Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τα καταφέρνουμε καλύτερα από τη ΝΔ!
  • Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Αχ. Κανταρτζής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναγωνίζονται για το ποιος θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά αντιλαϊκές πολιτικές

Ψηφίστηκε χτες στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο προϋπολογισμός του 1998 με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να προειδοποιεί το λαό ότι η μονόπλευρη λιτότητα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια στο όνομα, πάντα, του Μάαστριχτ.

Κλείνοντας τη συζήτηση στην επιτροπή ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν οι χρονικοί στόχοι του προγράμματος σύγκλισης, αλλά απλώς προχτές στις Βρυξέλλες έγινε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μια "επικαιροποίηση" του προγράμματος σύγκλισης κάτι που ζητάνε όλες οι χώρες, ανάλογα με τις εξελίξεις που παρουσιάζονται στα οικονομικά τους μεγέθη. Αναφερόμενος στην εκτίμηση που έχουν οι Βρυξέλλες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι κάνουν λόγο για "αλλαγή καθεστώτος" στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, θέση που φωτογραφίζει ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες, που δε θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του ΕΥΡΩ (Αγγλία, Δανία, Σουηδία) μπλόκαρε τη δημιουργία ενός νέου οργάνου με τη συμμετοχή μόνο των χωρών που θα συμμετείχαν στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γ. Παπαντωνίου αναφερόμενος στις "διαρθρωτικές αλλαγές", που πρέπει να γίνονν και σαν τέτοιες εννοεί το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές και έφερε σαν παράδειγμα τις αποτυχημένες απόπειρες της ΝΔ στην ΕΑΣ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που με "τον κοινωνικό διάλογο και τη συναίνεση", όπως είπε, έχει καταφέρει να περάσει στον κόσμο "την αναγκαιότητα" των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας και την ουσία των επιδιώξεων του κοινωνικού διαλόγου: "Ξοδέψαμε χρόνο, αλλά πείσαμε".

Το ίδιο αποκαλυπτικός ήταν ως προς τι περιμένει το λαό το 1998, το οποίο κατά τον υπουργό θα είναι έτος "επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών", οι οποίες θα έχουν "κοινωνικό κόστος". Τα δύο επόμενα χρόνια, είπε, θα είναι δύσκολα.

Ο Αχ. Κανταρτζής

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος καλύτερα θα προωθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα αναδιαρθρώσει τις εργασιακές σχέσεις με το χτύπημα κατακτήσεων χρόνων και το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής του Μάαστριχτ, είπε στη δευτερολογία του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως "εθνικός κίνδυνος" οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία. Ολα αυτά, είπε, προκαλούν το αίσθημα του ελληνικού λαού την ίδια στιγμή που η κερδοφορία των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. "Για αυτούς αποτελεί κίνδυνο και όχι για την οικονομία", είπε χαρακτηριστικά ο Αχ. Κανταρτζής.

Υπενθύμισε δε ότι πριν μια βδομάδα τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ απέρριψαν πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ και τη χορήγηση διορθωτικού ποσού για τις εισοδηματικές απώλειες 1990 - '96 δείχνοντας έτσι τις πραγματικές τους επιδιώξεις.

"Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε, όταν ο εργαζόμενος βιώνει καθημερινά τη φτώχεια, ο αγρότης τη συρρίκνωση του εισοδήματος και τον περιορισμό της καλλιέργειας, ο επαγγελματοβιοτέχνης τη σύνθλιψη από τις πολυεθνικές και τη φορομπηχτική πολιτική;", αναρωτήθηκε ο Αχ. Κανταρτζής.

Τέλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στοιχεία για το πόσα χρήματα προβλέπονται για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα ποσά από τα έντοκα γραμμάτια του ιδιωτικού τομέα ύψους έξι τρισ. δρχ. που δεν εμφανίζονται στον προϋπολογισμό και για ποιες επιχειρήσεις δημόσιες ή ιδιωτικές έχουν καταπέσει εγγυήσεις του δημοσίου.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια θα αρχίσει στις 17 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 του ίδιου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ