ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο

Ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση απέδωσε η Αθήνα για τη βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν οι τουρκικές αρχές είναι πλημμελή.

Ο Δ. Ρέππας, στις δηλώσεις του, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη του για την ελλιπή προστασία που παρέχουν οι αρχές της Τουρκίας στο Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί την πνευματική κοιτίδα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βόμβα που εξερράγη προχτές το βράδυ, λίγο μετά τις 00.30 στον Πατριαρχικό Οίκο στο Φανάρι, ήταν μεγάλης ισχύος και τραυμάτισε τον τριτεύοντα διάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον εξωτερικό τοίχο του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο διάκονος Νεκτάριος νοσηλεύεται στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Η βόμβα (άλλες πληροφορίες μιλούν για χειροβομβίδα) είχε τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο, όπου είχε σημειωθεί και παλιότερα έκρηξη, δίχως τότε να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κων/πολη Φώτης Ξύδας,που επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, δήλωσε πως "ευθύνη για το επεισόδιο φέρουν τα κέντρα εκείνα που φανατίζουν τον τουρκικό λαό με ασύστολες φήμες περί βοηθείας της Ελλάδος στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν(ΡΚΚ)".

Ο Φ. Ξύδας, στη δήλωση που έκανε, υπενθύμισε ότι "και πέρυσι τέτοια εποχή, είχε σημειωθεί παρόμοιο επεισόδιο στο Πατριαρχείο, αλλά και τότε είχαμε τονίσει ότι δεν πρέπει να αποδοθούν σε ολόκληρο τον τουρκικό λαό οι ενέργειες κάποιων φανατικών".

Ο Ξύδας πρόσθεσε όμως ότι "τούτη τη φορά που υπάρχει και ένα θύμα, έστω και τραυματίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά και την ευθύνη φέρουν τα κέντρα εκείνα, που με τις ασύστολες φήμες περί βοηθείας της Ελλάδος στο ΡΚΚ φανατίζουν τον τουρκικό λαό".

ΠΡΩΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΑΕ
Συνέχεια αποκλεισμών και μαγειρεμάτων

Ανακοίνωση του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΚΚΕ

Συνέχεια αποκλεισμών και μαγειρεμάτων αποτελεί η Πρώτη Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη,τονίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αποδήμου Ελληνισμού του ΚΚΕ, που μοιράστηκε χτες σε όλους τους αντιπροσώπους. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"H διαπίστωση ότι η εκπροσώπηση στο ΣΑΕ κάθε άλλο παρά τη θέληση των οργανώσεων των μεταναστών και αποδήμων εκφράζει, ήρθε να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά από την πρώτη κιόλας μέρα των εργασιών της Α Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ.

1. Γίνεται προσπάθεια από τον ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού κ. Λαμπρινίδη να μεθοδεύσει και να αλλοιώσει τη σύνθεση της συνέλευσης του ΣΑΕ με απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς τρόπους.

Α. Την τελευταία στιγμή βάφτισε οργανώσεις "στρατηγικής σημασίας" την όποια οργάνωση και την καλεί στο ΣΑΕ, π. χ. "Αρχείο Βιβλιοθήκης Σουηδίας", ενώ αποκλείει, παρά τις υποσχέσεις, μεγάλες οργανώσεις αποδήμων, όπως την Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.

Β. Παραβιάζοντας το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα παρ. 5, που σαφώς ορίζει ότι συμμετέχουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων με δικαίωμα λόγου δέκα εκπρόσωποι, ο γραμματέας έφερε πάνω από 80 αντιπροσώπους, με αποτέλεσμα π. χ. στο περιφερειακό ΣΑΕ Ευρώπης να αλλάξει παντελώς ο συσχετισμός δυνάμεων, αφού οι νέοι αντιπρόσωποι αποτελούν το 1/3.

2. Είναι τελικά απαράδεκτη η κατάφωρη υποτίμηση της νοημοσύνης όλων των μελών του ΣΑΕ, όταν ο ΓΓ κ. Λαμπρινίδης, με την έγκριση ή μη του αρμόδιου υπουργού, προκαταλαμβάνει τη Βουλή των Ελλήνων και νομιμοποιεί σαν κανονικά μέλη του ΣΑΕ πολίτες άλλης χώρας - μέλους του ΟΗΕ.

Η ενέργεια αυτή πέρα από όλα τα άλλα είναι και εθνικά επικίνδυνη, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο όσων επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κύπρου και γιατί μπορεί να δημιουργήσει διεθνές πρόβλημα.

Για να καταπραϋνουν την αγανάκτηση των μελών του ΣΑΕ για τις παραβιάσεις αυτές, βρήκαν δυστυχώς την απαράδεκτη συνεπικουρία των βουλευτών της Διακομματικής κ. κ. Χαϊτίδη και Κουναλάκη.

3. Χτες ( σ. σ. προχτές) 2/12/97 η Ελληνική Βουλή θα αποφάσιζε αν θα γίνει τροποποίηση ή όχι της παρ. 5 του ΠΔ. Τι νόημα όμως έχει, όταν η προτεινόμενη τροποποίηση ήδη εφαρμόζεται από τον κύριο Γενικό, ο οποίος μάλιστα με δημόσια δήλωσή του "αδειάζει" τους πολιτικούς του προϊσταμένους υπουργούς, λέγοντας ότι κακώς προτείνεται η τροποποίηση.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Ολα δείχνουν πως ο στόχος τους δεν είναι να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τους Ελληνες μετανάστες και απόδημους και να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους, απορρίπτοντας τις θετικές προτάσεις για λύσεις που έγιναν από αντιπροσώπους, αλλά στο πώς να μεθοδευτεί η όλη κατάσταση, ώστε να προκύψει ένα προεδρείο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΓΓ του Απόδημου Ελληνισμού και της κυβέρνησης", καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΚΚΕ.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας των Περιφερειακών ΣΑΕ συνεχίστηκαν χτες με έμφαση στα ψηφίσματα και στη συγκρότηση των προγραμμάτων δράσης.

Συγκεντρώσεις Κυπρίων

Δύο ενημερωτικές συγκεντρώσεις Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα οργανώνει η Επιτροπή Υποστήριξης της Ανεξάρτητης Υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Η συγκέντρωση στην Αθήνα γίνεται στις 7.00 μμ στο θέατρο ΕΛΥΖΕ στα Ιλίσια όπου θα μιλήσει ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου. Η Επιτροπή υποστήριξης της Ανεξάρτητης Υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου διοργανώνει τις σχετικές συγκεντρώσεις με την ευκαιρία των επικείμενων Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (Φεβρουάριος 1998) και με στόχο την εκλαϊκευση των θέσεων του Ανεξάρτητου Υποψηφίου Προέδρου στους Κυπρίους της Ελλάδας αλλά και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Ιακώβου ανακοίνωσε την Ανεξάρτητη Υποψηφιότητά του με στόχο την επανατοποθέτηση του κυπριακού προβλήματος στην ορθή του βάση μακριά από τα επικίνδυνα σημερινά αδιέξοδα. Και, με το πρόγραμμά του, υπόσχεται μια ΝΕΑ ΠΝΟΗ - ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ - ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην Επιτροπή Υποστήριξης της Ανεξάρτητης Υποψηφιότητας Γ. Ιακώβου συμμετέχουν προσωπικότητες από την κυπριακή παροικία που προέρχονται από όλο το δημοκρατικό φάσμα.

Συγκέντρωση ετεροδημοτών Στερεάς

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Στερεάς Ελλάδας καλεί όλους τους φίλους, οπαδούς και μέλη του Κόμματος που κατοικούν στην Αττική και κατάγονται από τους Νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας και Εύβοιας,σε συγκέντρωση που γίνεται την Τετάρτη 10.12.97 ώρα 5.30 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Μ. Κοτοπούλη, Ομόνοια) με θέματα: 1) "Τρέχουσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις" και 2) "Πολιτική και Οικονομική Εξόρμηση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ