Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και προπαρασκευή καλούν τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το ΔΣ της Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), καθώς και τα ΔΣ των συνεργαζομένων επαγγελματικών οργανώσεων των εργαζομένων του χώρου. Στο κάλεσμα αυτό κατέληξαν μετά τη διαπίστωση ότι "η στάση της ιδιοκτησίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συζήτηση". Προηγήθηκε, χτες, στα πλαίσια των συζητήσεων για την υπογραφή των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνάντηση, η τρίτη κατά σειρά, αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - εκπροσωπώντας και τις άλλες οργανώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ - με τους εκπροσώπους των εκδοτών, την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). Ενώ σήμερα στη 1 μ.μ. συνεδριάζει το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης) για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

Κατά τη συνάντηση αυτή, η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατέστησε σαφές προς την εργοδοτική πλευρά, "ότι το αίτημα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ για ικανοποιητική αύξηση των αποδοχών τους, καθώς και τα αιτήματά τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λήψη μέτρων που αφορούν στους χώρους εργασίας, θα πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους (πακέτο) και να δοθούν λύσεις".

Η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες οργανώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ απέστειλαν χτες προς τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης έγγραφο όπου θέτουν τα αιτήματα των εργαζομένων του χώρου, τονίζοντας ότι η συνέχιση των συζητήσεων έχει νόημα μόνον εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Στο κείμενο τονίζεται:

1. Αντικείμενο της συζήτησης δεν μπορεί να είναι μόνο το ποσοστό αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων στις ημερήσιες εφημερίδες Αθηνών και τα πρακτορεία (σ.σ. στην προηγούμενη συνάντηση οι εκδότες είχαν απαντήσει στο αίτημα της ΕΣΗΕΑ, για αύξηση 10%, προσφέροντας 3% αύξηση).

2. Η συζήτηση επί του θέματος των αυξήσεων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν παρά να είναι ανώτερες του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού και εν πάση περιπτώσει όχι κατώτερες του 10%, συναρτάται απολύτως και με τη συζήτηση και επίλυση των εξής ζητημάτων:

α) Οποιαδήποτε απόλυση θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να γίνεται χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με την οικεία επαγγελματική οργάνωση.

β) Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή νέων τεχνολογικών μεθόδων.

γ) Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στα οποία μετέχουν ιδιοκτήτες εφημερίδων.

δ) Αμεση λήψη μέτρων που αφορούν στους χώρους εργασίας των τόπων διακίνησης των εφημερίδων (πρακτορεία κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ