Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Προπομπός υλοποίησης της έκθεσης Σπράου!

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση των εσόδων του ΙΚΑ, ξεκίνησε χτες η νομοθετική εργασία στην Ολομέλεια της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο ούτε και τα άρθρα του, εξαιρουμένων ορισμένων που ρυθμίζουν εκκρεμότητες τεχνικού χαρακτήρα και που ψήφισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αναφερόμενος στην πολιτική λογική που οδηγεί την κυβέρνηση στην εκπόνηση τέτοιων νομοσχεδίων, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να βελτιώσει την κοινωνική ασφάλιση, ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε: "H κυβέρνηση, τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, αυτά που καθορίζουν τη στρατηγική του σήμερα, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν και στηρίζουν τις συνθήκες για την ΕΕ, τη "Λευκή Βίβλο" κλπ., δε θέλουν βελτίωση, έστω και στη βάση του "εφικτού". Ολα βεβαιώνουν ότι σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται. Εν πάση περιπτώσει, δε γίνεται να είναι κανείς και με το θύτη και με το θύμα. Και με τη "Λευκή Βίβλο" και με τους εργαζόμενους. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Αρα, οι ρυθμίσεις που προτείνονται και ορισμένα θετικά οργανωτικά τους σημεία, τα οποία δεν έχουμε λόγο να μην ψηφίσουμε, είναι κατά τη γνώμη μας ο προπομπός, ο καπνός για το μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα είναι η υλοποίηση της έκθεσης Σπράου".

Επίσης, όσον αφορά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι και το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου", ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως "ο υπουργός Εργασίας, κ. Παπαϊωάννου, είπε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο που κουβεντιάζουμε είναι αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης των "κοινωνικών εταίρων". Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Φαρμάκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι "ανεξάρτητο από τον κοινωνικό διάλογο". Σε κείμενο της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι "οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ουσιαστικότατο τμήμα του σχεδίου νόμου και δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα και καθ' αυτές και σε σχέση με τις ήδη λειτουργούσες υπο-ομάδες του κοινωνικού διαλόγου, τις οποίες το σχέδιο παρακάμπτει". Ολα αυτά τα αντιφατικά κάτι κρύβουν, όχι πάντως κάτι καλό για τους εργαζόμενους".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε:

  • Να συμμετάσχει το κράτος αποδίδοντας τα οφειλόμενα του ΙΚΑ, όπως προβλέπεται στις θεσμικές του δεσμεύσεις κι επίσης να επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα του ΙΚΑ από τις τράπεζες.
  • Να κινηθεί η κυβέρνηση στη διαδικασία διαμόρφωσης συνείδησης σχετικά με την ασφάλιση, ώστε να είναι από τα πιο βαριά αδικήματα η απασχόληση ανασφάλιστου εργάτη, προχωρώντας ουσιαστικά και στο θέμα της ασφάλισης των αλλοδαπών.
  • Οι ασφαλισμένοι με τους δημοκρατικά, αναλογικά εκλεγμένους εκπροσώπους τους να πάρουν την υπόθεση των Ταμείων στα χέρια τους ως προϋπόθεση για το "νοικοκύρεμα" των Ταμείων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Τέλος, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες το σύνολο των προτάσεών του για την κοινωνική ασφάλιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ