτίο της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού. Με έκδηλη χαρά διαπιστώνουν ότι καταρρίπτονται 6 μύθοι (!) γύρω από τον Κ. Σημίτη (ο μύθος του αποτελεσματικού, του τολμηρού, του αξιόπιστου, του εκσυγχρονιστή, του πραγματιστή και του κοινωνικά ευαίσθητου). Και καταλήγουν: "Το μόνο που απομένει δεν είναι τίποτα άλλο, παρά να επικυρωθεί με τη λαϊκή ετυμηγορία η κυβερνητική αποτυχία". Προφανώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν αναζητούν ένα κακέκτυπο του Κ. Σημίτη, επειδή καυχιέται ότι αυτός είναι ο γνήσιος νεοφιλελεύθερος. Ακριβώς από το νεοφιλελευθερισμό και τους δοκιμασμένους ή επίδοξους διαχειριστές του θέλουν να απαλλαγούν.

Ανησυχίες...

Εσπευσαν τα διάφορα πρακτορεία και οι "έγκυροι" αναλυτές να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις πραγματικά εντυπωσιακές και δυναμικές κινητοποιήσεις χιλιάδων φοιτητών στη Γερμανία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, λένε, δεν έχουν σχέση με το Μάη του '68, δεν έχουν στόχο την κοινωνική αλλαγή και την ανατροπή του συστήματος, αλλά τη βελτίωση της κατάστασης στην ανώτατη παιδεία και την αύξηση των δαπανών.

Εκτός από ανιστόρητοι, οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι και αστείοι. Γιατί οι φοιτητές στη Γερμανία, όπως φάνηκε και από τα συνθήματά τους, αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η υποβάθμιση της παιδείας είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ.

Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι το ξεχαρβάλωμα των πανεπιστημίων είναι απόρροια της επιλογής των Χριστιανοδημοκρατών - και όχι μόνο - για κατάργηση των επιδοτήσεων στα ΑΕΙ, μείωση των δαπανών, εισαγωγή διδάκτρων, ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Πρόκειται, δηλαδή, για κινητοποιήσεις που έχουν ξεκαθαρίσει σε ικανοποιητικό βαθμό "ποιος είναι ο ένοχος και η αιτία". Και θα έχουν και συνέχεια...

Ντρίπλες...

ΥΠΗΡΧΑΝ λοιπόν τόσοι πολλοί που εδώ και χρόνια ήθελαν να εξυγιάνουν το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας και δεν το ξέραμε; Ξαφνικά εμφανίστηκαν και μια νέα πνοή... εξυγίανσης φύσηξε στον ελληνικό αθλητισμό!***

Αιφνιδιαστικά ανακαλύφθηκαν τα σικέ παιχνίδια, οι δωροδοκούμενοι διαιτητές, η διαφθορά στους κόλπους των παραγόντων του ποδοσφαίρου... τόσο μεγάλη σαπίλα. Καλά και μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι;

***

Τι να πει κανείς... Πάντως η τελευταία φορά που ασχολήθηκαν τόσο έντονα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με το ποδόσφαιρο, ήταν την περίοδο του Κοσκωτά. Λέτε να μοιάζουν σε τίποτε οι δυο περίοδοι;

***

Για να το επεκτείνουμε λίγο το πράγμα. Εντάξει στο ποδόσφαιρο υπάρχει σαπίλα. Ομως οι ίδιοι ή παρεμφερείς μεγαλο - παράγοντες που ασχολούνται με αυτό δεν ασχολούνται επίσης με... τις προμήθειες του δημοσίου, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τις επενδύσεις στο εξωτερικό, στον πολιτισμό και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

***

Εκεί αλλάζουν τα πράγματα; Εκεί οι διάβολοι γίνονται... άγγελοι;

***

Η μήπως η όλη υπόθεση είναι μια... ντρίπλα, μια προσποίηση για να χρησιμοποιήσουμε και τη σχετική ορολογία;

***

ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ στους δρόμους αντιδρούν φοιτητές στη Γερμανία και στην Αγγλία για την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια και μια σειρά άλλες αλλαγές που επιβαρύνουν οικονομικά. Τι έχουν να πουν επ' αυτού οι υποστηρικτές της ιδιωτικής παιδείας στην Ελλάδα που συνεχώς φωνάζουν ότι πρέπει... "να γίνουμε Ευρώπη";

***

Τέτοια "Ευρώπη" των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων άλλωστε, θα γίνουμε σίγουρα, με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο Σημίτης για την παιδεία.

Ξεπερνούν τα όρια

Φαίνεται πως ο αυταρχικός, αντιδημοκρατικός κατήφορος της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης Σημίτη περνάει, πλέον, στο στάδιο του παραλογισμού. Αλλιώς δεν εξηγείται - αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες - η πρόθεση της Εισαγγελίας Τρικάλων να καλέσει σε απολογία τους καθηγητές και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Φαρκαδώνας, επειδή οι μαθητές της περιοχής πραγματοποίησαν συλλαλητήριο και απέκλεισαν δρόμο - καρμανιόλα, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να σταματήσουν επιτέλους τα πολλά - ακόμη και θανατηφόρα - τροχαία δυστυχήματα.

Βεβαίως, οι "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες, εδώ και καιρό, χρησιμοποιούν προκλητικά τη Δικαιοσύνη στην πολιτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, όπως έγινε με τα "αγροτοδικεία", που στήθηκαν για την αγωνιζόμενη αγροτιά και τελευταία, με τα αντίστοιχα που ετοιμάζονται, για όσους αντιστέκονται στη λαίλαπα του "Καποδίστρια". Αλλά, μια εισαγγελική παρέμβαση εναντίον μαθητών, καθηγητών και γονιών, επειδή αντέδρασαν ζητώντας να σταματήσουν οι "θυσίες στον βωμό της ασφάλτου", θα ξεπερνούσε κάθε όριο προκλητικότητας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς...

Αχαρακτήριστη ενέργεια

Το αυθαίρετο "ξήλωμα" ενός οικογενειακού τάφου, χωρίς καν να ενημερωθούν οι ζώντες συγγενείς, προκειμένου ο χώρος να πουληθεί, είναι μια πράξη αχαρακτήριστη. Ακόμη περισσότερο, γιατί ο συγκεκριμένος τάφος αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα μνημείο, όπου - ανάμεσα στους άλλους θανόντες συγγενείς του - αναπαύεται και ο παλαίμαχος αγωνιστής Κόκκινος Χρυσόστομος (Χρυσός). Και όμως, τίποτε απ' όλ' αυτά δε λογάριασε ο δήμαρχος της Ραφήνας. Σου λέει, δημοτικό νεκροταφείο είναι, γη για πούλημα, για πάρε - δώσε δηλαδή. Και λειτουργώντας στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων περί "ανταγωνιστικότητας", "ιδιωτικοποιήσεων" και "απελευθέρωσης", προχώρησε στην παντελώς απαράδεκτη ενέργεια.

Ελπίζουμε ο δήμαρχος της Ραφήνας να το ξανασκεφθεί το ζήτημα και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του οικογενειακού τάφου, όπως έχουν ήδη ζητήσει τόσο η ΚΟΒ Ραφήνας του ΚΚΕ όσο και οι συγγενείς.

Συντριπτική καταδίκη

Ο λαός μάς εξέλεξε κυβέρνηση και μας έδωσε την εντολή να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, ισχυρίζονται συχνά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ολοι, όμως, ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου τόσο απλά. Η τελευταία απόδειξη γι' αυτό βρίσκεται σε μια έρευνα της κοινής γνώμης, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Σύμφωνα, με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της πρωτεύουσας στα μέσα Νοέμβρη, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει - στον ένα ή άλλο βαθμό - την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το 78,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καθόλου καλά ή όχι και τόσο καλά στην οικονομική πολιτική, ενώ μόνο ένα 18,7% θεωρεί ότι τα πάει πολύ καλά ή αρκετά καλά.

Μάλιστα, σε σχέση με προηγούμενη, ανάλογη έρευνα της κοινής γνώμης, που έγινε τον Ιούλη, τα ποσοστά έγιναν σαφώς χειρότερα για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Και να σκεφθείτε ότι ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιηθεί σε όλη τους την έκταση και το βάθος τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου κρατικού προϋπολογισμού...

Προς τον πάτο!

Ισχύς του

του λαού

ο τρόμος,

το φίμωτρο,

το γκλομπ,

ο αστυνόμος,

η βία,

το εδώλιο,

η δίκη,

τι θλιβερό,

στ' αλήθεια,

μορμολύκι!

Ισχύς του

το "λουρί",

το "γκέμι",

Μάαστριχτ

ν' ακούει ο κόσμος

και να... τρέμει,

κι όλο

κυλάει

προς τα κάτω,

παρέα

με τον Ρούλη

τον Τσουκάτο!

Ο οίστρος

Η απάντηση στον Αβραμόπουλο

Ενοχλήθηκαν, λέει, στη Ρηγίλλης για τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, που θεωρούνται κολακευτικές για τον πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είπε γνωστά πράγματα και αποδεκτά και από την ηγεσία της ΝΔ. Οπως ότι "η κυβερνητική πολιτική του κ. Σημίτη αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για να συνομιλεί μαζί της ένα ευρύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, από την Αριστερά μέχρι τη συντηρητική Δεξιά. Ακόμα ότι "το ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι πώς θα πειστεί το εκλογικό σώμα για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της μονοσήμαντης πολιτικής. Ο Σημίτης είναι σοβαρός πολιτικός και η μέχρι στιγμής πολιτεία του δείχνει ότι οι προθέσεις του και οι φιλοδοξίες του είναι να κάνει σωστά τη δουλιά του".

Από τα παραπάνω αυτό που ενόχλησε την ηγεσία της ΝΔ είναι προφανώς ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν κρύβει ότι έχει φιλοδοξίες να αναδειχτεί ο ίδιος "ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της μονοσήμαντης πολιτικής". Ομως, οι φιλοδοξίες του δημάρχου δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες και τους αγώνες των κατοίκων της Αθήνας. Γι' αυτό του αξίζει ένα καλό μάθημα στις επερχόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο που επιχειρεί να τους κοροϊδέψει εμφανιζόμενος ως δήθεν υπερκομματικός. Η απάντηση στον φιλόδοξο δήμαρχο είναι απλή: Λεων. Αυδής! Οι υπόλοιπες είναι απλές "απαντήσεις".

Αμετανόητος

Μεγαλόψυχος... απέναντι στο μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς εμφανίστηκε, με την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ. Διέγραψε όλα τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος του λαού και του τόπου στις τρεις δεκαετίες (1950 - 1980), ως "λεπτομέρειες" στο όνομα του οικονομικού θαύματος που τάχα επιτεύχθηκε. Είπε συγκεκριμένα: "Η Ελλάδα τις τρεις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες επιτελούσε οικονομικό θαύμα, μαζί με ελάχιστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως, μέσα σε πολιτικό κλίμα έντασης, ενίοτε και ανωμαλιών. Με επιλογές που δεν ήταν πάντα οι ορθόδοξες (έτσι!), αλλά πάντως επέτυχε να έχει επιδόσεις τέτοιες που άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου". Φυσικά, δεν είναι ανιστόρητος ο Κ. Καραμανλής. Αμετανόητος είναι και το δείχνει.

Μια θετική πρωτοβουλία

Θετική η πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ, Γ. Τζανετάκου, να εξασφαλίσει στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης πρόσβαση στη δημόσια ραδιοφωνία. Η ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΡΑ Κομοτηνής δύο ενημερωτικών - πολιτιστικών εκπομπών, στη γλώσσα της μειονότητας, διασφαλίζει - έστω και στοιχειωδώς - το βασικό δικαίωμα των Ελλήνων μουσουλμάνων, να εκφράζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι, πράγματι, μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στο γκρέμισμα των τειχών της προκατάληψης και της έντασης και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Βέβαια, μένουν πολλά να γίνουν. Ας ελπίσουμε ότι η θετική αυτή πρωτοβουλία θα έχει συνέχεια και δε θα μείνει σαν καλαμιά στον κάμπο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ