ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το όνειρο, διαδικασία επαναστατική

Συζήτηση με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο

Η γοητεία του ραδιοφώνου δε θα μπορούσε να αφήσει "ασυγκίνητη" την Ελένη Γερασιμίδου,η οποία, μαζί με τον Αντώνη Ξένο,με ιδιαίτερη χαρά, δέχτηκαν πρόταση του "902 Αριστερά στα FM" και από τις 6 Δεκέμβρη ξεκινούν για το μακρύτερο και γοητευτικότερο "ταξίδι" στα ανοιχτά "νερά" των ερτζιανών.

Στο "ταξίδι" αυτό, με "ονοματεπώνυμο" "Κλείστε και θα σας πάρουμε",η ξεχωριστή ηθοποιός, με το συγγραφικό επίσης ταλέντο της, Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος,με το γνωστό και ξεχωριστό του χιούμορ, θα επιχειρήσουν μια άλλη ανάγνωση της επικαιρότητας, μια διαφορετική ματιά σε γεγονότα και καταστάσεις. Μια ανάγνωση της πικρής και άλλοτε φαιδρής καθημερινότητας. Ενα "ταξίδι" στη βδομάδα που πέρασε, με πρωταγωνιστές εμάς και εσάς.

"Θεώρησα πρόκληση - λέει η Ελένη Γερασιμίδου - την πρόταση του "902" και είναι πραγματικά χαρά μου να μπορέσω να πω κάποια πράγματα που θέλω, όχι τίποτε σπουδαίο ή καινούριο, ενώ, επίσης, μου δίνεται η ευκαιρία να έχω μια συμμετοχή στον αγώνα που κάνει το ΚΚΕ, καθώς εγώ αυτό το μέσον διαθέτω. Τη συμμετοχή μου στο ραδιόφωνο του "902" την είδα και σαν γιορτινό δώρο και από την πλευρά τους και τη δική μου. Μια ανταλλαγή δώρου, με αφορμή τη γιορτή των 80 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης,που γιορτάζει το ΚΚΕ.Από την άλλη, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο, όταν θέλεις να πεις κάποια πράγματα. Το να τα συζητάς μόνο με τους φίλους σου, δε λέει πια τίποτε".

- Η ανάγκη της επικοινωνίας την οποία, μέρα με τη μέρα, μας τη στερούν όλο και περισσότερο, πιστεύετε ότι σήμερα γίνεται επιτακτικότερη;

- "Ναι. Και νομίζω - λέει η Ελένη Γερασιμίδου - ότι είναι οργανωμένο σχέδιο να στερείται η επικοινωνία από τον κόσμο. Ο ίδιος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει. Με το να λέμε και να επισημαίνουμε ότι είμαστε μόνοι μας δίπλα σε μια τηλεόραση, ότι επικοινωνούμε μόνο με το τηλέφωνο, μόνο η διαπίστωση, δε φτάνει. Πρέπει να αντιδράσουμε.Αυτό ισχύει και για μένα, βέβαια. Είμαι πολύ τηλεφωνικός τύπος. Πραγματικά, έχω φίλους, που σχεδόν δεν τους βλέπω. Αντί να κατέβουμε δυο ορόφους, παίρνουμε τηλέφωνο, που θα βγαίναμε στο μπαλκόνι και θα φωνάζαμε. Αλλά και από δω ο σύζυγός μου δεν του αρέσει να βγαίνω στο μπαλκόνι και να φωνάζω. Το θεωρεί χωριατιά. Εγώ δεν το θεωρώ έτσι, αλλά εμποδίζομαι να το κάνω, γιατί, αν δε μου κάνει παρατήρηση ο Αντώνης, θα μου κάνει ο γείτονας. Ολα αυτά μας στερούν την επικοινωνία. Βγαίνανε, κάποτε, στο παράθυρο και μιλούσαν για τα φαγητά που θα κάνουν. Βγαίνανε και τα λέγανε, στα κατώφλια... Τώρα δε γίνονται αυτά. Μπαίνεις στο ασανσέρ και ούτε ξέρεις ποιος είναι. Τους λες "καλημέρα" και ξαφνιάζονται. Και να θέλεις εσύ να επικοινωνήσεις, δε θέλει ο άλλος, σε φοβάται".

- Και η έλλειψη επικοινωνίας φέρνει, βέβαια, και τα χειρότερα ακόμη. Ετσι, δεν αντιμετωπίζονται συλλογικά τα προβλήματα που αφορούν όλους μας.

- "Ακριβώς. Δυστυχώς, φτάσαμε να πεθαίνει άνθρωπος από πείνα, σε γειτονιά και να μην το έχουν πάρει χαμπάρι μέρες. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι πια μόνο της πόλης "επίτευγμα" και μπορώ να πω ότι στην πόλη κάποια κοινωνικά στρώματα, πιο κατατοπισμένων ανθρώπων, προσπαθούν να το σπάσουν αυτό. Μπορεί να δεις στην πολυκατοικία να βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας και να μην τους βρίσκουν στο χωριό. Ολη η προσπάθεια από το σύστημα είναι να επιτευχθεί αυτή η απομόνωση. Το πρόβλημα, που θα μπορούσες να το πεις στον φίλο σου, στην οικογένειά σου, να πηγαίνεις να το λες στις διάφορες εκπομπές".

- Τι μπορεί να γιατροπορέψει την κοινωνία από την απομόνωση;

- "Πρέπει να πορεύεται - λέει ο Αντώνης Ξένος - μια κοινωνία και με την απομόνωση, προσπαθώντας, όμως, πάντα να βρίσκει τρόπους επικοινωνίας. Και, κυρίως, να μην μας πιάνει πανικός. Εχει φτάσει ο άνθρωπος σε αδιέξοδο, αλλά νομίζω ότι αρχίζει, ήδη, να το σπάει. Η ίδια γενιά που το δημιούργησε θα το καταρρίψει. Μέσα από την εξαθλίωση ξεπηδάει η επανάσταση. Σήμερα υπάρχει μια κατά συνθήκην ευμάρεια".

- Ισως είναι η ψευδαίσθηση της ευμάρειας.

- "Ποιος καλοπερνάει; αναρωτιέται με θυμό η Ε. Γερασιμίδου.Δεν υπάρχουν, σήμερα, άνθρωποι που πεθαίνουν από πείνα, από αδιαφορία; Είναι ευμάρεια αυτό";

"To λάθος αυτής της κοινωνίας - συμπληρώνει ο Α. Ξένος - είναι ότι δεν ονειρεύεται. Αυτός που ονειρεύεται έχει στόχους και μπαίνει σε μια διαδικασία επαναστατική. Εκείνος που δεν ονειρεύεται σημαίνει ότι είναι τελματωμένος ηθικά, πνευματικά, οικονομικά".

- Εξαρτάται, βέβαια, τι ονειρεύεται κάποιος. Αν το όνειρο έχει ένα προσωπικό πλαίσιο ή ονειρεύεται για όλους. Εχει σημασία το τι ονειρευόμαστε. Ετσι δεν είναι;

- "Για να είναι τα όνειρά σου σε σωστό δρόμο - υπογραμμίζει ηΕ. Γερασιμίδου - χρειάζεται πολλή δουλιά. Εξαρτάται από την ποιότητα που έχεις ως άτομο. Δεν είναι εύκολο να κατακτήσει κανείς την ποιότητά του ως άτομο και να έχει τα σωστά όνειρα που θα ωφελούν τον ίδιο και το σύνολο. Γιατί τον βομβαρδίζουν με άλλου είδους όνειρα. Και, δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν έχουν τα εφόδια για να μπορούν να αντιστέκονται ή αυτοί που τα έχουν είναι λίγοι".

- Σχολιάζοντας, λοιπόν, την επικαιρότητα, τα γεγονότα της βδομάδας που πέρασε. Τι ιδιαίτερο μπορούμε να ακούσουμε;

- "Η επικαιρότητα, μετά από λίγες μέρες, μπορεί να συζητηθεί καλύτερα. Δε μας ενδιαφέρει το γεγονός τη στιγμή που συμβαίνει, αλλά πώς μπορούμε να το σχολιάσουμε μετά".

"Τα σχόλια - συμπληρώνει ο Α. Ξένος - θα είναι "μέχρι εκεί" για τους υποψιασμένους κι αυτούς που αντιλαμβάνονται τα πράγματα με μια προοπτική. Οι υποψιασμένοι είναι αυτοί που οδηγούν τα πράγματα. Οταν υπάρχει παθητικό κοινό, δεν υπάρχει και ενδιαφέρον".

Σε πείσμα, λοιπόν, αυτών που σας λένε "κλείστε και θα σας πάρουμε", εσείς ανοίξτε το ραδιόφωνό σας, στον "902", από τις 6 Δεκέμβρη και κάθε Σάββατο, στις 11 - 12 το πρωί, για να τους ακούσετε. Τη μουσική επιμέλεια της εκπομπής υπογράφει η Κική Κουντζανίδου.

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Καλά η παρακράτηση, αλλά οι φόροι;

Τα όρια της ελεεινότητας αγγίζει η όλη συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από ορισμένα σοβαρά, εν πολλοίς, θέματα της επικαιρότητας. Το κακό με την παραπληροφόρηση γύρω από ζητήματα, που άπτονται, ας πούμε, της περιβόητης παρακράτησης φόρου εισοδήματος είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Είναι από εκείνες που ταιριάζει απόλυτα η παραβολή με το δάσος και το δέντρο.

Το όλο πρόβλημα, όπως τις περισσότερες φορές, ξεκινάει από την τακτική των κυβερνώντων. Ολων αυτών των τύπων που τελικά γίνονται και γραφικοί, αφού φαντάζονται ότι η αντιλαϊκή πολιτική τους μπορεί να εξωραϊστεί αν για κάποιο χρονικό διάστημα αποκρυβούν ορισμένες πλευρές της. Που ελπίζουν ότι όταν τα μέτρα τους γνωστοποιούνται με δόσεις, χωνεύονται πιο εύκολα από τους θιγόμενους. Που ποντάρουν στη συνδρομή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία κατά κανόνα μάς "πρήζουν τα συκώτια" με δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, αποσιωπώντας το κύριο και σημαντικό.

***

Τι συμβαίνει λοιπόν με την παρακράτηση φόρου; Η κυβέρνηση, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει ανακοινώσει ούτε τη νέα κλίμακα, βάσει της οποίας θα φορολογηθούν τα φετινά μας εισοδήματα, ούτε τα ενδεχόμενα νέα αφορολόγητα όρια, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται από 1η του Γενάρη η παρακράτηση του φόρου από τους μισθωτούς. Για όλα αυτά παραπέμπει στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Προκειμένου όμως να δείξει ότι η πολιτική της είναι καλή, έδωσε στη δημοσιότητα, στις αρχές του μήνα, εκατοντάδες παραδείγματα. Παραδείγματα και πίνακες για το πώς θα εξελιχθούν οι φόροι για συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογουμένων. Πίνακες εν πολλοίς αυθαίρετους και σαφώς επιλεγμένους, ώστε να ικανοποιούν τις προπαγανδιστικές ανάγκες του υπουργείου Οικονομικών. Ηρθαν λοιπόν και τα Μέσα Ενημέρωσης, πήραν τη σκυτάλη, ανάγοντας το θέμα της παρακράτησης σε μείζον. Ξέχασαν ότι ήδη οι μισθωτοί πληρώνουν υπέρογκους φόρους. Αποσιώπησαν ότι οικογένειες μισθωτών και συνταξιούχων με εισοδήματα αισθητά κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, καλούνται να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερους φόρους. "Κατάπιαν" την εισοδηματική πολιτική - πρόκληση του 2,5% για όλο το χρόνο. Εκαναν πως δεν κατάλαβαν ότι σε πολλές περιπτώσεις μισθωτοί και συνταξιούχοι - αν εφαρμοστούν τα μέτρα - θα πάρουν από το Γενάρη μικρότερο μισθό στο χέρι. Και αφού βολεύτηκαν στο να αναμασήσουν, τις πρώτες μέρες, τους σχετικούς πίνακες του υπουργείου, μετά ανακάλυψαν ότι "όσοι έχουν πολλά παιδιά θα πληρώσουν περισσότερους φόρους".

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

***

Οι φορολογούμενοι που έχουν παιδιά, σαφώς και θα υποβληθούν - όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι - το 1998 σε ακόμα πιο δυσβάστακτη φορολογία. Ομως, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πληρώσουν τους "φόρους", που ισχυρίζεται η φιλολογία των ημερών, αφού για κάθε παιδί υπάρχει - ευτελής μεν, αλλά υπάρχει - δραχμική μείωση φόρου. Για ένα παιδί η έκπτωση είναι 20.000 δρχ., για δύο 40.000 δρχ., για τρία 90.000 δρχ. για τέσσερα 160.000 δραχμές κ.ο.κ. Ποιο είναι λοιπόν το ζήτημα; Ε λοιπόν για όλους αυτούς που "σήκωσαν" το θέμα, αντικείμενο συζήτησης δεν είναι οι φόροι, αλλά το πώς ακριβώς θα πληρωθεί ο δεδομένος φόρος. Τσιμουδιά δε βγάζουν για τους φόρους αυτούς καθεαυτούς, αλλά ερίζουν για τις... δόσεις πληρωμής τους. Αναμφισβήτητα, η υπέρμετρη παρακράτηση φόρου από μισθωτούς και συνταξιούχους αποτελεί θέμα, αφού είναι και αυτή μια μορφή αφαίμαξης εισοδημάτων. Ωστόσο, δεν είναι το πλέον σοβαρό. Δεν είναι εκείνο χάριν του οποίου μπορεί να αποσιωπάται η ουσία του φορολογικού συστήματος. Σ' αυτό το παιχνίδι "παίζει" όμως και η κυβέρνηση με τους διάφορους εκπροσώπους της, αφού όπως δείχνει τη δελεάζει η ιδέα να λέγεται οτιδήποτε περί του τρόπου εφαρμογής της πολιτικής της, όταν δεν αμφισβητείται η ουσία και το περιεχόμενό της.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο "σφυρί" 1,7 εκατομμύρια μετοχές διαφόρων εταιριών

Στα πλαίσια της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", η κυβέρνηση προωθεί την πώληση των μετοχών 24 διαφορετικών εταιριών (εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας παράλληλα να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων

Την απόφαση της κυβέρνησης, να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων, ακόμη και με την πολιτική που κινείται στον αστερισμό της λογικής "πουλάω το χαλί για να πληρώσω την υπηρέτρια", φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, εκτός από την πώληση των μετοχών διαφόρων ΔΕΚΟ (ΟΤΕ κλπ.), η κυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει τις μετοχές διαφόρων κρατικών και ιδιωτικών εταιριών, που έχουν περάσει στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου κατά καιρούς, για διάφορους λόγους. Παραθέτουμε παρακάτω τον αριθμό των 24 εταιριών (εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο) που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να εκποιηθούν.

Ετσι, στο θεσμικό πλαίσιο, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκποιεί πακέτα μετοχών του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ - μέσω της πολιτικής "μετοχοποιήσεων" ή να μεταβιβάζει σε ιδιώτες ολόκληρες επιχειρήσεις που σήμερα ελέγχονται από το δημόσιο - ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη νόμος. Αναφερόμαστε στο νόμο με τον οποίο ιδρύθηκε μια ακόμη κρατική εταιρία, η ΔΕΚΑ ΑΕ, η οποία θα ασχολείται με την εκποίηση της κινητής περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.Στην ουσία, δηλαδή, με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τη συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, ενισχύει το χαρακτήρα ενός κράτος "ΑΕ", που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι Ανώνυμες Εταιρίες.

Τα όσα επιχειρεί η κυβέρνηση και με τον ιδρυτικό νόμο για τη ΔΕΚΑ, δεν έχουν καμιά σχέση με την "καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου" - όπως διατείνονται οι κάθε είδους αρμόδιοι και αναρμόδιοι - ούτε αποτελούν "καινοτομία". Απλά, πρόκειται για συνέχεια στην απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και με την εκποίηση μετοχών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.Μετοχών, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο και βρίσκονται κατατεθειμένες στην Τράπεζα της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο "χρεόγραφα".

Οπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, με την πώληση των μετοχών των 24 δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων - εισηγμένων ή όχι στο Χρηματιστήριο - το δημόσιο θα εισπράξει με τη σημερινή χρηματιστηριακή τους αξία αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές,πέρα από τα έσοδα που προσδοκά να εισπράξει από την πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών διαφόρων ΔΕΚΟ (ΔΕΠ, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών κλπ.).

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι το 1991 και το 1992, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ - κάνοντας ό,τι μπορούσε για να αποδείξει ότι επιδιώκει το "λιγότερο κράτος" - πούλησε από το χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου 230.000 μετοχές της εταιρίας "Πετζετάκις" και 810.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.Ακολουθώντας, το δρόμο που χάραξε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται τώρα να κάνει ένα ακόμη πιο μεγάλο βήμα, που αποσκοπεί τόσο στην υλοποίηση του "λιγότερου κράτους", όσο και στην κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων με την εκποίηση μετοχών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, που έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου.

Οι μετοχές των 24 εταιριών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών που φυλάσσεται στην Τράπεζα της Ελλάδας βρίσκεται κατατεθειμένος - μεταξύ των διαφόρων χρεογράφων - και ο παρακάτω αριθμός των μετοχών 24 εταιριών, πολλές από τις οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και κάποιες άλλες όχι. Παραθέτουμε παρακάτω τον αριθμό των μετοχών των εταιριών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών και στην παρένθεση το ποσό που θα εισέπραττε το δημόσιο αν πωλούσε τις μετοχές αυτές, με τη χρηματιστηριακή αξία που είχε κάθε μετοχή στις 26 Νοέμβρη:

1) 22.269 μετοχές της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας (22.269 Χ 13.980 = 311,3 εκατ. δραχμές).

2) 3.050 μετοχές της Τράπεζας Πίστεως (3.050 Χ 16.450 = 50,2 εκατ. δραχμές).

3) 811.761 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (811.761 Χ 25.350 = 20.578,1 εκατ. δραχμές).

4) 1.740 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (1.740 Χ 4.360 = 7,6 εκατ. δραχμές).

5) 1.004 μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας (1.004 Χ 10.690 = 10,7 εκατ. δραχμές).

6) 872 μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδας (872 Χ 28.395 = 24,8 εκατ. δραχμές).

7) 288.044 μετοχές της εταιρίας "ΑΕ Πετζετάκις" (288.044 Χ 1.575 = 453,7 εκατ. δραχμές).

8) 30.668 μετοχές της εταιρίας "Κεραμεία Αλατίνη" (30.668 Χ 1.680 = 51,5 εκατ. δραχμές).

9) 33.514 μετοχές της εταιρίας "Γενικαί Αποθήκαι της Ελλάδος" (33.514 Χ 3.565 = 119,5 εκατ. δραχμές).

10) 325.413 μετοχές της εταιρίας ΑΒΕΕ ΑΛΑΤΙΝΗ (325.413 Χ 562 = 182,9 εκατ. δραχμές).

11) 108.471 μετοχές της εταιρίας ΑΒΕΕ ΑΛΑΤΙΝΗ (108.471 Χ 562 = 61 εκατ. δραχμές).

12) 4.852 μετοχές της εταιρίας "Αν. Ελ. Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων ΦΟΙΝΙΞ" (4.852 Χ 4.760 = 23,1 εκατ. δραχμές).

13) 2.291 μετοχές της εταιρίας "Αν. Γεν. Εταιρία Τσιμέντων ΗΡΑΚΛΗΣ" (2.291 Χ 5.280 = 12,1 εκατ. δραχμές).

14) 2.282 μετοχές της εταιρίας "Ν. Οικον. Εταιρία ΚΕΚΡΩΨ" (2.282 Χ 3.000 = 6,8 εκατ. δραχμές).

15) 9.350 μετοχές της εταιρίας ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ (9.350 Χ 4.070 = 38,1 εκατ. δραχμές).

16) 3.808 μετοχές της εταιρίας τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (3.808 Χ 11.890 = 45,3 εκατ. δραχμές).

Αν το δημόσιο πουλήσει τις παραπάνω μετοχές στη χρηματιστηριακή αξία, που είχε διαμορφωθεί στις 26 Νοέμβρη, θα εισπράξει συνολικά γύρω στα 22 δισ. δραχμές. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα έσοδα από την εκποίηση των μετοχών των εταιριών που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για:

  • 12.080 μετοχές της εταιρίας "ΑΕ. Μεταφορών Εμπορίου και Τουρισμού".
  • 23.446 μετοχές της "Εταιρίας Διαχειρίσεως".
  • 4.174 μετοχές της εταιρίας "Αν. Ελλην. Εταιρία Οίνων & Οινοπνευματωδών".
  • 78 μετοχές της "ΑΕ ΒΕΣΟ Βιομ. Ελ. Σαπώνων Οίνων και Οινοπν.".
  • 110 μετοχές της εταιρίας ΑΒΕΕ ΠΡΙΜΟΛΑ.
  • 93 μετοχές της εταιρίας "ΑΕ Επιχ, Μεταλλ. Βιομ. & Ναυτιλ. Επιχ.".
  • 199 μετοχές της εταιρίας ΟΙΝΟΤΡΑΝΣ.
  • 170 μετοχές της εταιρίας ΑΕ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΧΡΙΣΛΑΝ.

Εννοείται, βέβαια, ότι οι παραπάνω μετοχές, που σήμερα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και σύντομα πρόκειται να πουληθούν σε ιδιώτες, αποτελούν "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης να εκποιήσει μεγάλα πακέτα μετοχών (μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια μετοχών του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠ, της ΕΘνικής και άλλων ΔΕΚΟ για τις οποίες έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πώλησης στους επόμενους μήνες).

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Λεζάντα

Διπλάσιο αριθμό μετοχών της Εθνικής σε σχέση με κείνες που πούλησε το '91 η Νέα Δημοκρατία, ετοιμάζεται να παραδώσει σε ιδιώτες η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ