ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιστορία του ΚΚΕ και η ταξική πάλη

Αντικειμενικά, κανένας δεν είναι σε θέση να σβήσει το ΚΚΕ από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας κι όποτε επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο απέτυχε παταγωδώς. Πρόκειται, όμως για ένα κόμμα υπαρκτό, που έχει συγκεκριμένο ταξικό χαρακτήρα και ιστορική αποστολή, το σπουδαιότερο δε, συγκεκριμένη, καθημερινή δράση αμφισβήτησης του αστικού καθεστώτος. Συνεπώς, η ιστορία του πάντοτε θα αποτελεί σημείο τριβής στην πάλη των τάξεων και συστατικό στοιχείο του ιδεολογικοπολιτικού τους αγώνα.

Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι είναι δυνατό να αφήσει η αστική τάξη ανεμπόδιστη την αντικειμενική, αμερόληπτη επιστημονική μελέτη της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, της ιστορίας της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αλλωστε η τάξη αυτή - ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των προηγούμενων εκμεταλλευτριών τάξεων - δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για την επιστημονική, αντικειμενική αλήθεια γύρω από τη δική της ιστορία, αφού όταν εγκαθιδρύθηκε στην εξουσία προσπάθησε να σβήσει από τις μνήμες των ανθρώπων οποιοδήποτε επαναστατικό έργο είχε πραγματοποιήσει τον πρώτο καιρό της κοινωνικής της ανόδου. Γιατί άραγε να κρατήσει διαφορετική στάση απέναντι στην τάξη των εργατών, που η ύπαρξή τους και μόνο αμφισβητεί το αστικό καθεστώς;

Οι σκοπιμότητες...

Είναι πασιφανές πως ανάλογα με τις κάθε φορά ιδεολογικοπολιτικές της ανάγκες, η άρχουσα τάξη θα παρεμβαίνει με το κύρος των επιστημόνων, των πανεπιστημίων και των άλλων ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων της, με τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που διαθέτει και θα παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για το παρελθόν. Αυτό έκανε πάντοτε κι αυτό κάνει και τώρα. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να δει κανείς την έξαρση του αντικομμουνισμού - με επίκεντρο την ιστορία του ΚΚΕ - που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα. Κι αξίζει να προσέξει - ως στοιχείο αποκαλυπτικό των προθέσεων - πως εκδηλώνεται ένα ενδιαφέρον όχι για την ιστορία του Κόμματος γενικά ή για κάποιες πλευρές της ταξικής πάλης που αξίζει να φωτιστούν, αλλά για ηγετικά κομματικά στελέχη που σε κάποια στιγμή - είτε με κομματική, είτε με δική τους ευθύνη - διαταράχτηκε η σχέση τους με το ΚΚΕ. Ποιος άραγε είναι τόσο αφελής που να μην καταλαβαίνει πως αυτό το ιδιαίτερο "ιστορικό" ενδιαφέρον υποκρύπτει σκοπιμότητες;

... και η αλήθεια

Για να κατανοηθεί πλήρως η σημασία που έχει στη σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική - ταξική πάλη η επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορίας του ΚΚΕ, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου που να μη φέρνει τη σφραγίδα της δράσης των κομμουνιστών. Και μόνο το έπος της Εθνικής Αντίστασης υπογραμμίζει ότι οι πιο λαμπρές σελίδες της γράφτηκαν με "μελάνι" το αίμα των μελών, των στελεχών και των οπαδών του Κόμματος. Αλλά πέραν αυτού, το ΚΚΕ είναι το μακροβιότερο πολιτικό κόμμα στη χώρα, με 80 χρόνια ζωής και αδιάκοπης πολιτικής - επαναστατικής δράσης, με συμμετοχή σ' όλους τους λαϊκούς αγώνες και με καθοριστική συμβολή σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σε ό,τι σχετίζεται με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Ο, τι εξανθρωπίζει την κοινωνία αυτή - όσο μπορεί να την εξανθρωπίζει - δίνοντας το δικαίωμα στη σύγχρονη Ελλάδα να χαρακτηρίζεται χώρα πολιτισμένη. Ο, τι ονομάζεται προοδευτική κατάκτηση, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, φέρνει τη σφραγίδα της δράσης του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ. Τι έχουν άραγε να αντιπαραθέσουν στην ιστορική προσφορά του ΚΚΕ, ως δική τους προσφορά στο λαό οι αντίπαλοί του για να είναι σε θέση να συγκριθούν μαζί του;

Γ. Π.

Να "τρέξουμε"

Με ένταση των προσπαθειών οι οργανώσεις, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος "τρέχουν" για να καλύψουν και υπερκαλύψουν τα πλάνα της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Οπως σημειώνουν πολλά στελέχη του Κόμματος, αυτή η περίοδος είναι σημαντική για την επιτυχία της Εξόρμησης και χρειάζεται στην πολιτική και μαζική δουλιά που ξεπλιδώνεται να συνδυάζουν οι κομμουνιστές και τη δουλιά για την Οικονομική Εξόρμηση. Η προετοιμασία για κινητοποιήσεις σε μια σειρά εργατικούς κλάδους, στους αγρότες, στην Παιδεία κλπ., η δουλιά στις δημοτικές κινήσεις που απλώνεται, αλλά και οι δραστηριότητες για την επιτυχία της κεντρικής εκδήλωσης του Κόμματος την επόμενη Κυριακή, προς τιμήν των 80 χρόνων ζωής και δράσης του, που αναμένεται να κορυφωθούν αυτή τη βδομάδα, αποτελούν το εύφορο έδαφος για να καρπίσουν οι προσπάθειες για την κάλυψη των οικονομικών πλάνων. Παράλληλα, τονίζεται, οι κομμουνιστές πρέπει να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι η διάθεση του κόσμου για προσφορά και ενίσχυση του ΚΚΕ, με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, είναι δεδομένη. Χρόνος υπάρχει, αρκεί να αξιοποιηθεί η πολύ πλούσια εμπειρία, που είναι σωρευμένη σ' όλες τις οργανώσεις, για καλύτερη οργάνωση και μεθόδευση των προσπαθειών. Και τα αποτελέσματα - είναι όλοι σίγουροι - θα είναι εντυπωσιακά.

Προσφορές
  • Ο Γιώργος Τσακλίδης προσφέρει 150.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Ο Μιχάλης Τσακλίδης προσφέρει 10.000 δρχ.
  • Ο Κώστας Καραθανάσης από το Τορόντο προσφέρει 100 δολάρια Καναδά.
  • Ο Βασίλειος Κυριακάκης προσφέρει στη ΝΕ Πιερίας 10.000 δρχ., στη μνήμη της θετής μητέρας του Μαρίας Κυριακάκη και 40.000 δρχ. στη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.
  • Ο Γιάννης Τζουβάρας, συνταξιούχος, πολιτικός πρόσφυγας, προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Κατερίνης, στη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.
  • Η Γεωργία Κιντή προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, στη μνήμη των αντιστασιακών Νάσου Κεδράκα και Παναγιώτη Αδαμόπουλου, 5.000 δρχ.
  • Η οικογένεια Σωτήρη Ξυδέα προσφέρει 20.000 δρχ. στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες".
  • Η γυναίκα και τα παιδιά του αγωνιστή Μιχάλη Νίκα,μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε πρόσφατα, πρόσφεραν στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.
  • Ο Αρης Βούρστης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής, 100.000 δρχ.
  • Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μαχητής του ΔΣΕ, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Παιανίας, ως δεύτερη δόση 10.000 δρχ., στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ.
  • Η Μαρία Ζαμπακίκα προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟΒ Παιανίας, στη μνήμη του συζύγου της Γιάννη Ζαμπακίκα.
  • Μέλη του Παραρτήματος Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ στην εκδήλωση για το Γοργοπόταμο συγκέντρωσαν και πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου, 13.000 δρχ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν ως δεύτερη δόση 50.000 δρχ., μέσω ΝΕ Τρικάλων.
  • Ο Σ. Π., ταξίαρχος ε.α., πρόσφερε ως τρίτη δόση 20.000 δρχ.
  • Η Καλλιρρόη Μαρινέλη, παλιά συνδικαλίστρια Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, 50.000 δρχ.
  • Ο Γιάννης Σύρος προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου", στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών Λούλας Λογαρά, Γιώργου Τρικαλινού και Δημήτρη Καρακώστα, στελεχών του ΚΚΕ.
  • Ο Στρατής Καστρινός, συνταξιούχος δικηγόρος, προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περισσού για τα 80χρονα του ΚΚΕ, πρωτοπόρου και με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και το λαό κόμματος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.
  • Μέλη του Παραρτήματος Ελληνικού της ΠΕΑΕΑ και φίλοι της Αντίστασης συγκέντρωσαν στην εκδήλωση για το Γοργοπόταμο και πρόσφεραν, μέσω της ΚΟΒ Ελληνικού, 46.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών - μελών του Παραρτήματος.
  • Ο Φ. Χ., οπαδός του ΚΚΕ, πρόσφερε στην ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης 6.000 δρχ.
  • Ο Γεώργιος Μητραβέλας, δικηγόρος, δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κορίνθου.
  • Η Νίκη Φουντουραδάκη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 100.000 δρχ. στη μνήμη του αγαπημένου της αδελφού Γεράσιμου Μπαζίγου, που πέθανε στις 19 Νοέμβρη 1997 και του αγαπημένου της συζύγου Παρασκευά Φουντουραδάκη.
  • Ο Κ. Κ. προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης.
  • Ο Σωτήρης Θεοδοσίου προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 10.000 δρχ., στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του Βασίλη Καραντώνη, που πέθανε την 1η Δεκέμβρη 1997.
  • Οι Παναγιώτης και Ελένη Σταματάκη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ψυρρή, 50.000 δρχ. στη μνήμη του Γιάννη τους.
  • Μέλη του Παραρτήματος Ιλίου της ΠΕΑΕΑ και φίλοι της Αντίστασης προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Ιλίου (Ν. Λιόσια), 72.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών μελών του Παραρτήματος.
  • Ο Φίλιππας Σ. Βογιατζόγλου, συνταξιούχος δημ. υπάλληλος, προσφέρει 20.000 δρχ., με την ευχή το ΚΚΕ να τα χιλιάσει για το καλό του τόπου και των εργαζομένων.
Αφιέρωμα για τη Μακρόνησο

Είναι γνωστές οι διώξεις που υπέστησαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του λαού στην 80χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, στους αγώνες τους για κοινωνική προκοπή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την εθνική ανεξαρτησία. Οι μισαλλόδοξες κυβερνήσεις της αντίδρασης και της ολιγαρχίας χρησιμοποίησαν κάθε απάνθρωπο μέσο για να υποτάξουν το λαό και πρώτα πρώτα τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, το οποίο έθεσαν στην παρανομία επί δεκαετίες ολόκληρες. Στη δύσκολη αυτή πορεία του ΚΚΕ, η Μακρόνησος αποτέλεσε τον πιο γνωστό τόπο όπου χιλιάδες κομμουνιστές μαρτύρησαν, εξοντώθηκαν με τα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια, γράφοντας και με το αίμα τους μια μοναδική λαμπρή σελίδα ηρωισμού στην πάλη τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού, για τα δίκαια του λαού, όλων των εργαζομένων. Πρόκειται για μια λαμπρή σελίδα για την 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ.

Για τη λαμπρή αυτή σελίδα που έγραψαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές μιλούν στον "902 TV", σήμερα 7 Δεκέμβρη ώρα 9.30 μμ,στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Ευσταθίου: Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο Τάκης Τσίγκας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Διονύσης Γεωργάτος Μακρονησιώτης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Για το ΕΣΡ

Την Τρίτη 9 Δεκέμβρη ώρα 9.30 μμ, στα πλαίσια της πολιτικής εκπομπής του "902 ΤV" "Από το Χτες στο Αύριο",ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Γιώργος Κασιμάτης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Δρούγκας, Νίκος Καϊμάκης και Μάκης Κοψίδης συζητούν με τον δημοσιογράφο Κώστα Καραχάλιο για το ρόλο του ΕΣΡ.

Εκδήλωση τιμής στους Μακρονησιώτες

Με αφορμή τα 50 χρόνια (1947-1997) από την ίδρυση και λειτουργία του κολαστηρίου της Μακρονήσου και με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) - τιμώντας όλους τους νεκρούς κι όλους τους Μακρονησιώτες και Μακρονησιώτισσες - διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη και ώρα 8.30 μμ στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας). Θα παρουσιαστεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική από το "Μαουτχάουζεν" και το "Αξιον Εστί" υπό τη διεύθυνση της Τ. Παπαστεφάνου και απαγγελίες ποιημάτων.

Η προσέλευση είναι δωρεάν, ενώ με σχετική πρόσκλησή του το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ τονίζει ότι θεωρεί τιμή την παρουσία και συμμετοχή.

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αντιδράσεις από τη Λέσβο

H διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου,καταδικάζει, όπως τονίζει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τα κόμματα και του βουλευτές του νομού, "κάθε περιορισμό της δικαιοδοσίας των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου" και σημειώνει: "Η νέα δομή του ΝΑΤΟ αφαιρεί τη δυνατότητα υπεράσπισης του Εθνικού χερσαίου - θαλάσσιου και εναέριου χώρου και τον αναθέτει στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Μετατρέπει τις Εθνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε Δύναμη Κρούσης των Ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο και τις Παρευξείνιες Χώρες".

ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση προ ημερησίας την Τρίτη

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή, με θέμα την πορεία της χώρας προς την Οικονομική Νομισματική Ενωση. Τη συζήτηση ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ