Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας μέχρι τη δικαίωση

Για μια ακόμα φορά η αγροτιά ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αφετηρία τα μεγάλα συλλαλητήρια που θα γίνουν στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και το Αίγιο. Οι αγρότες βλέπουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουν αγωνιστικά και ενωτικά την επίλυση των προβλημάτων τους - τα οποία κάθε μέρα που περνάει οξύνονται περισσότερο - και να παλέψουν συντονισμένοι για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ξεκληρίσματος που χαράζει η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Από τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις μέχρι τώρα, τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο και κανένα από τα βασικά αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκε. Αντίθετα οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με νέα ακόμα πιο καταστροφικά μέτρα, που εκπορεύονται μέσα από τα επιτελεία των Βρυξελλών στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και της "Ατζέντας 2000", που θα τους οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στο βίαιο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιβάλει αυτή την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, έχει εντείνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, στήνοντας μια απέραντη βιομηχανία δικών και καταδικών, φτάνοντας σε σημείο να προχωρήσει μέχρι και τη δήμευση τρακτέρ.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών έχει κορυφωθεί και όχι άδικα. Αυτό που είδαν φέτος, εκτός των άλλων, είναι οι τιμές και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων να πέφτουν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο. Αντίστοιχα τα χρέη τους και το κόστος παραγωγής συνεχίζουν να αυξάνουν ασταμάτητα, ενώ οι έμποροι - βιομήχανοι και οι πολυεθνικές συνεχίζουν τη συσσώρευση ακόμη περισσότερων κερδών, καταληστεύοντας τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Ειδικότερα φέτος, εκτός από τους βαμβακοπαραγωγούς, δραματική έχει γίνει η κατάσταση για τους παραγωγούς τεύτλων, εσπεριδοειδών και λαδιού. Στα τεύτλα οι τιμές μειώθηκαν δραστικά και για πρώτη φορά επιβλήθηκε και πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ενώ του χρόνου οι τιμές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών γνωρίζουν φέτος τη χειρότερη χρονιά, πληρώνοντας ακριβά τις συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, για τα οπωροκηπευτικά. Οι επιλογές τους είναι: Η να υποκύψουν στους εκβιασμούς των εμπόρων - βιομηχάνων και να πουλήσουν τα πορτοκάλια για μερικά ψωροδίφραγκα ή να τα αφήσουν να σαπίσουν στα χωράφια. Στο λάδι επίσης η τιμή έπεσε στο μισό σε σχέση με πέρσι, ενώ οι Βρυξέλλες επέβαλαν βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας, παρακρατώντας το 1/3 της επιδότησης.

Και όχι μόνον αυτά. Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας απειλεί να συμπαρασύρει στην καταστροφή ευρύτερα στρώματα εργαζομένων και χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. Γεγονός που φανερώνει εύγλωττα την κοινότητα των προβλημάτων, αλλά και της απαραίτητης αγωνιστικής συμπαράταξης για την αντιμετώπισή τους. Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών δεν είναι υπόθεση ζωής μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Τα συμφέροντα είναι κοινά και η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής μας αφορά όλους, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές και σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ