ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΜΠΑΡΑΖ" ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Δυναμικές συγκεντρώσεις σε Πειραιά - Λάρισα

Αύριο η συγκέντρωση στο Βόλο

Τα αγωνιστικά τους πυρά, κόντρα στη σκληρή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ένωσαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι του Πειραιά, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης. Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι από εργοστάσια, ναυτεργάτες, νέοι και συνταξιούχοι, καταδίκασαν το νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος αρχικά επέκρινε τη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που αρνήθηκε να μπει μπροστά στη διοργάνωση των αγώνων. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως τον σκληρότερο των τελευταίων 20 ετών και επισήμανε: "Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος με την τακτική της και υπογράφοντας τα σύμφωνα της ντροπής του "κοινωνικού διαλόγου", δίνει άλλοθι και κάνει πλάτες στην κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε και την πλειοψηφία των δημάρχων της περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι προωθούν την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, διευκολύνοντας την κυβέρνηση "για την εξάρθρωση - όπως τόνισε - των εργασιακών σχέσεων, που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος", προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου". Ειδική αναφορά έκανε και για τα όσα διαδραματίστηκαν στο υποτιθέμενο 25ο "Συνέδριο" της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,για να περάσουν τα σχέδια εφοπλιστών και κυβέρνησης. "Εχουμε χρέος - συνέχισε - να αποκρούσουμε αυτή την πολιτική" και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να δώσουν τη μάχη για την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχτεί για τις 18 Δεκέμβρη.

Οι συγκεντρωμένοι με δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Θανάση Τσουροπλή.

Στην αγωνιστική κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Σήφης Κωτσαντής,μέλοςτης ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, η Βέρα Νικολαϊδου,πρώην δήμαρχος Νίκαιας,η Ελένη Παπαδοπούλου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Κερατσινίου, η Ελπίδα Παντελάκη,νομαρχιακή σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και άλλοι.

Στη Λάρισα

Την αντίθεσή τους στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της μονόπλευρης λιτότητας διαδήλωσαν χτες βράδυ στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης, άνεργοι, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι, νέοι και συνταξιούχοι της Λάρισας.Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία ΕΒΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν: Ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, που στάθηκε ιδιαίτερα στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, που επισήμανε την ανάγκη κοινού μετώπου πάλης όλων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Αν. Γιαννούλης,αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που αναφέρθηκε στη φορολογική επιδρομή σε βάρος των ΕΒΕ και ο Στ. Τσουκαλάς,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, που επικέντρωσε στην αντίθεση των εργαζομένων στον προϋπολογισμό και στην απόφασή τους για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Στα πανό του Εργατικού Κέντρου που υπήρχαν στη συγκέντρωση αναγραφόταν: "Οχι στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη", "Οχι στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", "Οχι στις συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης". Στο πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων αναγραφόταν: "Οχι στον προϋπολογισμό της λιτότητας, της ανεργίας, της εργοδοσίας και του Μάαστριχτ". Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός επιβάλλει δυσβάστακτα βάρη, συμπιέζει το εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων ΕΒΕ, αγροτών, διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ολιγαρχίας και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Στη συνέχεια αναφέρονται τα αιτήματα που αφορούν στην αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για υγεία - παιδεία - πολιτισμό - αθλητισμό και απαιτείται η λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των αγροτών, η λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ καθώς και η ικανοποίηση άλλων τοπικών αιτημάτων.

Στο Βόλο

Στη συγκέντρωση καταδίκης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού που διοργανώνει αύριο Πέμπτη,στις 6μμ, στην πλατεία Ελευθερίας, καλεί το λαό του Βόλου η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων και Συνδικαλιστών. Μετά τη συγκέντρωση - που αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα 12 σωματεία της πόλης - θα ακολουθήσει πορεία στη νομαρχία.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής καταδικάζεται "η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης", καταγγέλλεται "το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000", που στόχο έχει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων" και καλείται η ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο".

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στους τόπους δουλιάς το αγωνιστικό προσκλητήριο

Με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, τα συνδικάτα έχουν ριχτεί στη "μάχη" για την προετοιμασία της 24ωρης πανεργατικής και πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, στις 18 Δεκέμβρη κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

"Να μην τους επιτρέψουμε να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο και εμείς στερούμαστε τα πάντα. Ας αγωνιστούμε για όσα μας ανήκουν".Μ' αυτή τη φράση ο Χ. Κατσώτης,γ.γ. της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου Κάραβελ όπου περιόδευσε, να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ο συνδικαλιστής επισήμανε: "Σήμερα δεχόμαστε νέα σκληρή επίθεση και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1998. Τα νέα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει, σε μας απευθύνονται. Εμείς θα πληρώσουμε πάλι. Η φορολογία θα αυξηθεί. Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, άρα θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας, για την υγεία μας κ.ά. Από την άλλη πλευρά περισσότερα προνόμια, κίνητρα και φοροαπαλλαγές θα απολαύσει το μεγάλο κεφάλαιο". Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε και στον "κοινωνικό διάλογο", χαρακτηρίζοντάς τον "έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης", ενώ καταδίκασε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση για τη συμμετοχή τους σ' αυτόν.

Το εργοστάσιο κατασκευής μοκέτας, FINTEXPORT,επισκέφτηκε χτες ο Π. Σοφός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και μίλησε στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εστιατορίου. Στην επιχείρηση δουλεύουν 180 εργαζόμενοι σε τρεις βάρδιες. Ενα απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οι άσχημες συνθήκες εργασίας, κύρια στο κλωστήριο με την έντονη μυρωδιά και το χνούδι που πνίγει την ατμόσφαιρα.

Ο Π. Σοφός επισήμανε πως το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία 10 χρόνια μειώνεται συνεχώς, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν υπέρογκα τα κέρδη των εργοδοτών. "Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν - είπε - όμως κανένας απ' τους ιδιοκτήτες τους δεν είχε πρόβλημα, δεν έγινε εργάτης, αλλά άνοιξε άλλες επιχειρήσεις σε άλλους τομείς. Τα "σπασμένα" τα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και το κράτος". Αναφέρθηκε στο νέο προϋπολογισμό, με τον οποίο εντείνεται - όπως τόνισε - η αντιλαϊκή και φορομπηχτική πολιτική και καταδίκασε τον "κοινωνικό διάλογο", που στοχεύει στην αφαίρεση κεκτημένων. Τόνισε πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και σημείωσε ότι "σε εξόρμηση του ΙΚΑ Περιστερίου απ' τους 600 εργαζόμενους, οι 370 ήταν ανασφάλιστοι. Νόμος υπάρχει, αλλά αν εμείς οι ίδιοι δε διεκδικήσουμε, οι εργοδότες θα κοιτάξουν να κόψουν από μισθούς, από επιδόματα κλπ.". Τόνισε την ανάγκη να συσπειρωθούν γύρω απ' το επιχειρησιακό σωματείο και να διαμορφώσουν το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων, που θα προβάλλουν στην απεργία.

Το στόχο της καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας είχε και η σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με σωματεία - μέλη του. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία και αποφασίστηκε πρόγραμμα επισκέψεων σε 40 εργασιακούς χώρους που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του ΕΚΑ. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε χώρους που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση. Επίσης, αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων στις οποίες, επίσης θα παραβρεθούν μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ.

Κίνδυνος ομαδικών απολύσεων στου "Μεταξά"

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των απολύσεων είναι οι 240 εργαζόμενοι στην ποτοποιία ΜΕΤΑΞΑ,μετά την ενοποίηση της πολυεθνικής "Grand Metropolitan", στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, με την άλλη πολυεθνική του χώρου, την "Unites Distilers" (UD).

Η ενοποίηση, ήδη, έχει αποφασιστεί και έχουν γίνει οι σχετικές ενέργειες, ενώ επίσημα θα ανακοινωθεί στις 18 του μήνα. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενοποίηση και των εδώ θυγατρικών των δυο πολυεθνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συγχώνευση, σχεδιάζονται απολύσεις 150 εργαζομένων.

Την επιχείρηση ΜΕΤΑΞΑΣ επισκέφθηκε χτες ο Χ. Πολυζωγόπουλος και είχε συνάντηση με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και με εκπροσώπους της εταιρίας. Οι τελευταίοι δήλωσαν "άγνοια" για τις εξελίξεις.

Συνέλευση στον αερολιμένα Σπάτων

Αύριο Πέμπτη στις 3μμ πραγματοποιείται η πρώτη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Παραρτήματος Εργαζομένων στο νέο αερολιμένα Αθηνών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μέσα στο χώρο του εργοταξίου.

Απλήρωτοι στο ΕΙΕ

Απλήρωτοι θα μείνουν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), αφού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού, "ο ελλειμματικός προϋπολογισμός εξαντλήθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να αδυνατεί να πληρώσει τους ερευνητές και το διοικητικό προσωπικό". Επίσης επισημαίνεται ότι, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, το ΕΙΕ στραγγαλίζεται και απειλείται να διακοπεί η ερευνητική διαδικασία.

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων του Πειραιά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ