Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκλεισαν τα μεταλλεία Βάβδου

Στην ανεργία 100 εργαζόμενοι. Κοντά τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μετά 40 χρόνια λειτουργίας, τα μεταλλεία Βάβδου Χαλκιδικής διέκοψαν τη λειτουργία τους, καθώς έληξε η σύμβαση της γερμανο - αυστριακής εταιρίας MAGNOMIN με το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή 100 εργαζόμενοι. Το κλείσιμο των μεταλλείων σημαίνει τον οικονομικό μαρασμό πολλών κοινοτήτων της γύρω περιοχής και ειδικότερα του Βάβδου.

Σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή στο Βάβδο μέλη του Σωματείου Εργαζομένων με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,επισήμαναν ότι η MAGNOMIN σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, έχει το δικαίωμα μέχρι τις 23/1/98, να αποξηλώσει όλες τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η επαναλειτουργία του μελλοντικά. Οπως είπε ο γραμματέας του σωματείου Δρόσος Μπιγίτης,παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν κάνει με επισκέψεις στους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του Μεταλλείου. Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου αποφασίστηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις, όπως η κατάληψη του χώρου των μεταλλείων σε περίπτωση που η εταιρία προχωρήσει στην αποξήλωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Πριν μια βδομάδα έγινε συμβολική κατάληψη του δρόμου Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου και πορεία εργαζομένων προς τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Στα μεταλλεία από τα προπολεμικά ακόμη χρόνια γινόταν εξόρυξη λευκολίθου και υπάρχουν τεράστια αποθέματα, αφού από τα 15 χιλ. στρέμματα που είναι ιδιοκτησία της MAGNOMIN μόνο στα 5 χιλ. έχουν γίνει εξορύξεις, χωρίς, ωστόσο, να προβεί η ξένη εταιρία σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε δύο πολύτιμα ορυκτά, το δουνίτη και σερπεντίνη, που παράγονται αυτόματα κατά την εξόρυξη του λευκολίθου. Με τελευταίο τους ψήφισμα οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Νομαρχία Χαλκιδικής και το υπουργείο Ανάπτυξης να βρεθεί φόρμουλα για την άμεση επαναλειτουργία των Μεταλλείων και από το ΥΠΕΧΩΔΕ τη δέσμευση των εγκαταστάσεων ως αντάλλαγμα για τη μη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσης, ζητούν από το υπουργείο Εργασίας την ένταξη των εργαζομένων στα ειδικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ