ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Τουριστικοποίηση ή καταστροφή τους

Δύο όψεις του "ίδιου νομίσματος" της αρχαιολογικής πολιτικής

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Γέρακας Αττικής με την Πέλλα,αφού δεν έχουν καμία γεωγραφική σχέση; Αποτελούν απλώς τις δύο πλευρές ενός νομίσματος, του οποίου η αξία "εξαργυρώνεται" άλλοτε σε ταπεινώσεις και άλλοτε σε αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων.

Το βράδυ της Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,μετά από μαραθώνια συζήτηση, ενέκρινε μεγαλόπνοη προμελέτη,την οποία ανέθεσε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) για παρακάμψεις δρόμων, κατασκευές εκδοτηρίων, πωλητηρίων, αναψυκτηρίων, στέγαστρα, περιφράξεις με μάντρες και τζάμια - καθρέφτες, διαδρομές, πάρκινγκ, απαλλοτριώσεις κ. ά., προκειμένου να αναδειχτεί η Πελλαία Χώρα. Δηλαδή η ρωμαϊκή Πέλλα,η ελληνιστική και το Ιπποδάμειο σύστημα οργάνωσης οικισμών, η Τούμπα Αρχοντικού στα Γιαννιτσά και η Ταφική Πύλη.Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,6 δισ.,αλλά κάποια μέλη του ΚΑΣ μιλούσαν για μανία τουριστικής αξιοποίησης, από την οποία λείπει η αναστήλωση και η συντήρηση των μνημείων.

Το επόμενο πρωί, το πρωί της Τετάρτης, αποκαλυπτόταν η άλλη πλευρά του νομίσματος, που "εξαργυρώνεται" με πιέσεις μικρών ή μεγάλων ιδιωτών. Τα Πρωτοελλαδικά ερείπια που είχαν βρεθεί σε οικόπεδο στο Γέρακα Αττικής,πριν αρκετό καιρό κρίθηκαν από το ΚΑΣ ως "άνευ αξίας" και δόθηκε άδεια οικοδόμησης στον ιδιοκτήτη. Στη διάρκεια διάλυσης των αρχαίων αποκαλύφθηκαν ίχνη από νεολιθικές καλύβες.Αλλά κανείς δε θα μάθει τι άλλο έκρυβε η γη. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, την περασμένη Τετάρτη, ένα μηχάνημα εκσκαφής ολοκλήρωσε την καταστροφή,παρουσία του προϊσταμένου της Β Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιώργου Σταϊνχάουερ.Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό, η ίδια Εφορεία ενέκρινε και την "ταπείνωση" του προϊστορικού λόφου Ζάγανι χάριν της "Λόχτιφ"...

Δ. Μ.

Μουσείο Τσίρκα στο Κάιρο

Το σπίτι του Στρατή Τσίρκα στο Κάιρο, διαμορφωμένο σε μουσείο, θα λειτουργήσει ως τόπος ακτινοβολίας του Ελληνισμού στο κέντρο του αραβικού κόσμου. Η είδηση προέρχεται από τον Κωστή Μοσκώφ,μορφωτικό σύμβουλο της ελληνικής πρεσβείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή. Η ιδέα και πρωτοβουλία για την απόκτηση του σπιτιού του Τσίρκα στο Κάιρο, όπως και του Καβάφη, ήταν του Κ. Μοσκώφ και έγινε εφικτή με δωρεά των Θεσσαλονικέων καπνεμπόρων Ν. Γλεούδη. Τώρα καλούνται όλοι όσοι κατέχουν ενθυμήματα του μεγάλου πεζογράφου να τα καταθέσουν στο μουσείο Τσίρκα.

Θετικός απολογισμός

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, στα αφιερώματα, στους προσκεκλημένους, αλλά και τις 7 κινηματογραφικές αίθουσες, που φιλοξένησαν το φετινό πρόγραμμα, έναντι 5 πέρυσι, αποδίδεται ο "θετικός απολογισμός του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης",σύμφωνα με ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

Ο αριθμός των θεατών αυξήθηκε κατά 20% - 60.000 φέτος έναντι 48.000 πέρυσι - και τα έσοδα έφτασαν τα 27 εκατ.Το Φεστιβάλ περιέλαβε φέτος 182 ταινίες (136 το 1996), από τις οποίες οι 49 ήταν ελληνικές, και παρουσιάστηκαν σε 260 προβολές.Ανάμεσα στους 118 Ελληνες σκηνοθέτες και 35 ξένους, ξεχώρισαν ο Γάλλος Κλοντ Σαμπρόλ και ο Πορτογάλος Μανουέλ ντε Ολιβέιρα. Κι ακόμα οι: Τσάι Μινγκ - Λιανγκ, Τόνι Τκάτλιφ, Φρίντικ Θορ Φρίντρικσον, Ερολ Μόρις, Αμπάς Κιαροστάμι κ.ά.

Σημειώνεται ότι παράλληλες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως Αλεξανδρούπολη (μέχρι τις 10/12), Εδεσσα, Καστοριά, Κιλκίς και Φλώρινα.

  • Στο βιβλιοπωλείο "Παρατηρητής" (Κορομηλά 38) στη Θεσσαλονίκη, στις 16/12 (8.30μμ) θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη "Μικρά Αγγλία" (εκδόσεις Καστανιώτης). Θα μιλήσει η Βενετία Αποστολίδου,λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης,σήμερα και αύριο, θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στην αίθουσα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη, τηλ. 9941.199, 9914.732), στις 8μμ. Σήμερα, θα προβληθούν: "Ιωάννα σ' αγαπώ" του Παντελή Παγουλάτου,"Το χαμόγελο της Αννας" της Νικολέτας Γουλή,"Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου" τουΔημήτρη Κουτσιαμπασάκου,"Και μην ξεχνάς να χορεύεις" της Φωτεινής Παπαδοδήμα.

  • Τη Δευτέρα (8.30μμ), με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού επαναστάτη ποιητή Ερρίκου Χάινε,στην γκαλερί "Αστρα" (Καρυατίδων 8), θα γίνει εκδήλωση και θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Τα τραγούδια του Χάινε", σε μετάφραση Νίκου Γεννηματά (εκδόσεις "Ροδακιό"). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αιμίλιος Κορωναίος, Βασίλειος Λαζανάς.

Τραγούδια του, παλιότερα και καινούρια, παρουσιάζει ο Νίκος Γράψας μέχρι και αύριο στο "Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38), προσφέροντας ένα μελωδικό ταξίδι με μουσικές του Αιγαίου.

  • Στην αίθουσα "Κίνηση" της ΠΠΚ (Υπατείας 1β και Μητροπόλεως) εμφανίζεται και σήμερα (10μμ) η "Ομαδική Απόδραση",ένα σχήμα που ακροβατεί ανάμεσα στη μουσική και το λόγο, στο λαϊκό και λόγιο, στο σχέδιο και τον αυτοσχεδιασμό.
  • Τρεις συναυλίες θα δώσει η Κλερ Μάρτιν,μια από τις μεγαλύτερες φωνές της βρετανικής τζαζ, στο "Μπλουζ χωλ κλαμπ" (Αρδηττού 44, Μετς), αύριο, μεθαύριο και την Τρίτη.
Βραβεία ποίησης από το ΕΜΠ

Την προσεχή Δευτέρα (7μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69), θα γίνει η απονομή από τον Ν. Μαρκάτο των Βραβείων και Επαίνων του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποιήσεως,που προκήρυξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΙΚΑΘΒ). Ο διαγωνισμός με θέμα "Βασανιστήρια, ο πέτρινος κόσμος των ισχυρών, σ' ένα κόσμο που ελπίζει στην ειρήνη, στον πολιτισμό και επιζητά το ανθρώπινο πρόσωπό του",αφορούσε δύο κατηγορίες: μαθητές και άνω των 18 ετών. Την Επιτροπή Κρίσεων αποτελούν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Αννα Κελεσίδου, Ματθαίος Μουντές, Ηλίας Σιμόπουλος, Μαρία Φωτίου - Βλάχου, Ανδρέας Χατζηαποστόλου.

Στο μαθητικό διαγωνισμό βραβεύτηκαν: Ελένη Ρήτσα, Μαρία Κοντορούδα, Ευγενία Αναστασοπούλου.Επαινος δόθηκε στους: Σοφία Σκυλίτση, Δώρα Κόκρα, Ελένη Παυλίδου, Αναστασία Οικονόμου.Στο διαγωνισμό ενηλίκων βραβεύτηκαν: Ηλίας Χάλιας, Γιάννης Αγγελόγλου, Γιάννης Πισιμίσης.Επαινοι στους: Αγαθή Κωτσέλη - Στεφανάκη, Νικόλαο Ρούσσο, Ανδρέα Γιολδάση, Ρόδη Γιόβα.

Στην τελετή της απονομής, που αφιερώνεται στη Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,θα απευθύνουν χαιρετισμό η Μ. Χόφμαν (από μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), ο κ. Παπαϊωάννου (πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας) και Ε. Κοκκέβη (ΙΚΑΘΒ). Είσοδος ελεύθερη.

Τριήμερο εκδηλώσεων
  • "Νίκος Καζαντζάκης, 40 χρόνια από το θάνατό του", είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα (6μμ) και αύριο (10.30πμ), στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου (Ματζαγριωτάκη 76), ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλλιθέας.Μιλούν: Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Αννα Κελεσίδου, Θεόφιλος Φραγκόπουλος, Δημήτρης Σιατόπουλος, Μιχάλης Σταφυλάς, Διονύσης Ηλιόπουλος κ. ά. Απαγγέλλουν: Τάκης Βουλαλάς, Πέννυ Σταθάκη, Νίκη Φραγκούλη, Σακελλάρης Καμπούρης.
  • Τη Δευτέρα (8.30μμ) στην Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Υπατίας 1β και Μητροπόλεως), θα τιμηθεί ο συγγραφέας Βασίλης Ζιώγας.Μιλούν: Βάλτερ Πούχνερ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Πλάτων Μαυρομούστακος, Νίκος Διαμαντής, Ελένη Ζιώγα και οι ηθοποιοί Μαρία Φωκά, Γιώργος Μοσχίδης,για την πρώτη παράσταση του έργου "Το προξενιό της Αντιγόνης".
  • Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής διοργανώνει αύριο (10.30πμ), στον κινηματογράφο "Αστορ" (Σταδίου 28), εκδήλωση για τον συγγραφέα, διανοούμενο, αρθρογράφο και σκιτσογράφο Αντώνη Πρωτοπάτση,με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Μιλά ο Στρατής Μολίνος.Διαβάζει ο Ακίνδυνος Γκίκας.
  • Σήμερα (9μμ) το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών "Ο Καραγκιόζης στο Παρίσι".Πρόκειται για μουσικο - οπτικό θέαμα - "ταξίδι" διά μέσου καλλιτεχνικών έργων του 20ού αιώνα.
  • Τη Δευτέρα (8.30μμ) ο Μάριος Βερέττας παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο του (Ζωσιμάδων 14), το νέο του βιβλίο "Οι Νεφο - Καλικάντζαροι".
  • Ο "Παρνασσός" πραγματοποιεί αύριο (8πμ) ετήσιο μνημόσυνο των ιδρυτών, προέδρων, ευεργετών, μελών, καθηγητών και μαθητών του, στο ναό Αγ. Γεωργίου Καρύτση. Ακολουθεί (11πμ) εκδήλωση.
  • Οι εκδόσεις "Πολιτικά θέματα" και ο συγγραφέας Πάρις Τακόπουλος παρουσιάζουν τη Δευτέρα (7μμ), στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών (Ακαδημίας 23), το βιβλίο του Φ. Ραμπ "JONZ" σε μετάφραση Λύντιας Στεφάνου.
Μουσικά παραμύθια

Ενας μικρός ήχος χάνεται στο δάσος και ζει βυθισμένος στη δυστυχία, μέχρι να μάθει ότι οι άλλοι ήχοι τον χρειάζονται. Ενας ελέφαντας ανακαλύπτει τον πολιτισμό, αλλά του γυρίζει την πλάτη, για να γίνει βασιλιάς στο δάσος. Αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν στα "Μουσικά παραμύθια του δάσους",τις παραστάσεις για παιδιά, που ξεκινούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Πρόκειται για έργα διασκεδαστικά, αλλά και εκπαιδευτικά, καθώς μέσα από χαριτωμένες ιστορίες ζώων τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες συγκεκριμένων μουσικών οργάνων, αφού αυτά δανείζουν τη φωνή τους στα διάφορα ζώα. Τα παραμύθια "Φερδινάρδος ο ταύρος", "Προσευχές ζώων", "Μικρός θλιμμένος ήχος" και "Μπαμπάρ, ο μικρός ελέφαντας" διαβάζουν οι Μηνάς Χατζησάββας, Μελίνα Μποτέλλη και Λουϊζα Μητσάκου.Συμμετέχουν οι σολίστ Δημήτρης Σέμσης (βιολί), Σταύρος Κόλλιας (πιάνο) και Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο). Τη συναυλία ζωντανεύει με παντομίμα ο Φάνης Καφούσιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ