Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στους τόπους δουλιάς το αγωνιστικό προσκλητήριο

Με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, τα συνδικάτα έχουν ριχτεί στη "μάχη" για την προετοιμασία της 24ωρης πανεργατικής και πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, στις 18 Δεκέμβρη κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

"Να μην τους επιτρέψουμε να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο και εμείς στερούμαστε τα πάντα. Ας αγωνιστούμε για όσα μας ανήκουν".Μ' αυτή τη φράση ο Χ. Κατσώτης,γ.γ. της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου Κάραβελ όπου περιόδευσε, να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ο συνδικαλιστής επισήμανε: "Σήμερα δεχόμαστε νέα σκληρή επίθεση και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1998. Τα νέα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει, σε μας απευθύνονται. Εμείς θα πληρώσουμε πάλι. Η φορολογία θα αυξηθεί. Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, άρα θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας, για την υγεία μας κ.ά. Από την άλλη πλευρά περισσότερα προνόμια, κίνητρα και φοροαπαλλαγές θα απολαύσει το μεγάλο κεφάλαιο". Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε και στον "κοινωνικό διάλογο", χαρακτηρίζοντάς τον "έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης", ενώ καταδίκασε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση για τη συμμετοχή τους σ' αυτόν.

Το εργοστάσιο κατασκευής μοκέτας, FINTEXPORT,επισκέφτηκε χτες ο Π. Σοφός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και μίλησε στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εστιατορίου. Στην επιχείρηση δουλεύουν 180 εργαζόμενοι σε τρεις βάρδιες. Ενα απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οι άσχημες συνθήκες εργασίας, κύρια στο κλωστήριο με την έντονη μυρωδιά και το χνούδι που πνίγει την ατμόσφαιρα.

Ο Π. Σοφός επισήμανε πως το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία 10 χρόνια μειώνεται συνεχώς, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν υπέρογκα τα κέρδη των εργοδοτών. "Εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν - είπε - όμως κανένας απ' τους ιδιοκτήτες τους δεν είχε πρόβλημα, δεν έγινε εργάτης, αλλά άνοιξε άλλες επιχειρήσεις σε άλλους τομείς. Τα "σπασμένα" τα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και το κράτος". Αναφέρθηκε στο νέο προϋπολογισμό, με τον οποίο εντείνεται - όπως τόνισε - η αντιλαϊκή και φορομπηχτική πολιτική και καταδίκασε τον "κοινωνικό διάλογο", που στοχεύει στην αφαίρεση κεκτημένων. Τόνισε πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και σημείωσε ότι "σε εξόρμηση του ΙΚΑ Περιστερίου απ' τους 600 εργαζόμενους, οι 370 ήταν ανασφάλιστοι. Νόμος υπάρχει, αλλά αν εμείς οι ίδιοι δε διεκδικήσουμε, οι εργοδότες θα κοιτάξουν να κόψουν από μισθούς, από επιδόματα κλπ.". Τόνισε την ανάγκη να συσπειρωθούν γύρω απ' το επιχειρησιακό σωματείο και να διαμορφώσουν το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων, που θα προβάλλουν στην απεργία.

Το στόχο της καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας είχε και η σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με σωματεία - μέλη του. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία και αποφασίστηκε πρόγραμμα επισκέψεων σε 40 εργασιακούς χώρους που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του ΕΚΑ. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε χώρους που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση. Επίσης, αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων στις οποίες, επίσης θα παραβρεθούν μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ