Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο

Ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση απέδωσε η Αθήνα για τη βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν οι τουρκικές αρχές είναι πλημμελή.

Ο Δ. Ρέππας, στις δηλώσεις του, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη του για την ελλιπή προστασία που παρέχουν οι αρχές της Τουρκίας στο Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί την πνευματική κοιτίδα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βόμβα που εξερράγη προχτές το βράδυ, λίγο μετά τις 00.30 στον Πατριαρχικό Οίκο στο Φανάρι, ήταν μεγάλης ισχύος και τραυμάτισε τον τριτεύοντα διάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον εξωτερικό τοίχο του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο διάκονος Νεκτάριος νοσηλεύεται στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Η βόμβα (άλλες πληροφορίες μιλούν για χειροβομβίδα) είχε τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο, όπου είχε σημειωθεί και παλιότερα έκρηξη, δίχως τότε να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κων/πολη Φώτης Ξύδας,που επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, δήλωσε πως "ευθύνη για το επεισόδιο φέρουν τα κέντρα εκείνα που φανατίζουν τον τουρκικό λαό με ασύστολες φήμες περί βοηθείας της Ελλάδος στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν(ΡΚΚ)".

Ο Φ. Ξύδας, στη δήλωση που έκανε, υπενθύμισε ότι "και πέρυσι τέτοια εποχή, είχε σημειωθεί παρόμοιο επεισόδιο στο Πατριαρχείο, αλλά και τότε είχαμε τονίσει ότι δεν πρέπει να αποδοθούν σε ολόκληρο τον τουρκικό λαό οι ενέργειες κάποιων φανατικών".

Ο Ξύδας πρόσθεσε όμως ότι "τούτη τη φορά που υπάρχει και ένα θύμα, έστω και τραυματίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά και την ευθύνη φέρουν τα κέντρα εκείνα, που με τις ασύστολες φήμες περί βοηθείας της Ελλάδος στο ΡΚΚ φανατίζουν τον τουρκικό λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ